Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Zabrana progona pedofila

with one comment

Uzburkali se duhovi kad je izronilo pismo kojim je (navodno?) Vatikan 1997. godine odbio inicijativu irskih biskupa da se svećenike pedofile predaje civilnim vlastima. Evo što je na tu temu napisao Index:

U NAJNOVIJEM objavljenom pismu iz 1997. godine koje je Vatikan poslao biskupima Katoličke crkve u Irskoj upozorava ih se da ne prijavljuju sve sumnjive zlostavljače djece iz svojih redova policiji zato što se time krši crkveni kanonski zakon.

U pismu, koje je objavila irska televizija RTE, odbacuje se inicijativa irskih biskupa da se policiji pomogne u otkrivanju svećenika pedofila. Vatikanski diplomat u Irskoj iz toga doba, nadbiskup Luciano Storero, je rekao da je vatikanska Kongregacija za svećenstvo odlučila da se protivi kanonskom zakonu politika irskih svećenika stara godinu dana, da se prijavljuju sve optužbe za zlostavljanje.

Još nije došlo vrijeme za zaštitu djece

U pismu se navodi da prema kanonskom zakonu optužbama za zlostavljanje se treba pozabaviti sama crkva. Storero je umro je 2000. godine. Storero je irskim biskupima kazao da će Kongregacija za svećenstvo u Rimu uspostaviti svjetsku politiku zaštite djece, no tek “kada za to bude vrijeme”.

Vatikan nije formalno prihvatio niti jedan od tri dokumenta koja su se odnosila na zaštitu djece iz Katoličke crkve u Irskoj od 1996. godine. U svima se navodi potreba hitnog prijavljivanja mogućih prijestupa. Storerovo pismo je stavljeno u kategoriju “strogo povjerljivo” te do sada nije nikada objavljeno.

Nećete vjerovati, ali cijeli je svijet opet krivo shvatio Svevišnju Maćehu Crkvu. Opet, iz pera Indexa:

VATIKAN kaže da je pismo u kojemu se irske biskupe upozorava da seksualno nasilje nad djecom ne prijavljuju policiji krivo protumačeno.

Glasnogovornik Svete stolice, velečasni Federico Lombardi, rekao je da je Vatikan tim pismom htio osigurati da irski biskupi prate crkveno pravo do slova, te da se na taj način osigura da svećenici pedofili nemaju načina za izbjegavanjem crkvene kazne.

Lombardi je priopćenje poslao nakon što je AP jučer objavio da je u pismu irskim biskupima, koje je poslao tadašnji glavni diplomat Vatikana u Irskoj, nadbiskup Luciano Storero, navedeno kako i njihova politika “obaveznog prijavljivanja” zlostavljanja “budi ozbiljne rezervacije moralne i kanonske prirode.

Još nije došlo vrijeme za zaštitu djece

U pismu se navodi da prema kanonskom zakonu optužbama za zlostavljanje se treba pozabaviti sama crkva. Storero je umro je 2000. godine. Storero je irskim biskupima kazao da će Kongregacija za svećenstvo u Rimu uspostaviti svjetsku politiku zaštite djece, no tek “kada za to bude vrijeme”.

Vatikan nije formalno prihvatio niti jedan od tri dokumenta koja su se odnosila na zaštitu djece iz Katoličke crkve u Irskoj od 1996. godine. U svima se navodi potreba hitnog prijavljivanja mogućih prijestupa. Storerovo pismo je stavljeno u kategoriju “strogo povjerljivo” te do sada nije nikada objavljeno.

Dakle, kad vas netko pita je l’ smije pedofila prepustiti svjetovnoj pravdi i Vi mu kažete “ne”, to ne znači da ne smijete, nego da morate osigurati crkvenu pravdu za tog nekoga (što Vas se uopće nije pitalo).

Ipak, red je da ljudi procijene sami za sebe, pa evo i samog pisma koje na hrvatskim portalima nisam našao (nisam niti puno tražio). Čitajte (nema puno) i donosite svoje zaključke…

P.S. Cijela priča zapravo ne iznenađuje. Podsjećam, mi smo ovdje još skoro 4 godine polinkali film u kojem se otvoreno priča o organiziranom skrivanju pedofila pred zakonom i teroriziranju njihovih žrtava.

Oglasi

Written by Charon l'Cypher

19. 1. 2011. u 16:19

Postano u Djeca, Pravosuđe, Teologija

Tagged with , ,

Jedan odgovor

Subscribe to comments with RSS.

 1. Osim po tko zna koji put dokazane nemoralnosti “moralne vertikale”, zanimljivo je ovo pitanje “svjetovnih” i “crkvenih” zakona i kako to države benevolentno toleriraju.

  Mislim prije svega na ovu rečenicu:
  “U pismu se navodi da prema kanonskom zakonu optužbama za zlostavljanje se treba pozabaviti sama crkva.”

  A zamislimo da Društvo Japanaca u Hrvatskoj (ili u Irskoj, svejedno) u svome statutu ima odredbe koje određuju da će se kaznena djela koju počine Japanci rješavati unutar Društva i to po japanskim zakonima?!
  Ili da nešto slično u svoj statut stave Obožavatelji Klingona?! Bi li države tolerirale tako nešto ili bi im zabranile rad dok se ne usklade sa zakonima država u kojima djeluju? (Uzeo sam ove usporedbe jer su obje primjenjive na RKC koja je ekspozitura jedne države, a i ovo drugo je valjda jasno…)

  I ne samo da se takve stvari Crkvi toleriraju, neee, Hrvatska se u svojim čuvenim Ugovorima obvezala da će, ako nedajbožeibožemesačuvaj bude potrebno uhapsiti kojeg svećenika prethodno obavijestiti Glavnog Klingonca … pardon, biskupa.

  Zato je i moguće imati situaciju opisanu u jednom od prethodnih tekstova da svećenik obiteljski zlostavljač (koji se btw. debelo ogriješio i o svjetovni i o kanonski zakon) i dalje radi u osnovnoj školi jer se njegovi šefovi još nisu blagoizvoljeli izjasniti o možebitnim sankcijama prema kanonskom zakonu … valjda čekaju da i za to dođe vrijeme.

  Ajgor

  19. 1. 2011. at 18:56


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: