Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

U sekularnoj državi svi smo pred zakonom jednaki

leave a comment »

Crkva se opet ruga svjetovnom pravnom poretku!
Najnoviji primjer za to može se pronaći u Jutarnjem, u članku Svećenik zlostavljač djeci i dalje bezbrižno predaje vjeronauk!

Nasilni svećenik Željko Zuanović , iz Rušćice u općini Klakar, u Brodsko-posavskoj županiji, kojeg je osječka policija zbog prijetnji nevjenčanoj supruzi K. Z. i zapuštanju njihovo dvoje malodobne djece 8. prosinca prošle godine privela a potom i kazneno prijavila, i dalje – kao da se ništa nije dogodilo – predaje vjeronauk u Osnovnoj školi Vladimir Nazor u Slavonskom Brodu i još druge dvije škole u istoj županiji.
U OŠ Vladimir Nazor kažu da oni nisu u mogućnosti poduzeti nikakve mjere protiv župnika prijavljenog za obiteljsko nasilje, već da je sve u rukama Đakovačko-osječke nadbiskupije.
… … …
Da se radilo o bilo kojem drugom nastavniku sličnog ponašanja, suspenziju bi mogla odrediti uprava škole, no budući da je riječ o vjeroučitelju, to može uraditi jedino Crkva. Ona to nije učinila.

Osim što možemo zaključiti kako ovakav postupak ponovo ozbiljno dovodi u pitanje vjerodostojnost samoproglašene moralne vertikale i jedinog pravog arbitra za pitanja ćudoređa, očigledno je kako je Crkva «država u državi», (poput JNA u Jugoslaviji), a za njene djelatnike ne vrijedi ustavno načelo o jednakosti svih građana pred zakonom.

Podsjetit ću da je na ulazu u svaku osnovnu školu postavljena ploča s natpisom
“Ovo je mjesto nulte tolerancije na nasilje” (u potpisu je Vlada Republike Hrvatske).

U ovome slučaju iluzorno je očekivati neku oštriju reakciju Ministarstva znanosti i obrazovanja jer je ono već tradicionalno «slizano» s Kaptolom (sjetimo se kakoje u vrijeme mandata ministra Primorca kardinal Bozanić “postrojavao” ravnatelje škola).

Isto bi tako bilo nerealno očekivati bilo kakvu reakciju ovog ministarstva i u slučaju «duhovne obnove» koju je organizirao karlovački gradonačelnik. Naime, osim službenika gradske uprave, na «duhovnu obnovu» otišli su i neki ravnatelji osnovnih i srednjih škola. Osnivači i vlasnici škola jesu gradovi i županije, međutim glavnu riječ ipak vodi Ministarstvo koje i plaća te ravnatelje. Kako će ravnatelji opravdati trodnevni izostanak s radnog mjesta? Hoće li možda zaračunati i dnevnice jer se ovo prema zamisli organizatora vodi kao seminar?
Ako su ravnatelji otišli uz blagoslov Ministarstva, onda je stvar utoliko tragičnija.
Jer ako je to Ministarstvo odobrilo, onda se i na njega odnosi dio prigovora koji su karlovački Laburisti uputili gradonačelniku:

Četvrto, gospodine Jeliću, da li vam je poznato da je RH sekularna država? Ako jest, onda biste trebali znati da je vaša vjera vaša stvar! Peto – možete li nam objasniti kako je moguće dobivati dnevnice a biti u isto vrijeme na duhovnoj obnovi obzirom na to da smo sekularna država? Tko radi dok se vi duhovno “obnavljate”?

Gradonačelnik Jelić vjerojatno ima jaku potrebu za duhovnim snaženjem jer kako se može naći u tisku, svojevremeno je nokautirao ravnatelja gimnazije. S obzirom da od tada nisu zabilježeni slični incidenti, duhovna obnova je čini se bila uspješna. Stoga bi bilo bolje da je umjesto ravnatelja škola i gradskih službenika na duhovnu obnovu poveo mladež svoje stranke.

Oglasi

Written by Ajgor

14. 1. 2011. u 13:08

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: