Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Il’ moje il’ ničije!

with one comment

Poslovni dnevnik javlja da se oglasila Komisija Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Iustitia et pax, protiveći se pretvaranju Hrvatskih voda u trgovačko društvo, “jer to olakšava privatizaciju”, a “trgovačko društvo ne može i neće braniti niti obraniti javni interes u sektoru voda jer cilj trgovačkoga društva je profit, a ne obrana javnoga interesa”.

Lijepo je to, Oni brinu o Nama i odjednom pozivaju “sve stručnjake da udruže znanja te daju doprinos u obrani tog posljednjeg obiteljskog srebra, a znanstvene ustanove i udruge da svojim znanjem i autoritetom daju svoj doprinos”. Dakle, daju legitimitet inače mrskim neprijateljima — znanstvenicima i stručnjacima!

O samoj inicijativi neću. Niti sam ja ekonomist niti je ovo blog koji bi se bavio ekonomijom. Ali, osvrnuo bih se na nešto drugo… na činjenicu da su prije samo dva tjedna pretvaranje istih Hrvatskih voda u trgovačko društvo i privatiziranje toj istoj Crkvi bili itekako poželjni! Jedina razlika: tada je Crkva mislila da će ona biti taj privatnik. Da stvar bude bolja, očekivali su Hrvatske vode dobiti kao poklon, tj. kao zamjenu za imovinu koja im je oduzeta… istu imovinu koju su i oni nekome davno preoteli.

Crkva će za oduzetu imovinu tražiti udjele u državnim tvrtkama. Ta se informacija već dulje vrijeme može čuti u visokim crkvenim krugovima, a posljednjih je dana intenzivirana kada se u javnosti počelo govoriti o novom valu rasprodaje državne imovine kako bi se zemlja izvukla iz dugova.

Na prvome su mjestu Croatia Osiguranje, Hrvatska poštanska banka, ali i Hrvatske šume, HEP, Hrvatske vode… Sve što je od nacionalnog interesa i u vlasništvu države, a potencijalna su meta rasprodaje.

Dakako, dođe li do konkretnih prijedloga i razgovora, Crkva bi formirala timove eksperata iz građanskih redova, tj. ne bi biskupi vodili poslove.

Izvor

Naravno, oni to sve za zaštitu naroda kojeg uredno cijede (kad se tako postavi, još je očitije zašto žele vodu). Zato biznise ne bi vodili biskupi, nego “eksperti iz građanskih redova”. Ti eksperti se sigurno ne bi povodili za profitom, nego za obranom javnog interesa. Menadžeri su i inače poznati po svojoj blagoj, čovjekoljubivoj i karitativnoj prirodi…

Da očekujem išta dobro od nove Vladine rasprodaje ključnih državnih firmi… naravno da ne. Da sam toliko naivan, ne bih pisao na ovom blogu, nego eventualno protiv njega (ako bih znao pisati). Ali barem neću dobiti račun za vodu sa stavkama “tarifa za ateiste +200%” i “doprinos znanstvenika, +100% na osnovnu cijenu vode”.

Oglasi

Written by Charon l'Cypher

9. 2. 2011. u 16:28

Jedan odgovor

Subscribe to comments with RSS.

 1. Eh, kad Crkva grakne, onda Premijerka spremno sluša:

  Kosor je najavila i da će Vlada najvjerojatnije iz procedure povući zakonske izmjene kojima se predlaže pretvaranje Hrvatskih voda u trgovačko društvo, i tako razriješiti sve dvojbe da se tim zakonima na mala vrata otvara prostor privatizaciji voda kao nacionalnog resursa.
  “Nema prodaje nacionalnog bogatstva, nema prodaje voda i šuma”, istaknula je premijerka u emisiji Hrvatskog radija “Kako vlada Vlada”.
  Kazala je da je razgovarala s biskupima, kao predstavnicima Crkve koja se otvoreno usprotivila donošenju izmjena Zakona o vodama i Zakona o financiranju vodnog gospodarstva, kao i s resornim ministrom Božidarom Pankretićem te je dogovoreno da će se o sudbini tih zakonskih prijedloga odlučiti ovoga tjedna.
  “Vjerojatno ćemo ovoga tjedna razgovarati s ljudima koji imaju dvojbe i, da nikakvih dvojbi ne bi bilo, vjerojatno ćemo taj prijedlog i povući”, poručila je Kosor.

  Meni ubogi Pankretić u toj priči djeluje kao čisti višak.

  Charon l'Cypher

  14. 2. 2011. at 20:05


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: