Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Ne slažem se s Crkvom, ali što ja tu mogu? (2)

14 komentara

Prije cca 4 mjeseca pisali smo kako su homofobni komentari predstavnice demokršćanske stranke u Finskoj pokrenuli bijeg skoro 25.000 vjernika iz evangelističko-luteranske crkve (članak).

Danas ćemo se osvrnuti na katoličku Belgiju. Prema podacima CIA – The World Factbook: Field Listing :: Religions, oko 75% stanovnika Belgije su katolici. No, prema pisanju Jutarnjeg, taj se — ionako prenapuhani — broj rapidno smanjuje:

BRUXELLES – Katolička crkva u Belgiji se, nakon što je uzdrmana skandalom svećeničkog zlostavljanja djece, našla pred novim problemom: odljevom vjernika. – Kad se ne slažete s organizacijom koje ste član bez da ste to sami birali, nabolje je naprosto napustiti je – izjavio je Damien Spleeters za AFP. On pripada skupini Belgijaca koji ne samo da okreću svoja leđa Crkvi nego traže da se njihovo krštenje opozove te da budu “ispisani” iz crkvenih knjiga krštenih. Taj pokret, na globalnoj razini poznat kao debaptizacija, hvata tako korijene i u ovoj većinski katoličkoj zemlji (jedan od problema vezanih uz to je i činjenica da se u političkoj krizi u kojoj Begija nema vladu već dulje od 200 dana upravo kralj i Crkva smatraju onim što zemlju još drži na okupu).

Spleeters navodi kako je od lokalne crkve u kojoj su ga roditelji krstili zatražio da oglasi kako više ne želi da Crkva “govori u njegovo ime” i da ga uklone s popisa krštenih.

Kao i u slučaju Finske, želim naglasiti ono što bi trebalo biti očito, ali mnogi u Hrvatskoj ne razumiju: “kad se ne slažete s organizacijom koje ste član bez da ste to sami birali, nabolje je naprosto napustiti je“. Tako jednostavno, tako razumno,… i vjernicima tako teško za razumjeti. A da je riječ o političkoj stranci ili nevladinoj organizaciji, odmah bi to razumjeli!

Važno je naglasiti da se ovdje ne radi o “bijegu od Boga” i sl. “strašnim” stvarima kojima biskupi pokušavaju popljuvati odbjegle i zaplašiti preostale ovčice:

Ovaj 24-godišnjak je rekao kako se ne smatra ateistom, ali da ga je rastuća ljutnja na katoličku hijerarhiju navela na taj korak. Na to su utjecali, s jedne strane, stavovi Crkve o AIDS-u, pobačaju i drugim temama, ali, jasno, i skandali sa zlostavljanjem djece: u travnju prošle godine objavljeno je da je biskup Brugesa punih 13 godina zlostavljao svog nećaka.

Daniel Leclerq iz skupine “Prijatelji sekularnog moraliteta” ističe kako na jačanje debaptizacije posebnu utječu stavovi pape Benedikta XVI. o kondomima, imenovanje konzervativnog Andre-Josepha Leonarda na čelo belgijske Crkve početkom prošle godine te otkrivanje seksualnih skandala. Prema podacima te skupine, prošle je godine debaptizaciju zatražilo 1700 ljudi, godinu prije 380, a 2008. samo 66.

Naravno, crkva su uhvatila u koštac sa samom srži problema točno onako kako to inače rade: omalovažavanjem primijećene pojave.

Crkva, pak, minorizira cijeli problem navodeći da je riječ o vrlo malom postotku u usporedbi s belgijskom katoličkom zajednicom.

No, posljednje istraživanje javnog mnijena ipak pokazuje značajne promjene: samo 8 posto Belgijaca ima povjerenje u instituciju Crkve, a 2009. godine u Crkvu je imalo povjerenja njih 28 posto.

Sad je možda dobro pitanje da se zapitamo: odakle CIA-i onih 75%? Uz razumnu pretpostavku da američki špijuni imaju pametnijeg posla nego da zaviruju Belgijancima kroz prozore kuća i popisuju koliko često ovi mole krunicu i kako revno izbjegavaju predbračni seks, bit ću slobodan zaključiti da je vjerojatno riječ o službenom popisu stanovništva. Dakle, 75% su katolici. U Crkvu povjerenje ima 8% stanovništva.

Što mislite, koju od te dvije brojke Crkva bira kad priča o svojim ovčicama?

Družite se s Bogom, nitko Vam ne brani niti Vas ne tjera od njega, ali kad se ne slažete s organizacijom koje ste član bez da ste to sami birali, nabolje je naprosto napustiti je.

Oglasi

Written by Charon l'Cypher

5. 2. 2011. u 11:54

14 komentara

Subscribe to comments with RSS.

 1. Dobar članak, ali mislim da bi ga bilo korisnije plasirati na nekom mjestu na kojem ga mogu pročitati i vjernici. Mislim da je većini posjetitelja ove stranice jasno o čemu se radi i bez članka.
  Svakako ponavljanje ne škodi, možda neki nevjernik proslijedi članak vijernim prijateljima, iako koliko sam primijetila, i kod čisto deklarativno-konformističkih “vijernika” racionalni argumenti obično ne pale.

  Ja

  7. 2. 2011. at 2:24

  • Slažem se i slobodno ga proslijedi bilo gdje.

   Sa stavom da vjernici ovdje ne zalaze, a ostali se pretežno slažu s nama, možemo odmah gasiti blog. Ali, ako gledaš na njega kao na repozitorij postova koje uvijek možeš poslati nekome, onda dobija svrhu.

   Besides, baš sam neki dan skužio kako dodati “Facebook”, “Tweeter” i ostale gumbe za dijeljenje sadržaja (ne)istomišljenicima. Ja ne koristim ta moderna čuda, pa bi bilo lijepo da netko isproba i javi je l’ to radi. :mrgreen:

   Charon l'Cypher

   7. 2. 2011. at 4:06

 2. Kako se “debaptizirati” u HR?

  Vladimir

  9. 2. 2011. at 10:54

  • Dobro pitanje. Zadnje što znam je da su prije koju godinu naši svećenici tvrdili da je tako nešto nemoguće. Pošto vidimo da je u drugim državama moguće, a Crkva nikad nije marila za svjetovne granice i zakone, očito je da čine grijeh laganja (neka digne ruku tko je iznenađen :mrgreen:).

   Osobno, nisam obilježen, pa ne mogu niti isprobavati kako se odkrstiti. Ako netko isproba i sazna štogod korisno, molim da javi (idealno, detaljni članak koji ćemo objaviti kao “Glas naroda”).

   Charon l'Cypher

   9. 2. 2011. at 14:40

 3. Vidiš to bi i mene zanimalo. Kaj trebam napravit da me ekskomuniciraju? 😀

  Odista, zanima me.

  dingo_bastard

  9. 2. 2011. at 15:24

  • Ako se pogleda kontekst (prosvjedovanje jer je katolička vjeroučiteljica širila homofobiju), ispada da je “kršćanofobija” zapravo “branjenje širenja mržnje”. Pa, ako je širenje mržnje stvarno tako bitna odrednica katoličanstva – a prema ovim prosvjednicima to je – onda je vrijeme da se katoličku crkvu trajno i u potpunosti zabrani.

   Charon l'Cypher

   7. 3. 2011. at 14:51

 4. debaptizacija: moraš otići u crkvu u kojoj si kršten, i tamo ih tražiti da te izbrišu ili nešto drugo iz krsnih knjiga.
  mene nisu krstili u hrvatskoj, tako da sam ja slala preporučeno pismo s povratnicom; i jedna frendica mi je krštena u nekoj crkvi koja više ne postoji, te je ona slala pismo u biskupiju koja je zadužena za to područje…

  Valeri

  11. 3. 2011. at 23:03

  • Frendica je bila u Hrvatskoj?

   Kako su te dvije priče završile?

   Charon l'Cypher

   12. 3. 2011. at 7:02

   • ne znam za nju. nismo si dobre.
    ja sam poslala biskupiji u kojoj sam krštena. dobila sam povratnicu, dakle oni su dobili moje pismo. od sad se više ne smatram pripadnikom nijedne vjerske zajednice.

    Valeri

    15. 3. 2011. at 18:30

    • edit: nismo si više dobre.

     moja majka je ispisala moju braću jednostavno tako što je otišla u tu župu. malo se posvađala s popom, ali otišla je osobno, te oni više nisu katolici. (to što ih moja stara maltretira nekom ekstremnijom vjerom je druga stvar)

     poštom sam slala zamolbu van. ne sječam se što je pisalo, tad me baš bilo briga

     Valeri

     15. 3. 2011. at 18:37

    • Eh, tu je nastavak bitan. Mogla si im i ne pisati i smatrati da nisi pripadnik niti jedne vjerske zajednice. Frka je broje li te oni, tj. mašu li okolo (i) tvojim imenom da bi dobijali na važnosti (čit. privilegije, pare, moć,…).

     Još nisam čuo da je netko u Hrvatskoj uspješno obavio debaptizaciju…

     Charon l'Cypher

     16. 3. 2011. at 2:53

 5. btw; u sklopu studentskog vjeronauka Bozanić će obići mlade vjernike u studentskom domu Stjepan Radić.
  posvuda su obavijesti, da mlade ovce ne bi slučajno propustile

  Valeri

  15. 3. 2011. at 18:32


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: