Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Vojnik o skraćenju …

leave a comment »

… kurva o poštenju, a Glas koncila o razvijanju dijaloga, demokraciji i toleranciji!

Najnovija poduka dolazi iz pera dobro nam znanog Ivana Miklenića. Kako se Miklenićev tekst ne može pročitati online, vjerovat ću onome što je prenio Indeks.

Miklenić piše:

“UMJESTO razvijanja dijaloga komunistički ostaci i dalje, u današnjoj Hrvatskoj, guše volju za izgradnju pluralnoga, demokratskoga i tolerantnoga hrvatskog društva” … …

Kratko podsjećanje na događaje koji su bili povod za Miklenićevu svakidašnju jadikovku:

Indexov kolumnist Hrvoje Marjanović objavio je tekst Dragi biskupe Lastan, činim li grijeh ako šamaram majmuna.
O čemu se radi u tekstu dovoljno dobro ilustrira i prvi ulomak:

PONEKAD se čini kao da funkcija Glasa Koncila nije isključivo bavljenje vjerskim temama ili promicanje ekumenskog duha već i stvaranje izuzetno zahvalnog i komičnog materijala za onaj sekularni dio medija. Ta briljantna umotvorina Kaptola vremenom se prometnula u pravi vrutak sulude zabave koji je, priznat ćete, daleko interesantniji od svega što su Grubnić, Pokos ili Lambaša u stanju smandrljati, a vezano je za seks ili modu.

Na zahtjev grupe građana ovaj satirički tekst postao je temom o kojoj su raspravljali saborski odbor za informiranje i Vijeće za elektroničke medije.

Kako to i priliči sekularnoj državi u kojoj se političari i institucije natječu u dodvoravanju Crkvi, Vijeće za elektroničke medije promptno je reagiralo i Indexu naložilo uklanjanje spomenutog teksta s portala.
U svome nalogu pozvali su se na članak 26. st.1 Zakona o elektroničkim medijima:

(1) U audiovizualnim ili radijskim programima nije dopušteno:
– objavljivati priloge koji vrijeđaju dostojanstvo čovjeka,

Naravno da nema konkretnog objašnjenja što u Marjanovićevom tekstu vrijeđa dostojanstvo čovjeka, pa Vijeće svoju tvrdnju dodatno obrazlaže ovako:

a uz to sadrži elemente nepriličnog odnosa prema vjeri i drugim uvjerenjima.

Slobodan sam pozvati Vijeće za elektroničke medije da sukladno stavku 3. istog članka Zakona razmotri mogućnost zabrane emitiranja emisija i priloga religijskog sadržaja na HTV-u u terminima koji su dostupni djeci te da ih pomakne u termine iza 22 sata.
Naime, stavak 3. članka 26. kaže da nije dopušteno emitirati:

(3) Audiovizualne ili radijske programe za koje je vjerojatno da bi mogli ugroziti fizički, mentalni ili moralni razvoj maloljetnika nije dopušteno objavljivati, osim kada je od nakladnika televizije ili radija osigurano, odabirom vremena emitiranja ili bilo kojom tehničkom mjerom, da maloljetnici u području prijenosa neće, u uobičajenim okolnostima, čuti ili vidjeti takve programe.

Smatram naime da mnogo toga što se može čuti i vidjeti u spomenutim emisijama može ugroziti mentalni razvoj maloljetnika. Uz to, te emisije sadrže nepriličan odnos prema ateistima i znanstvenom pogledu na svijet i kao takve protive se uvjerenjima jednog dijela građana.

Matija Babić, vlasnik Indexa ne samo da se oglušio na zabranu već je ismijao i Vijeće za elektroničke medije.

Ako pažljivo pročitamo i Marjanovićev tekst i Babićev odgovor Vijeću, vidjet ćemo da u njima nema pozivanja na napuštanje religije, nasilje, netoleranciju, ograničenje tuđih prava ili nešto slično.

Naprotiv, Babić svojim komentarom brani pravo na slobodu izražavanja, a u tome je dobio i potporu Hrvatskog novinarskog društva:
Apsurdno je, nedopustivo i protuustavno zabraniti tekst na Indexu

Marjanović, pak, samo komentira ono što mu je komično u pisanju Glasa koncila. Vidio sam puno sličnih tekstova, i Tomiću se često zalomi nešto slično, ali reakcije nisu nikada tako burne. Stoga mi se čini da je svećenike jako pogodio sljedeći ulomak iz Marjanovićevog teksta, ali ako je tako, onda je to prije svega njihov problem:

Naime, osobi koja se od masturbacije suzdržavala možda osamnaest, možda dvadeset i pet, a možda čak i četrdesetak godina ne možete samo tako odriješiti ruke jer manijak bi se mogao odmetnuti, totalno podivljati i nauditi sebi, a možda čak i drugima. Takav neiživljeni pojedinac, osokoljen i odjednom Bogu mio, u ponedjeljak bi mogao zgrabiti spolovilo, otkriti da je riječ o igri koja čovjeka zarazi kao “Angry Birds” i ne puštati ga iz ruku do kraja tjedna. U nedjelju bi ga vjerojatno pronašli na psihijatriji, zavezanog za krevet, sa zauvijek upropaštenim genitalijama umotanim u zavoje. Odgovor “postizanje spolnog užitka izvan normalnog ljubavnog odnosa nije u redu”, sasvim je dobar i razuman odgovor. Pogotovo za one koji takva i slična pitanja šalju na adresu Glasa Koncila.

Miklenić se, dakle, silno zalaže za razvijanje dijaloga, toleranciju i poštivanje demokratskih načela.

Evo kako je don Kaćunko zorno pokazao kako je kleru jednostavno u defaultu svim silama braniti te vrijednosti:

Pročitavši Marjanovićeve rigotine i potom Matiju (premda je davno ‘pročitan’),
spontano sam mu na e-adresu koju je priložio bez razmišljanja poslao sljedeće retke:
Matija, Matija upravo sam se vratio s puta i pročitao Indexov odgovor gosp. Ljevaku.
U tekstu je golem propust: zaboravio si “četvrtog mušketira” – Staljina!
A to je jedan od vas dvojice (autor bljuvotine ili onaj koji je mene spomenuo – možete izvlačiti šibicu ako se ne možete dogovoriti koji će inteligentnije odgovoriti).
Ali to je tzv. lapsus mentis pa se ne treba čuditi… (podsvijest je jama duboka… dublja od istine…)!
Ipak ne kužim kako ne kužite da vam je isprika odnosno bilješka da ste prekardašili
bila najinteligentniji način da se izvučete iz septičke jame kojom ste zalili druge.
No to je vaš odnosno “kućni problem”.
Kaj se mene dotikavle – sve sam rekao (a možda i nisam).
Vraćam se nakon što se ispovraćam… a onda bumo vidli (rekli su slepci…)…

ča-kaj-što ćemo s Matijom i “njegovim” Indexom, budući da se postavio kao ‘neprikosnoveni’ Veliki Inkvizitor…!(?)
Ne znam dal’ da strpljivo čekam novu reakciju Glasa Koncila (jer prva je bila čista “kamilica”) ili da uzmem njegov “malleus maleficorum” pa zveknem Matiju kao što on katolički “led razbija”…!

(boldao ja)

Zgodno je primijetiti kako Kaćunko Babića naziva inkvizitorom, a Crkva je onda valjda žrtva inkvizicije.
Ovakva usporedba vrijeđa zdrav razum i perverzna je kao da se neonacisti počnu nazivati žrtvama holokausta.

Iako se dakle svojski trudi ponovo uvesti verbalni delikt, a u prethodnim tekstovima pisao sam kako se Crkva trudi i kroz zakonodavstvo nametati svoj svjetonazor, Miklenić krivicu (opet i u vijeke vijekova) pronalazi u komunističkom mentalitetu.
Kontrola svekolikog društvenog i privatnog života, ograničavanje prava i sloboda, ograničavanje slobode govora … sve su to karakteristike totalitarizma. Ne treba puno pameti, a ni poznavanja povijesti kako bi se uočile neke paralele.

To nam ujedno objašnjava zašto se komunizam i religija nikada nisu voljeli: ne mogu dva totalitarizma egzistirati u isto vrijeme i na istom prostoru.

Miklenić je prozvao komunizam i komentirajući dio rasprave na saborskom odboru za medije:

Kaže Stazić:

Na Internetu možete naći raznorazne profašističke sadržaje i proustaške stranice i da nitko od njih 403 koji su se ovdje potpisali nije reagirao na te stranice, to im ne smeta, ali jesu na jedan satirički tekst.

Na to se Miklenić pita:

Je li to iz predsjednika odbora progovorio komunistički totalitarizam koji je vjernike u komunističko doba vrlo često etiketirao kao ‘klerofašiste’? Je li za njega uvreda i diskriminacija učinjena Indexovim tekstom prema vjernicima premalo pa ih treba do kraja raskrinkati kao fašiste i ustaše?

A ja mogu odgovoriti:
Ne mora Stazić nikoga i ništa razotkrivati. Neke stvari se razotkrivaju same. Treba li ponavljati: Lasić i misa za Pavelića, spomen ploča u čast NDH na Ksaveru …
Tu su i neki svećenici koji kontinuirano promoviraju svoje fašističke ideje.
Nije problem u tome što ima takvih redikuloznih pojedinaca, već je problem u tome što Crkva i vjernici na to ne reagiraju, a dok je tako, možemo smatrati da se to podržava.

Izvadi najprije brvno iz oka svoga pa ćeš onda dobro vidjeti izvaditi trun što je u oku bratovu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: