Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Iustitia et Pax u potrazi za istinom

leave a comment »

Kako piše Slobodna Dalmacija, na jučerašnjem zasjedanju komisije Iustitia et Pax, biskupi su iznjedrili genijalnu ideju kako bi se konačno i točno utvrdio broj žrtava komunizma.
Predložili su da se za popis stanovništva koji će se održati u travnju 2011. godine uvrsti i pitanje o žrtvama komunizma u svakoj obitelji.

Na njihovu žalost, popisnice su već gotove pa takvo što nije moguće. Osim toga, popis se radi prema kriterijima koji su manje – više standardizirani u Europi, a takvog pitanja nema niti u jednoj drugoj državi. Demograf Jakov Gelo dodatno je objasnio kako se popisuju živi, a ne mrtvi.

Može se, dakle, zaključiti kako se radi o neuspjeloj inicijativi, međutim vrijedi je malo promotriti.

Zanemarimo sada to što se takve stvari trebaju prepustiti povjesničarima i znanstvenoj metodologiji i zamislimo da nam popisivač postavi pitanje «Je li u vašoj obitelji bilo žrtava komunizma?», a zatim «Koliko?».

Prvo što bi nas vjerojatno zbunilo bila bi definicija žrtve. Radi li se samo o ubijenima ili o onima koji su na bilo koji način bili žrtve, npr. preživjeli križni put ili im je bila oduzeta imovina ili su preživjeli Goli otok itd. itd.

Ako bi se radilo o slobodnom tumačenju, mislim da ne bi bilo stanovnika, osim možda ponekog zaostalog zadrtog komunjare, koji na ovo pitanje ne bi odgovorio DA.

Kad bi proizvoljno odredili kriterij, ne bi više bio problem odgovoriti niti na pitanje «Koliko?». Ali u praksi bi se događalo sljedeće: ja bih mogao odgovoriti «dva», to isto učinio bi i moj brat, a moj otac također bi naveo istu dvojicu. Voilà, imamo već šest žrtava. Čak i kada ne bi bilo ovog pitanja «Koliko?», po istom načelu bi za prethodno pitanje dobili utrostručeno DA.

S obzirom na dosadašnje djelovanje RKC u Hrvatskoj, nije teško pogoditi kako je upravo to cilj: dobiti astronomske brojeve kojima bi mogla potkrijepiti svoje tvrdnje o nečovječnosti komunističkog režima, a slijedom toga i neizmjernoj i veličanstvenoj žrtvi koju je podnijela katolička crkva.

Kako živimo u državi u kojoj je relativizacija omiljen sport (ako su u pitanju «naši» ratni zločini, na drugu stranu vage odmah se stavljaju «njihovi», ako je uhvaćen lopov u «našoj» stranci, na drugu stranu vage odmah se stavlja i «njihov» lopov …), ove brojke služile bi i za relativizaciju fašističkih zločina.

A zašto ih je potrebno relativizirati? Radi uljepšavanja vlastite neslavne uloge u prošlosti, ali i radi lakšeg održavanja kontinuiteta. Ima klerika koji i danas manje ili više otvoreno veličaju fašizam, a reakcija nadređenih izostaje jer u takvim slučajevima Kaptol dobiva napad demokratičnosti i ograđuje se davanjem prava svećenicima na privatnu slobodu izražavanja. Ne mogu se oteti dojmu kako je u ovome slučaju šutnja Kaptola ipak znak odobravanja.

Eklatantni primjeri su pater Lasić i njegove legendarne mise zadušnice za Pavelića, spomen ploča NDH na križnom putu na Ksaveru , tu je i nezaobilazni DonBlog Kaćunko, a tu je i «velečasni» Franjo Jurčević koji bi mi ostao nezapažen da se nije proslavio svojim homofobnim blog zapisom kojime podržava nasilje nad «pederima» u Beogradu.

Kako je Jurčević egzemplar govora mržnje i profašističkih stavova te logičkim slijedom i antisemitizma, citirat ću nekoliko rečenica iz teksta njegovog “ZAR JE MOGUĆE O SRBOČETNIÈKIM I KOMUNISTIČKOPARTIZANSKIM ZLOČINIMA U LICI I BiH IZ SRPNJA 1941. IZJAVITI ONO ŠTO ŽIDOV GOLDSTEIN IZJAVLJUJE? koje odlično oslikavaju kako kulturu, tako i mentalni sklop dotičnog:

Ono što je danas Židov Ivo Goldstein izbljuvao protiv ustaša i NDH ravno je samo i isključivo židovskim lažima o milijunima mrtvih.

Budući je bez ikakovog razloga Goldsteinova bljuvotina preduga, navodim samo jedan mali isječak iz njegovog sranja protiv Hrvatska i veličanja nekog nepostojećeg antifašizma u Srbu 27. srpnja 1941. …

Židove Goldstein, a što bi bilo da netko na ovu tvoju sramotnu i bestijalnu izjavu kojom pljuješ po stotinama ubijenih i tisućama prognanih Hrvata od srbočetničkih bandi u Srbu i oko njega napiše da napokon pravim imenom treba nazvati i mit o „židovskim bulažnjenima“ o stradanjima Židova u 2. svjetskom ratu? …

Ovu incijativu Iustitie et Pax treba promatrati i kao nevoljkost za suočavanje s današnjim problemima. Naime, svaka ozbiljnija kritika današnje ekonomske situacije morala bi barem posredno okrznuti i vladu, a to za Crkvu baš i ne bi bilo pametno. Vatikanski ugovori stvorili su za društvo štetnu međuovisnost Crkve i države: Crkva neće ozbiljno dirati vladu jer joj nad glavom visi mogućnost revizije ugovora, a vlada neće dirati Crkvu kako ne bi izgubila njezinu podršku.
Tako se vrtimo u krug, a narod plaća i istovremeno gubi (eventualnu) ozbiljnu potporu samoproglašene moralne vertikale.

S obzirom na svoje pretenciozno ime, komisija je mogla predložiti i pitanje «Jeste li za to da Crkvu direktno financiraju samo vjernici kroz crkveni porez?» … to bi bilo sasvim prikladno za «Iustitiu». No čini se kako se komisija odlučila za «Pax» – raspirivanje mira stalnim potenciranjem ideoloških razlika što joj je lagodnije i bezopasnije.

Oglasi

Written by Ajgor

16. 12. 2010. u 12:24

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: