Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Živimo raskošno kako bi narodu bilo bolje

6 komentara

Da, da, drage čitateljice i dragi čitatelji, dobro ste pročitali.

Prije mjesec dana smo pisali o troškovima gradnje novog sjedišta Hrvatske biskupske konferencije te spominjali pročelje od poludragog kamenja koje stoji 2.000 eura po kvadratnom metru.

Izgleda da se crkvenjacima nisu svidjeli negativni komentari na tu rasipnost. Tokom ovotjedne konferencije naglasili su da kvadrat navedene novogradnje stoji 1.500 eura, dok kvadrat novoizgrađenog Muzeja suvremene umjetnosti stoji 3.876 eura. Pri tome zaboravljaju napomenuti da muzej kao takav pripada svima, dok nova zgrada HBK pripada – Crkvi.

Naravno, ispada da je gradeći monstruzno skupi kompleks Crkva i pomigla gospodarstvu:

“Išli smo na to da se gradi našim materijalima i da poslove izvode hrvatske firme. Tim putem mislimo da je gradnja pomogla i hrvatskim firmama i hrvatskim obiteljima u ovim kriznim vremenima.”

Ok, gospodo, naravno da ste morali zaposliti ljude, znam da nećete sami uzeti lopatu u ruke i po prvi put u životu, ne daj bože, nešto i raditi. Ali ako ste toliko socijalno osjetljivi, odustanite od šnite proračunskog kolača i dajte taj novac za socijalno ugrožene. I živite u skladu sa Isusovim učenjem. Kako sami navodite izgradnja se financira iz donacija. Zar nije bilo plemenitije taj novac upotrijebiti upravo za to, za donacije? Ljudima koji ga stvarno trebaju, recimo. Tako bi te vaše tvrdnje da pomažete narodu još i mogle imati kredibiliteta.

Naravno, krivi su i novinari jer su krivo prezentirali podatke o gradnji:

“Pitanje je kako se o toj zgradi govorilo. Pisalo se da je obložena sa 600 do 900 kvadrata skupog oniksa, cijena se izražavala u eurima, umjesto u kunama.”

Ok, kakve veze ima valuta? Rasipanje novca je rasipanje neovisno o mjernoj jedinici.

Tokom konferencije se kardinal Josip Bozanić osvrnuo i na inicijativu Aktivih ateista povodom nadolazećeg popisa stanovništva, odnosno bila je riječ o parazitiranju Crkve temeljem prenapuhane brojke o kojoj ovisi izvor prihoda:

“Uopće to ne ovisi o broju vjernika, jer bi onda Crkva trebala dobiti puno, puno više od drugih vjerskih zajednica. Princip je broj župa, a što se tiče župa možemo reći da su manje zajednice u prednosti jer mi, primjerice, u Zagrebu imamo župa sa po 20 do 25 tisuća vjernika.”

Ok, Bozaniću, ako stvarno nije bitan broj vjernika, ajmo se igrati tako da te samo taj nebitan broj vjernika financira svojim porezom, a moj prljavi ateistički porez pusti na miru. Ili ga jednostavno prepusti nekom pametnijem i plemenitijem cilju.

Jer što će Crkvi novac, Bozaniću? Zar ne znaš da će lakše deva kroz ušicu igle nego bogataš kroz vrata Raja?

 

IZVOR: net.hr

 

 

 

6 komentara

Subscribe to comments with RSS.

 1. Što se tiče usporedbe cijena, još efektnije bi bilo da je Bozanić za usporedbu uzeo čuveni “Bandićev” WC od 5500 eura po kvadratu. 🙂

  A tko biskupima zamjerio na to malo luksuza kada se HBK bavi zaista krucijalnim stvarima za opstanak države i društva. Evo npr. ovo:

  “Katolička crkva poziva na post i molitvu za pravednu presudu hrvatskim generalima u Haagu i to u petke 1., 8 i 15. travnja.Tu je informaciju, u ime službene Crkve i Hrvatske biskupske konferencije, objavila Komsija Iustitia et Pax (Pravda i mir)”
  (T-portal)

  Pa vidite da ljudi rade, neće valjda ovakve genijalne pozive upućivati s livade!
  Genijalno mi je i ovo: iz jučer predstavljene palače od 16 MILIJUNA eura pozivaju narod na POST!

  Ajgor

  25. 3. 2011. at 12:28

 2. “Da je Crkva konzervativna u vrijednostima, to smo znali otprije, ali smo nedavno saznali da uređenju interijera zagovara itekako moderna i luksuzna rješenja, poput opločenja od oniksa, geotermalnog grijanja, panoramskog lifta i drugih čudesa 21. stoljeća. Poslovica “siromašan kao crkveni miš” više neće imati smisla, a možda putem i “bubreg u loju” zaživi kao “biskup u loju”.”

  Ovo je ulomak iz teksta Iskre Pejić, “Biskup u loju”.

  http://www.h-alter.org/vijesti/hrvatska/biskup-u-loju

  Ajgor

  25. 3. 2011. at 18:20

 3. Tokom ovotjedne konferencije naglasili su da kvadrat navedene novogradnje stoji 1.500 eura,…

  Tu, naravno, nije uračunata cijena (Crkvi poklonjenog) zemljišta.

  Charon l'Cypher

  25. 3. 2011. at 19:58

 4. Članak o tome da se za crkvu izdvajaju golemi novci, dok se s druge strane nema za znanost, na indexu je još jedan pokazatelj da nešto definitvno nije normalno u ovoj državi.
  PMF je zatražio od ministarstva sredstva za dodatnih 40 znanstvenih novaka (po svim odsjecima), a znate koliko mjesta je odobreno? 8! po jedan za svaki odsjek (2 za matematiku, al ajde oni su spešl :D).

  I kad onda pročitam da je Bozanić rekao da u Zagrebu fali bar još 25 crkvi… Ne znam da li da plačem ili da se smijem. Stvarno, ako mi netko dođe i kaže da se ulaže u zemlju znanja puknut ću ga u facu -.-“

  dingo_bastard

  26. 3. 2011. at 11:43

  • Matematika upisuje otprilike 40% ukupnog broja studenata na PMF-u (tako da je definitivno spešl ;)), no naravno, nema zaposlenih u nastavi proporcionalno tome. Dva novacka mjesta su kap u moru – natovarit ce ljude nastavom preko nosa, a znanost je ionako preapstraktna kategorija za shvatiti za ekipu iz Ministarstva pa nikom nis sto se njih tice.

   Bio je i clanak na Indexu da je hrpa zahtjeva za post-doc stipendijama odbijena jer se nema love. Ko sto kazes, zemlja znanja, yeah right.

   S druge strane, nakon presude Europskog suda za ljudska prava, nek dignu ruku oni koji samo cekaju da dodje zahtjev da se krizevi povjese po nasim ucionicama.

   greeneyes

   26. 3. 2011. at 13:56


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: