Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Rasklimani stupovi društva

2 komentara

Nedavno smo imali prilike pročitati kako najvažniji duhovni stup u Hrvata bez ikakvih moralnih dvojbi gradi skupocjene palače iz kojih će duhovno osnaženi krenuti u sveti boj protiv materijalizma i konzumerizma.

Nekako u isto vrijeme, jedan drugi, svjetovni stup društva također je pokazao zavidan stupanj skromnosti, morala i socijalne osjetljivosti naručujući namještaj za svoje urede. Pa su tako naručili stolce, svaki po cijeni uštede na 20 000 bočica nearomatizirane umjesto aromatizirane vode… ili vitrinu po cijeni uštede na 147 000 bočica nearomatizirane umjesto aromatizirane vode…

Svaka država koja drži do sebe ima još jedan važan stup društva – to su nacionalne akademije znanosti i umjetnosti koje okupljaju znanstvenu i intelektualnu elitu društva – najbolje od najboljih.

Čitam tako da je hrvatska znanstvena i intelektualna elita iz HAZU otjelovljena u novim članovima Uprave našla za potrebno posjetiti kardinala Bozanića. Znanstvena elita blagoizvoljela je tako upoznati uzoritog kardinala s programima novog vodstva HAZU, a uručili su mu i pozivnicu za proslavu 150 obljetnice ove uvažene znanstvene institucije koja njeguje kritički i nadasve racionalan pogled na svijet.

Moram priznati da u prvi mah nisam shvatio svrhu posjeta – naime, Index Librorum Prohibitorum ukinut je još davne 1966 godine (kad je Bozanić tek počeo studirati). Stoga mi se «upoznavanje s programom rada akademije» radi eventualnog upotpunjavanja Indexa činilo nepotrebnim.

Kao jedino logično nametnulo mi se da su uvaženi znanstvenici na ovaj način išli uzoritom kardinalu izraziti zahvalnost za sve dobro što je Crkva činila znanosti i znanstvenicima kroz mnoga stoljeća, a povremeno čini i danas. Predsjednik HAZU, akademik Zvonko Kusić je medicinar koji ima posebno velike razloge za izražavanje zahvalnosti Crkvi – kako za prošlost, tako i za sadašnjost.
Ipak nisu naši akademici poput talijanske studentske bagre koja svojevremeno nije htjela na svome sveučilištu vidjeti Papu … i sve to radi nekakvog minornog nesporazuma oko izvjesnog Galilea.

Na žalost, u delegaciji nije bio uzoriti akademik Paar koji bi sigurno znao naglasiti i obrazložiti prirodnu potrebu suradnje Kaptola i HAZU.

Uz takva opravdana i nadasve prirodna stremljenja članova Akademije, posve je jasno da u HAZU nema mjesta za npr. dr. Ivana Đikića. Kada su ga lani novinari pitali što bi radio u okviru HAZU kada bi bio primljen, on se, zamislite, drznuo reći ovo:

«Željeli smo potaknuti aktivniju ulogu Akademije u hrvatskom društvu, posebice u području znanosti i obrazovanja koje su moje primarne teme rada. Primjerice, željeli smo pripremiti međunarodni simpozij u HAZU na kojem bi okupili vodeće svjetske stručnjake iz područja istraživanja tumora. Imali smo i planove za pokretanje novih programa u školama, javnim tribinama te popularizaciji znanosti u društvu i druge ideje…»

Pa jasno je da za takve sumnjive likove ostaje jedino članstvo u trećerazrednoj Leopoldini.

Što se tiče uručivanja pozivnice za proslavu obljetnice HAZU, siguran sam da će ih uvaženi akademici na isti način dostaviti protojereju, rabinu, muftiji …

Oglasi

Written by Ajgor

28. 2. 2011. u 14:14

Postano u Politika, Znanost

Tagged with , ,

2 komentara

Subscribe to comments with RSS.

  1. Možda nam uzoriti kardinal Bozanić udijeli nekoliko kamenčića sa svoje nove zgradurine, kako bismo mogli kupiti pretplate na znanstvene časopise koje nam je (sve, zajedno sa softverskim licencama) ukinula vlada u Zemlji znanja.

    Charon l'Cypher

    28. 2. 2011. at 14:48

  2. Danas (2.ožujka) je delegacija HAZU posjetila i predsjednika Sabora, Luku Bebića. Zanimljiv redosljed – prvo kardinal (25.2.), a zatim predsjednik parlamenta. Možda uvaženim akademicima nitko nije objasnio da je u protokolarnim aktivnostima jako važan i redosljed (kojim se šalje poruka o važnosti i poštovanju) … a možda znaju protokol i javno su željeli pokazati da im je kardinal srcu bliži (što bi parlament u tom slučaju trebao imati u vidu pri donošenju sljedećeg proračuna i financiranje HAZU prepustiti Kaptolu) … a možda su se kao predstavnici gerijatrijskog kutića prvo htjeli pobrinuti za duše … 🙂

    Ajgor

    2. 3. 2011. at 16:54


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: