Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Komentari na govor predsjednika Josipovića

with one comment

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović se je pozdravnim govorom obratio Josephu Ratzingeru, aktualnom papi Rimokatoličke Crkve, na dočeku na zagrebačkom aerodromu. Slijede neki citati govora našeg predsjednika uz moje komentare.

Vaša Svetosti,

Ozbiljno? Vaša Svetosti? Zar se predsjednik sekularne države ikome treba tako obraćati?

Dobro došli u Hrvatsku! Hrvatska je počašćena i raduje se Vašem dolasku.
Iznimna mi je čast da Vam mogu biti domaćinom u Vašem državnom posjetu, a kao Predsjednik Republike dijelim i radost milijuna hrvatskih vjernika katolika koji Vas danas dočekuju kao Svetog Oca u pastirskom pohodu.

Ok, klasično diplomatsko mlaćenje prazne slame, ali nekako mi se čini da Predsjednik Republike Hrvatske nema što komentirati kojekakve “pastirske pohode”.  

Ranim priznanjem Hrvatske kao države u trenucima koji su bili presudni ne samo za nastanak nego i za sam opstanak moderne Hrvatske, Sveta je Stolica u političkom smislu odigrala ključnu povijesnu ulogu. Snagu političkog i moralnog autoriteta Svete Stolice i Katoličke crkve slijedile su mnoge države, agresija na Hrvatsku je zaustavljena, i naš je državni opstanak bio osiguran.

Moralni autoritet Svete Stolice? Ponovimo to još jednom: moralni autoritet Svete Stolice! Podsjetimo se malo tog morala: zataškavanje zlostavljanja djece, borba protiv planiranja obitelji i sl. Gospodine Predsjedniče, je li to moral za kakav se zalažete?

Hrvatska, zemlja s dugom kršćanskom tradicijom, s katoličanstvom kao bitnim elementom nacionalnog i kulturnog identiteta većine svojih građana…

Katoličanstvo može biti (i jeste) dio kulturnog identiteta građana Republike Hrvatske, no smatram da je u potpunosti pogrešno vjerske osjećaje gurati unutar nacionalnog identiteta.

Mnogo dublju korjenitu ulogu, ulogu koja danas nadilazi nastanak moderne nacije, suvremeno državotvorstvo, pa i samo domoljublje, odigrala je univerzalna Crkva kao nositelj kršćanske civilizacije i kulture. To je civilizacija i kultura u kojoj su se radi dobrobiti čovjeka pojedinca slobodne volje spojili duh ljubavi i razbora.

Ma dajte gospodine Predsjedniče, zar ste zaboravili na Inkviziciju koja je počinila nebrojene zločine u ime duha ljubavi i razbora? Zar ste zaboravili na znanstvenike koji su bili primorani zašutjeti zbog iznošenja činjenica koje su bile u suprotnosti s crkvenom dogmom? Zar zaista mislite da Crkva predstavlja duh ljubavi i razbora?

Makar nisam vjernik, u dubini svojih uvjerenja dijelim s vjernicima iste vrijednosti.

Volio bih znati o kojim to vrijednostima predsjednik Josipović govori. Koliko je meni poznato, jedina vrijednost koju svi vjernici dijele je vjerovanje bez dokaza ili unatoč dokazima te se iskreno nadam da to nije vrijednost koju dijeli naš Predsjednik. Ako predsjednik Josipović nije mislio na sve vjernike, nego specijalno na katolike, tek onda se trebamo zabrinuti. Predsjedniče, dijelite li možda vrijednosti kao što su zabrana kontracepcije, pobačaja i umjetne oplodnje? Jeste li kao i papa kojeg tako srdačno dočekujete zabrinuti jer Hrvatskoj prijeti “opasnost od sekularizacije”?

Vaš je pastoralni posjet u najvećoj mjeri posvećen obitelji. U uvjetima ubrzane globalizacije, prodora lake i drukčije komunikacije kroz masovne medije i univerzalne društvene mreže, naša se društva pa i obitelji danas susreću s još neslućenim izazovima već zamijećenih promjena tradicionalne paradigme odnosa. Bez obzira u kojem se obliku u našoj suvremenosti ona pojavljivala, obitelj ostaje temeljnom jedinicom u kojoj se gradi svako, pa i hrvatsko društvo. Stoga je ona, kako stoji i u hrvatskom Ustavu, „pod posebnom zaštitom države“. Nalazimo se pred nizom velikih pitanja na koja tek trebamo naći odgovore. Svi ćemo, uključujući i mene, ovih dana veoma pozorno saslušati Vaša razmišljanja, Vaše riječi upućene hrvatskim obiteljima, riječi upućene svima nama o obitelji.

I da, šećer za kraj – predsjednik Republike Hrvatske će “pozorno saslušati” razmišljanja Josepha Ratzingera o obitelji, i to jer se obitelj susreće s “promjenom tradicionalne paradigme odnosa”. Ne mogu vjerovati da sam ovo pročitao, jednostavno ne znam odakle da počnem komentirati. Zar nisu sve dosadašnje promjene tradicionalnih paradigmi odnosa bile pomak prema naprijed, pomak prema modernijem i humanijem društvu? Ili možda presjednik Josipović smatra da bi bilo bolje da žene stoje kod kuće i odgajaju djecu, dok muževi imaju poslovne karijere? Kao civilizacija, nalazimo se na pragu priznavanja istospolnih zajednica kao obitelji ravnopravnih “tradicionalnim” obiteljima. Predsjedniče, zar ne želite podržati civilizacijski iskorak, zar to ne bi, na kraju krajeva bilo pravedno? Predsjedniče, zar ne vidite da ideja Rimokatoličke crkve o “tradicionalnim paradigmama” uključuje osudu kontracepcije i umjetne oplodnje? To sigurno nisu vrijednosti koje možete podržati.

Oglasi

Written by kakamars

4. 6. 2011. u 18:32

Postano u Obitelj, Politika

Jedan odgovor

Subscribe to comments with RSS.

  1. Papin posjet inicirala je stranka koja se voli nazivati demokršćaanskom, a isprepletana je korupcijom i lopovlukom; pozdravni govor drži agnostik i ljevičar koji se poziva na kršćanske vrijednosti, a dugogodišnji prikrivatelj pedofilije u svome govoru (u HNK) naglašava savjest i moral! Ukratko: parada iskrenosti i poštenja! 😉

    Ajgor

    5. 6. 2011. at 9:29


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: