Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Tko koga diskriminira?

4 komentara

diskiriminacija = postupak kojim se unaprijed ograničuju ili onemogućuju prava građanina, grupa ili naroda [rasna diskriminacija; nacionalna diskriminacija; vjerska diskriminacija]; obespravljivanje

Osim progonstva u nekim dijelovima svijeta svjedoci smo i u našoj sredini sve većeg širenja diskriminacije, netolerancije, prijezira, omalovažavanja i podcjenjivanja što se očituje prema pripadnicima kršćanske vjere i prema zastupnicima katoličkih stavova u našoj javnosti.

(Kardinal Bozanić, Novi list, 25.07.2010.)

Ova kardinalova izjava dvostruko je smiješna: prvo, ne mogu istovremeno biti točne tvrdnje da katolici predstavljaju većinu od oko 90% i da su diskriminirani; i drugo, svatko se gotovo svakodnevno može uvjeriti kako Crkva ima povlašten status u društvu.

Najnoviji primjer iz popisa stanovništva puno jasnije govori o tome u kojem smjeru zapravo ide diskriminacija – prikladan komentar možete vidjeti ovdje. 🙂

Ali evo jedan bolji, možemo reći školski primjer diskriminacije – školski u dvostrukom smislu – jer je tipičan, ogledni primjer i zato jer se odvija u školi.

O čemu se radi?

Prije nekoliko mjeseci u osnovnim i srednjim školama održan je ekološki kviz i to na školskoj i županijskoj razini. Hvale vrijedno – poticati učenike na odgovoran odnos prema okolišu. Ali … da, obično se pojavi i nekakav «ali» …
Natjecanje se sastoji se od sljedećih tematskih područja:

· Priroda
· Biologija
· Kemija
· Geografija
· Vjeronauk

Da, dobro ste vidjeli – VJERONAUK!

Kakve veze ima vjeronauk s prirodnim znanostima … osim što postoji svojevrsna … khm … zanimljiva povijest odnosa Crkve i znanosti … ne znam …
A ne mogu se sjetiti niti nekog biblijskog teksta koji bi imao izravne veze s ekologijom, osim možda onoga kada Mojsije zagađuje Nil pretvarajući ga u krv?!

Evo kako su maštovita i nadasve “ekološka” bila pitanja iz vjeronauka (6. razred):

Kako je Isus pokazivao brigu za bolesne i odbačene?
Nabrojite barem 5 marijanskih svetišta u Hrvatskoj i BiH!
Koji su još nazivi za oholost?
Uz kojih se 5 biblijskih likova spominju i faraoni?

Intelektualni vlasnik ovog projekta je Udruga Lijepa naša, ali organizatori natjecanja osim nje su i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Agencija za odgoj i obrazovanje!

(Udruga Lijepa naša njeguje inače bliske odnose s katoličkom crkvom što i sami ističu: “Valja ovome pribrojiti dobru suradnju s nekoliko srodnih udruga i što je naročito važno dobru suradnju s katoličkom crkvom.)

A gdje je tu diskriminacija?
Kada kritičari vjeronauka tvrde da mu nije mjesto u javnim školama, njegovi zagovornici odmah izvlače argument kako je vjeronauk izborni predmet! Upravo je u tome «kvaka»!
Natjecanje se organizira u javnim školama i otvoreno je za sve učenike, ali u nepovoljan položaj su stavljeni oni koji ne pohađaju vjeronauk iz bilo kojeg razloga (jer su ateisti ili su nekršćanski vjernici).
(To mu dođe kao da organizirate natjecanje iz zemljopisa, a svako peto pitanje postavite na španjolskom jeziku koji se uči kao izborni predmet.)

A cijela ova priča odvija se uz patronat Ministarstva i Agencije za odgoj i obrazovanje. Zanimljivo je primijetiti kako niti nitko od nastavnika nije uočio da se ovdje radi o vjerskoj diskriminacijii … ili se možda ne bi šteli mešat da se kome ne zamjere?

Jasno je kako postoji vrlo čvrsta sprega s politikom bez koje Crkva ne bi mogla imati privilegiran status u društvu, a on se proteže od ovako perfidne penetracije u školski sustav pa do uplitanja u zakonodavnu vlast. Ključ rješenja problema je u rukama političara. Akcija koju su povodom popisa stanovništva pokrenuli aktivni ateisti hvale je vrijedna i predstavlja važan korak za pokretanje javne rasprave i mijenjanje društvene klime iz čega će možda i političari jednog dana izvući nekakvo naravoučenije.

Written by Ajgor

6. 4. 2011. u 10:34

4 komentara

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ne jako vezano uz temu, no donekle uz zaključak… Bilo bi lijepo da i kod nas postane prihvaćeno da religija nije izgovor za diskriminaciju i vrijeđanje.

  Charon l'Cypher

  6. 4. 2011. at 17:48

 2. Udruga Protagora je povodom tog kviza poslala upit Ministarstvu znanosti:
  http://www.facebook.com/pages/Protagora/166963543331012#!/notes/protagora/e-mail-mzos-u-predsjednik-polic/186473131392231

  Dobili i odgovor. Na primjedbu da je vjeronauk izborni, a ne obavezni predmet kažu: “…katolički vjeronauk u javnim osnovnim i srednjim školama obvezni je predmet za one učenike koji ga izaberu.”

  Pa si vi mislite koliko je ta argumentacija jaka da se isti ipak može uvrstiti u natjecanje bez da se diskriminira one za koje, jelte, to nije obvezni predmet. Ili što već.

  Također, organizator natjecanja je Udruga „Lijepa naša“, pa će Inspekcijska uprava podnesak ‘Protagore’ kao ustupiti njima da im odgovore, jer „Uprava za inspekcijske poslove ne nadzire provođenje natjecanja, smotri ili kvizova“.

  Ovo dopisivanje se odvijalo sredinom veljače i do danas ‘Protagora’ od ‘Lijepe naše’ nije dobila nikakvo očitovanje.

  Dan Margetić

  6. 4. 2011. at 22:09

  • Prvi odgovor ministarstva je bez veze, potpuno irelevantan za temu.

   „Uprava za inspekcijske poslove ne nadzire provođenje natjecanja, smotri ili kvizova“. A tko nadzire? Kongregacija za nauk vjere? Ovaj odgovor zapravo implicira da svaka udruga koja jednom dobije odobrenje ministarstva za organizaciju natjecanja može raditi što hoće, a to dodatno govori o ozbiljnim organizacijskim manjkavostima unutar ministarstva. Ali MZOŠ nije samo odobrilo Lijepoj našoj organizaciju već se pojavljuje i kao suorganizator pa je ovo tipično pranje ruku u situaciji kada ne postoji suvislo obrazloženje.

   Ako odgovor Lijepe naše ne stigne Protagori, preostaje Pučki pravobranitelj.

   Pučki pravobranitelj kao središnje tijelo nadležno za suzbijanje diskriminacije

   Ajgor

   7. 4. 2011. at 10:27


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: