Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Katolici u politici

3 komentara

„Nije dovoljno zvati se katolikom, a onda podržavati zakone koji dokidaju sve što ima veze s katoličanstvom i zdravim razumom. U politici nisu dovoljni samo lijepo sročeni programi, važna je i vjerodostojnost osobe koja stoji iza tog programa. Političar vjernik mora znati spojiti vlastiti interes i opće dobro, a to je danas rijetkost u politici općenito».

Riječi su ovo Marijane Petir, HSS-ove saborske zastupnice, izgovorene na tribini o katolicima u politici koja je održana u Metkoviću 14. siječnja 2011. godine.
I papa Ivan Pavao II i Benedikt XVI višekratno su naglašavali potrebu da katolici i u politici moraju zastupati svoja vjerska opredjeljenja.

Da bi bolje razumjeli što to znači u praksi, trebamo se podsjetiti kako funkcionira parlamentarna demokracija.
U parlamentu razne interesne grupe direktno (kao npr. stranka umirovljenika) ili indirektno (npr. sindikati ili poslodavci preko raznih političkih stranaka) propisuju pravila igre (zakone) kako bi ostvarile neki od svojih ciljeva.

Pri tome netko ponekad gubi, a netko dobiva, a ponekad zakon donosi korist jednoj interesnoj skupini, ali bez štete po ostale. Uglavnom, sve interesne skupine bore se za ono što im je potrebno i to je potpuno legitimno i logično. Jedino se katolici zalažu za ono što njima nije potrebno, a drugima šteti.
(Ma je li ono Marijana u citiranom ulomku u istu rečenicu stavila katoličanstvo i zdrav razum?) 😉

Jedan od zakona na koji aludira Petir u svojoj izjavi («zakoni koji dokidaju sve što ima veze s katoličanstvom») je onaj o pobačaju. Kada bi svi zastupnici koji se deklariraju katolicima glasali kako im nalaže vjerska doktrina, donijeli bi zakon koji zabranjuje pobačaj.

No pitanje je što bi time postigli? Bi li time ostvarili nešto novo, nešto što do tada nisu imali? Odgovor je NE! Naime, za katolike je pobačaj zabranjen, a drugačije postupanje sankcionirano je kanonskim zakonima. Kako katolici vjeruju da im to dolazi od Boga, (i po priznanju samih političara On je iznad Sabora ;-)), to je pravom vjerniku dovoljno. Takav zakon odnosio bi se prvenstveno na one koji s katolicima ne dijele isti svjetonazor i to bi bilo političko nasilje.

Jehovini svjedoci ne prihvaćaju transplantaciju organa niti transfuziju krvi. Zamislimo parlament u kojemu su oni većina i žele izglasati zakonsku zabranu transfuzije i transplantacije. Pretpostavljam da ostali zastupnici, uključujući i katolike, tom idejom ne bi bili oduševljeni.

No da ne teoretiziram, imamo i primjer u praksi. Zastupnici katolici izglasali su restriktivan zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji. Što su time dobili? N I Š T A!
Kao i u primjeru pobačaja, stav matere Crkve koja tumači Božju riječ po tom je pitanju vrlo jasan i pravi vjernik će ga poštovati!

Ali takav zakon je ipak izglasan. Zašto, kada oni koji su ga izglasali njime ništa novo ne dobivaju, a drugome su nanijeli štetu?

Takav postupak može se tumačiti samo kao izraz zadrtosti i netolerancije. I upravo je Marijana Petir, koja u gore citiranom odlomku kaže da političari trebaju raditi za opće dobro, bila najveća zagovornica ovog zakona koji u «opće dobro» ne ubraja ne-katolike!

I dok u katoličkoj crkvi sve pršti od licemjerja, u politici koja podrazumijeva fleksibilnost i kompromise radi općeg dobra, katolici se zalažu za dosljednost koja se u mnogome manifestira kroz isključivost i netoleranciju.

“Političar vjernik mora znati spojiti vlastiti interes i opće dobro, a to je danas rijetkost u politici općenito.”

Slažem se Marijana. I ne samo da je to rijetkost, već je očigledno da neki uopće ne razumiju o čemu govore.

Written by Ajgor

24. 1. 2011. u 12:45

3 komentara

Subscribe to comments with RSS.

 1. To je ona koja je izvalila da je cijeli svemir heteroseksualan? Ja od tada noćima ne spavam, čekajući kraj teleskopa da vidim kako će Uran ili Mars zajaskočiti Veneru. 😆

  U cijeloj priči o katolicima u Hrvatskoj proteže se ista nit vodilja: oni (njihovi vođe i svi koji glasno ili tiho podržavaju te vođe) smatraju da imaju neotuđivo pravo svima drugima oduzimati prava. Tako se svaka kritika njihovih riječi i odbijanje njihovih rigoroznih zabrana za sve karakteriziraju kao “narušavanje vjerskih sloboda”, a svako nametanje čisto religijskih zabrana svim građanima (uključivo i ne-katolike) proglašava se normalnim prihvaćanje vjere i tu se poziva na toleranciju onih kojima se nešto zabranjuje prema njima koji zabranjuju.

  Toliko o “zdravom razumu”… 🙄

  Charon l'Cypher

  24. 1. 2011. at 13:33

 2. Ja zapravo uopce ne ocekujem od katolika da ne rade drugima stetu. Zasto bi njih bilo briga za nekatolike? Na kraju krajeva, oni po svom stavu zapravo sprecavaju ubojstva. Ali nek budu dosljedni i lijepo ovu nasu jadnu zemlju pretvore u pravu katolicku dzamahiriju. Ima ih vise od 2/3 potrebnih za ustavne promjene pa nek izvole. I nek i crkva bude onda toliko dosljedna da to “svojim” zastupnicima jasno i glasno prigovori. Sve dok se to ne dogodi (a nece nikad) nabijem ja njih i njihovih 90% na jednu stvar.

  Tim Raketa

  24. 1. 2011. at 19:13

 3. danas je na HTV-u bio prilog o udruzi Protgora. Protagora navodi da su ireligiozne osobe u Hrvatskoj diskriminirane dok se urednik priloga svojski potrudio da to demantira kako “tonom” priloga tako i odabirom anketiranih osoba … ovaj Ajgorov osvrt idealan je odgovor na tu temu pa samim tim što Ajgor nije bio u prilogu mogu zaključiti da diskriminacija očito postoji …
  Kler i njihova izopačena logika je stalno na TV-u a Ajgorova, “Protagorina”, logika ireligioznih osoba (moja logika) postoji na TV-u samo u tragovima (znate kao Krom i Selen u multivitamiskim tabletama) => PA ZAR TO NIJE DISKRIMINACIJA

  Oliver

  24. 1. 2011. at 22:08


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: