Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Benedikt XVI kao hrvatski protuustavni faktor

5 komentara

Svojevremeno je portal H-alter objavio tekst Benedikt XVI kao hrvatski ustavni faktor koji opisuje kakav je utjecaj klera i pape na najviše zakonodavno tijelo koje je Hrvatsku definiralo kao sekularnu državu. (Isplati se ponovo pročitati i podsjetiti se koliko nas Crkva zapravo košta.)
I kao da to nije dovoljo, Benedikt XVI se sada vrlo otovoreno pojavljuje i kao hrvatski protuustavni faktor.

Naime, portal Dnevno.hr objavio je tekst Papa dolazi da Hrvatskoj pomogne u borbi protiv sekularizacije prenoseći riječi vatikanskog glasnogovornika Federica Lombardija.

U čemu je problem? Sekularni karakter Republike Hrvatske je ustavna kategorija, a Benedikt XVI je osim vjerskog poglavara i državnik – to je ujedno i omiljeni argument za pravdanje enormnih troškova posjeta koje plaćaju i ne-katolici.

sekularizácija* = promjena, zamjena crkvene vlasti ili kontrole društvenom, građanskom ili laičkom [sekularizacija imovine; sekularizacija školstva]; posvjetovljenje, laicizacija

Odredba Ustava kojom se Crkva odvaja od države odgovara ovome tumačenju pojma sekularizacija.

sekularìzam* = vjerovanje, ideja da vjeru i vjerska uvjerenja valja odbaciti i zanemariti

Ako se papa misli obračunavati sa sekularizomom u ovome općem smislu, promašio je adresu. Naime, Ustav Republike Hrvatske jamči pravo na slobodu vjeroispovijesti (čak jamči i zaštitu i pomoć države) i nitko relevantan u javnom i političkom životu ne poziva na odbacivanje vjerskih uvjerenja.
Ali ako ćemo govoriti o odbacivanju vjerskih uvjerenja u političkom životu i državnim poslovima (npr. utjecaju na zakonodavstvo), a što kler otvoreno kritizira, onda je sekularizam obaveza prema članku 41. Ustava.

*Definicije su preuzete s Hrvatskog jezičnog portala

Osnovno pravilo diplomacije je nemiješanje u unutarnje stvari druge države. A Benedikt XVI će sudeći po najavama iz Vatikana u svome javnom obraćanju kako vjernicima tako i znatiželjnicima i nevjernicima vrlo otvoreno kritizirati jednu od temeljnih ustavnih odredbi Ustava Republike Hrvatske!

Papa kao državnik koji bi trebao poštivati diplomatska pravila i papa kao vjerski poglavar nisu dvije ličnosti koje bi smjele raditi i govoriti suprotne stvari, a pogotovo to ne bi smio kada dođe u goste. Ako ništa drugo, suzdržavanje od kritiziranja domaćina je pitanje dobrog kućnog odgoja.

Osim Kaptola koji također ne poštuje Ustav države od koje sa zadovoljstvom prima popriličnu “lemozinu”, niti jedna politička stranka i niti jedan relevantan društveni faktor nije do sada najavio borbu protiv sekularizacije. Stoga je apsolutno neprimjereno da se gost sam osjeća pozvanim pomagati ili pozivati na borbu protiv nečega s čime domaćin očigledno nema problema!

Sekularan karakter države nije odredba Svetog pisma pa da je nepromjenjiva i jednom za svagda, ali za to u demokratskim državama postoji procedura. Jednostavno se treba pojaviti stranka koja će u svom predizbornom programu najaviti ukidanje te odredbe i onda samo treba pričekati odgovor glasača. (Podsjećam na tekst Razvoj demokršćanske misli u Hrvata koji razmatra evoluciju demokršćanskih stranaka kao legalne i legitimne transmisije kršćanskog nauka u politiku.)

Ali kada protiv jedne naše jako važne ustavne odredbe dođe halabučiti strani poglavar, e to je nedopustivo ponašanje!

U našoj situaciji, ne samo da nitko iz politike neće naći za shodno reagirati na ovakvo flagrantno kršenje diplomatskih običaja i uljuđenog ponašanja, već će to i debelo platiti.

Ako državni protokol još dvoji što pokloniti Benediktu XVI, evo prijedloga:
Ustav Republike Hrvatske
Bečku konvenciju o diplomatskim odnosima
Bon ton

Written by Ajgor

29. 5. 2011. u 11:24

5 komentara

Subscribe to comments with RSS.

 1. I onaj članak na indexu o tipu iz Zadra koji je kritizirao (na kraju se ispostavilo da uopće nije prijetio smrću) dolazak pape, jedan dio mi je upao u oko:

  “Iz zadarske policije su nam zapravo poručili da je pravo na slobodno izražavanje mišljenja na internetu privremeno suspendirano, barem dok Papa ne napusti Hrvatsku.”

  Nije li sloboda izražavanja ustavom zajamčeno pravo?!

  Po meni ovo je apsolutna strahota.

  Da ne govorim koji će kaos nastat u gradu zbog dolaska tog bezveznjaka…

  dingo_bastard

  30. 5. 2011. at 23:01

  • Pa ako netko iz policije misli da je zalaganje za poštivanje Ustava ugroza papine sigurnosti, sam ću kupiti drva da me mogu spaliti na hipodromu!

   Da bi bilo jasnije o čemu pišem, evo hipotetska paralela:
   Srbijanski predsjednik Tadić treba doći u posjet Hrvatskoj. Njegov glasnogovornik najavi da će doći pomoći Srbima u borbi protiv statusa nacionalne manjine (kako su sada definirani Ustavom). Nakon protokolarnog posjeta državnom vrhu, Tadić pred 100000 okupljenih Srba i u TV prijenosu, pozivajući se na tradiciju, govori o potrebi da Srbi postanu konstitutivan narod itd. itd. (Poznato? Deja vu?)
   Nije sama tema tabu već bi bio sporan takav način izvedbe i ne vjerujem da bi to naši političari prešutjeli kao što će krotko prešutjeti sve što dođe od pape.

   Neće papin govor imati nikakve tragične posljedice, ali poslužit će kao inspiracija nekom mudracu poput ministra zdravstva da u parlamentu (opet) prekrši Ustav i nametne nekakvu budalaštinu temeljenu na vjerskoj zatucanosti.
   Nije problem samo to što se tako krši odredba o odvojenosti Crkve od države, već se takvim postupcima diskriminiraju i druge ne kršćanske vjerske zajednice koje ne dijele taj svjetonazor, a Ustav im jamči jednakost.

   Ajgor

   31. 5. 2011. at 10:24

 2. Političari ponovo pokazuju nevjerojatan stupanj ljigavosti kada su u pitanju papa i RKC. Uporno ustrajavaju u zabludi da kritički odnos prema Crkvi može oduzeti glasove na izborima.
  Najnoviji slučaj je Milanović koji “duboko poštuje papu i prezire sve koji bi polemizirali protiv njegovog dolaska”. E pa ja prezirem takve ljigavce koji nemaju muda kritično progovoriti tamo gdje to ima i te kakvog opravdanja. Kako kaže Klauški:
  “I tako, shvatili smo da od stranke koja se boji izreći stav kako se ne bi zamjerila biračima, ipak ima jedna gora: ona koja im se ulizuje.”

  Ljigavcima se pridružio i Mesić koji se silno uvrijedio što ga HBK nije pozvala na susret s papom i kaže: “Da sam dobio poziv, svakako bih se odazvao, no i ovako želim pun uspjeh papinoj misiji u Hrvatskoj” kao da je ta misija u suprotnosti s težnjama HBK ka dominaciji i privilegijama u društvenom i političkom životu koje je tako često znao kritizirati.

  Moja ocjena takvog ponašanja sažeto se može izraziti ovako: FUJ!!!

  Ajgor

  1. 6. 2011. at 17:41

 3. Političari, kad su ikad mislili na išta osim na svoje guzice? -.-” Sve ista gamad… Znaju oni da će popovi morati nekaj prosrat kad dođu izbori, a ovce pozorno slušaju…

  dingo_bastard

  1. 6. 2011. at 18:56

 4. Ovaj problem prepoznala je i udruga Protagora:

  Udruga Protagora je u petak, 3. lipnja, u Europskom domu u Zagrebu, održala Okrugli stol na temu: ‘Sekularizam Republike Hrvatske’. Na okruglom stolu su sudjelovali predstavnici različitih udruga građana, kao i građanskih inicijativa.

  Moderator okruglog stola, Kemal Kremić iz Protagore, rukovodio je raspravom, citirajući poziv vatikanskog glasnogovornika Federica Lombardija na borbu protiv sekularizacije iako je Republika Hrvatska vrlo jasno i nedvosmisleno Ustavom definirana kao sekularna država.

  Ajgor

  4. 6. 2011. at 15:38


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: