Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Traže se dokazi

4 komentara

Nedavno sam automobilom putovao kroz Gorski Kotar. Negdje iza Delnica, pred jednim zavojem ugledah kamion koji mi ide u susret. Iznenada, iza njega se pojavilo vozilo koje je krenulo u pretjecanje … i velikom brzinom išlo je prema meni. Situacija se činila bezizlaznom. U jednom trenutku pomislio sam na svoga pokojnog oca koji je bio profesionalni vozač i pitao se što bi on učinio. Tada, kao da je netko preuzeo kontrolu nad automobilom i jednim čudesnim manevrom izvukli smo se iz pogibelji. Stao sam na prvom proširenju i suputnicima opisao to iskustvo. Suglasili smo se kako nema drugog objašnjenja nego da nam je pomogao duh moga pokojnog oca. Od tada bezbrižno vozim jer znam da me on čuva.

Ova infantilna pričica ne bi trebala zainteresirati nikoga osim možda ponekog psihologa i psihijatra te Plečka, Mišaka i njihove obožavatelje. U svakom slučaju, nikako ne zavrjeđuje biti ispričana u mainstream medijima ili njihovim ozbiljnim rubrikama.

Međutim, jedna vrlo, vrlo slična priča našla je svoje mjesto na svim nacionalnim i lokalnim televizijama te u vodećim tiskanim medijima, a Google će vam dati oko 13 000 rezultata. Treba samo ukucati: Papa Ivan Pavao II bit će beatificiran.

A priča kaže:

Jedna redovnica oboljela je od Parkinsonove bolesti. Medicina joj nije mogla pomoći pa je ona pokušala naći spas u molitvi. Molila se pokojnom Papi Ivanu Pavlu II i nakon toga je ozdravila.
Kongregacija za kauze svetaca nakon razmatranja ovoga slučaja dala je pozitivno mišljenje o medicinskom i teološkom dokazu da je Ivan Pavao II zaslužan za čudesno izliječenje redovnice.

Dokazi? Logika? Sumnja? Ni u tragovima. Ovo se uzima zdravo za gotovo. Vjernici će to bespogovorno progutati kao i štošta drugo što im se servira. Nikome neće na primjer pasti na pamet na ovome primjeru preispitati tvrdnju o Božjoj neizmjernoj ljubavi prema svim ljudima postavljajući pitanje zbog čega je pomogao samo jednoj osobi i to preko svog ex izaslanika na zemlji. Nije li to pomalo klijentelistički pristup na koji se ljutimo kada su u pitanju naše političke stranke? 😉

Ali postoje slučajevi kada vjernici mogu biti skeptici i tražiti racionalne i znanstvene dokaze.

Najnoviji slučaj zbio se u emisiji javne TV kuće u emisiji Mir i dobro.
Ukratko: kršćanski časopis Book nudi nagradu od 7000 kuna onome tko dokaže teoriju evolucije i darvinistički postanak života i čovjeka.

Već i sama formulacija «nagradnog natječaja» pokazuje neznanje i nekompetentnost svoga autora. On, naime, traži dokaz i za darvinistički postanak života i čovjeka. Teorija evolucije uopće se ne bavi postankom života ! To je područje abiogeneze.

Zanimljiv je način obrade teme: pozvani su znanstvenici (prof. dr. sc. Župčić i nezaobilazni akademik Paar) da svojim zvučnim titulama osnaže ono što Elvis Duspara, urednik časopisa Book trabunja.

Naime, osim činjenice da ne zna razliku između teorije evolucije i abiogenze, Duspara čini se ima i problema s tumačenjem vjere. Teolog prof. dr. sc. Nikola Vukoja u nekoliko navrata iznosi tvrdnje koje su suprotne onome što govori Duspara.
Tako npr. Duspara tvrdi ( 3´42˝) kako tjelesna smrt nije postojala, dok teolog Vukoja, vrlo jasno tvrdi suprotno ( 4´28˝) i dodaje

… nažalost, negdje se još uvijek na vjeronaucima uči kako je sve bilo idealno pa se palo …

Javna televizija dala je, dakle, petminutni prostor redikuloznoj ideji notornog neznalice koji nema pojma ni o temi koju kritizira, a ne iskazuje se baš ni u pitanjima teologije.

Tu se možemo vratiti na početak ovoga teksta: kada postoji religijski predznak, mediji će objaviti i sasvim ozbiljno raspravljati i o najvećoj gluposti. Javna kritika ili barem neki posprdni komentar izostat će u ime političke korektnosti, a poštivanje zdravog razuma bit će zasjenjeno poštivanjem vjerskih uvjerenja bez obzira koliko suluda ona bila.

Na kraju nudim 7 tisuća kuna onome tko dokaže da je redovnica spomenuta na početku teksta ozdravila zahvaljujući zagovoru pokojnog Ivana Pavla II.

I veselim se nastupu na HTV-u! 😉

Oglasi

Written by Ajgor

18. 1. 2011. u 14:06

4 komentara

Subscribe to comments with RSS.

 1. ja nudim minimalno 70000 kn onome koji dokaže da postoji bog

  xbero

  18. 1. 2011. at 15:23

 2. da bi došao na TV moraš biti “uvlakač” kao Paar, sa ovakvim komentarima pogotovo nemaš šamse za HTV ali zato imaš aplauz od moje malenkosti (ako ti to što znači) i još nekolicine “neprilagođenih” 🙂

  Oliver

  18. 1. 2011. at 23:11

 3. […] vjernici također imaju slobodan pristup medijima (uključujući i pravo na javno iznošenje budalaština), a mediji nesebično «servisiraju» vjerničke potrebe kroz prijenose nedjeljnih misa, […]


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: