Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Bolje ikada nego nikada

with one comment

Konačno dobra vijest iz islamskog svijeta.

U Mauritaniji je 15. siječnja 2011. svjetlo dana ugledao novi zakon koji izričito zabranjuje obrezivanje ženskih genitalija (FGM), napokon bacajući fetvu na tu barbarsku i nehumanu praksu.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), procedura obrezivanja ne ide u prilog medicini te nikako nema zdravstvenu svrhu. Takođe, obrezivanje ženskih genitalija nije ni religijski uslovljeno. To je zaostala praksa preislamskog doba, no neki su smatrali da je ok sakatiti djevojčice kako bi se održala njihova čistoća. Naime, taj običaj služi kontroli ženskih seksualnih poriva i “čisti ženske genitalije” na način da se ukloni klitoris koji se smatra ženskim penisom – što je nedopustivo.

“Autori zakona pozvali su se na islamskog pravnika i stručnjaka Ibna al-Hajja koji im je dao potpunu podršku u njihovoj tvrdnji da se ovakva praksa nikada nije provodila u magrebskim zemljama”,

stoji na stranici magharebia.com.

Novi zakon će spriječiti obrezivanje ženskih genitalija širom Mauritanije.

“Ovaj zakon skida religijsku masku iza koje su se ovakve prakse dugo vremena skrivale”,

smatra dr Sheikh Ould Zein Ould Imam, profesor pravne nauke na Sveučilištu Nouakchott i dodaje

“Mi, ipak, trebamo pokrenuti medijsku kampanju kako bi naglasili fetvu, objasnili je i protumačili izvan religijskih i društvenih okvira.”

Napokon se netko sjetio obrazovati puk i oduzeti svetost religijskom primitivizmu koji djevojčicama nameće doživotne tegobe, a ponekada ih, zbog jezivih uvjeta izvedbe, dogura i u smrt.

Nadam se da će ovakav presedan biti primjer drugim islamskim državama i drugim religijskim autoritetima koji smatraju da je šivana i osakaćena vagina garancija čistoće žene i obrana časti njene obitelji.

Mnogi smatraju da je zakon zakasnio – takvu su odluku mnogi mogli donijeti prije i poštedjeti muka mnoge djevojčice i djevojke. To je istina. No istina je i da ovakav zakon nedvojbeno ukazuje na volju da se položaj žene unutar islamske zajednice pokuša poboljšati te da se ženama pruži zakonska zaštita od nametanja tuđih zahtjeva nad njihovim tijelima, opravdavajući kršenje njihovih ljudskih prava religijom ili tradicijom.

Iskreno se nadam da će i druge države slijediti ovaj primjer te da je ovo korak više na putu prema pravednijem društvu. Za sve.

IZVOR: crol.hr

Written by isisrosenkreuz

31. 1. 2011. u 12:55

Jedan odgovor

Subscribe to comments with RSS.

  1. Aleluja da se i tome krenulo stajati na kraj. And not a moment too soon, rekli bi na engleskom, nakon što se taj teror počeo opasno prelijevati i u Europu (pisali smo o problemima u Britaniji).

    Koliko mi je poznato, Mauritanija nije naročito utjecajna u islamskom svijetu, ali nadam se da ipak predstavlja lastavicu koja najavljuje (što skorije) proljeće…

    Ipak, tragično je da se na početku 21. stoljeća treba veseliti jednoj ovakvoj odluci.

    Charon l'Cypher

    31. 1. 2011. at 19:37


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: