Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Vic dana

7 komentara

Izjava Komisije Iustitia et pax, uz moje komentare i boldanje.

Komisija izražava zabrinutost zbog sve učestalijeg i otvorenijeg iskazivanja netrpeljivosti i nasilja prema katolicima u Hrvatskoj.

Nasilje i netrpeljivost? Ha da, jasno, svi oni nakazni, neprirodni i bolesni “gejevi” i saklonimebože “lezbijke” što su kamenovali  Catholic Prideu u Splitu. Hm, ili je možda bilo obrnuto?

Netrpeljivost prema katolicima i njihovim vjerskim uvjerenjima baštinjena je iz vremena komunističkog totalitarizma i nikada nije u potpunosti nestala, a u posljednje se vrijeme intenzivirala, posebice neposredno prije i nakon posjeta Svetog Oca Republici Hrvatskoj i hrvatskim katolicima.

Opet komunizam (meni je više muka od spominjanja toga, što im to zaboga znači?). I stvarno, nezamislivo je da se u doba kad dolazi Big Kahuna, zaštitnik pedofila, protivnik kondoma i autor hrpetine nebuloznih izjava inteziviraju aktivnosti onog dijela javnosti koji nije slijep na te činjenice. S time da bi gospodin Košić trebao znati da definicija netrpeljivosti nije iznošenje konkretnih i argumentiranih tvrdnji s kojima se on eto ne slaže.

Sa žaljenjem konstatiramo da državna tijela nisu adekvatno, po službenoj dužnosti, reagirala na otvorene izričaje netrpeljivosti prema katolicima na onaj isti način kako su reagirali kada se radilo o pravima drugih ugroženih zajednica i pojedinaca.

Ja recimo žalim da državna tijela nisu adekvatno, po službenoj dužnosti, prekinula misu na hipodromu jer su konstatirala da propovijed sadrži izričaje netrpeljivosti prema nekatoličkim obiteljima, izričaje opasne za dječje uši i njihovo mentalno zdravlje i izričaje protivne zakonu o pravu žena na izbor, npr.

Držimo da treba prekinuti s praksom prozivanja i omalovažavanja katolika zbog njihove vjerske pripadnosti, njihova načina života, njihovih vjerskih uvjerenja i učenja, koja se bez ikakvih argumenta proglašavaju nazadnima.

Nije naslov posta bezveze takav kakav je. Mislim da zaista nije potrebno nabrajati zašto katolička vjerska uvjerenja itekako jesu nazadna, dovoljno je pročitati ponešto zadnjih postova na tu temu. Postova koji, gle čuda, makar ga gospodin Košić ne priznaje, jesu argumentirani. Osoba kojoj se kaže da misli (misli s upitnikom) krivo ima pravo na to se uvrijediti, ali to ne mijenja činjenicu da postoje realni razlozi i neovisni dokazi da ona zaista krivo misli. To što ta osoba to odbija prihvatiti rezultira time da se ponaša kao razmaženo derište koje svom silom hoće da mu mama kupi tu igračku u dućanu pa vrišti i plače jer smatra da na to ima pravo.

Stoga pozivamo državne institucije da ne budu pristrane i da budno paze na dostojanstvo i pravo katolika na življenje svoje vjere i izricanje svojih vjerskih uvjerenja što im jamče hrvatski zakoni.

Državne institucije jesu pristrane, ali su nažalost prokatoličke umjesto antikatoličke. Na kraju krajeva, nitko katolicima ne oduzima pravo da žive kako žele i da vjeruju u što žele. Ono što je problem je što katolici svoja nazadna (da, namjerno pišem ‘nazadna’) uvjerenja i “pravila” žele i pokušavaju svim silama nametnuti svima. Tipično, sebe smatraju ugroženom skupinom, a s druge strane vrše teror i svoja uvjerenja grubom silom nameću kao jedina ispravna svima drugima. To je stav kojem se itekako treba suprotstaviti. Makar će to suprotstavljanje, koliko god argumentirano i zdravorazumsko bilo, biti naravno proglašeno kršćanofobijom.

Katolici u Hrvatskoj se ne boje nikakve argumentirane javne rasprave ili kritike, ali nikako ne mogu prihvatiti da se prešutno prihvaća njihovo omalovažavanje bez reagiranja nadležnih institucija.

Većina katolika ne bi prepoznala argument čak ni da dođe i ugrize ih za.. nos. Većina katolika će na slovo ‘k’ od kritike, koliko god ona bila argumentirana, poklopiti uši rukama i vikati “kršćanofobija” na sav glas. Ako netko ima omalovažavajuć stav, onda su to oni koji misle da su bogom dani da donose odluke za sve, jedini koje se treba pitati što i kako oko ama baš svega i oni koji ne žele prihvatiti da ljudi imaju pravo na različito mišljenje i na različite stavove.

Komisija poziva sve Hrvate i Hrvatice da hrabro u javnosti iznose svoje stavove o raznim temama, da ih znaju argumentirati i dobro uobličiti.

Ha, slažem se s ovom prvom rečenicom. Dajte ljudi, argumente, ne dogme. Znajte objasniti zašto nešto mislite/vjerujete. Ovo je valjda jedina smislena rečenica (ha, zalomi se svakome) u cijeloj Izjavi!

Javna rasprava i izmjena argumenata s katoličkog stajališta apsolutno isključuje narušavanje dostojanstva čovjeka, napose svako nasilje koje nedvosmisleno osuđujemo.

Jel u nasilje uključuju i psihičko nasilje? Jer, mene psihički izmuče tekstovi i stavovi s “katoličkim argumentima”. Prvo mi dodje da prasnem u smijeh, onda mi obrva završi u šiškama, a od kolutanja očima me počne boljeti glava.

U ovoj Izjavi namjerno nismo koristili izričaj “govor mržnje” jer ovu sintagmu držimo besadržajnim jezičnim neologizmom kojim određene skupine opravdavaju vlastite napade na one s kojima ne dijele isto mišljenje.

Ha, s obzirom da spadaju pod ovo zadnje, mogu taj izraz slobodno koristiti. I, od kad se neslaganje s nekim klasificira kao napad? Sta nije uvjerenje da me “oni progone” znak psihičke bolesti?

mons. dr. sc. Vlado Košić
predsjednik Iustitia et pax

U Zagrebu, 27. lipnja 2011.

Izvor: IKA

Written by sylvermyst

28. 6. 2011. u 16:18

7 komentara

Subscribe to comments with RSS.

 1. Oglasila se i udruga David. Posebno mi se sviđa završetak:
  Kakvi su to katolici koji od države traže zaštitu a sami eklatantno krše zakon? Crkvena vrhuška očiti je primjer ostalim katolicima da treba kršiti zakon – nekažnjeno se može raditi jedno a pričati drugo. Nije li to krajnje licemjerje i crkveni totalitarizam? Netrpeljivost prema onima koji su prozrijeli ponašanje čelništva Katoličke crkve baštinjena je iz vremena inkvizicijskog totalitarizma i nikada nije u potpunosti nestala, a u posljednje se vrijeme intenzivirala, posebice neposredno prije i nakon posjeta Svetog Oca Republici Hrvatskoj i hrvatskim katolicima.
  Pozivamo državne institucije da reagiraju i zaustave očito kršenje Ustava.

  😀

  Charon l'Cypher

  28. 6. 2011. at 21:30

 2. Priču o “kršćanofobiji” počela je Marijana Petir nakon zagrebačkog pridea, a u Stankovićevoj emisiji “Nedjeljom u 2” moglo se vidjeti da ona zaista misli da su “pederi i lezbe” ugrožavali njezina prava. Također smatra da su je diskriminirali kao ženu i vjernicu, ali ona velikodušno prihvaća mučeništvo i neće ih tužiti kad to već nije učinila država po službenoj dužnosti iako bi to mogla prema Zakonu o suzbijanju diskriminacije. Ovaj zakon je inače usvojen s dva glasa protiv od kojih je jedan bio njen! 🙂

  Petir je vrlo dirljivo pričala i o tome kako je HTV nedavno organizirala humanitarnu akciju na kojoj je prikupljeno 450 000 kuna, a istovremeno se organizira pride čije osiguranje košta preko milijun kuna. Pri tome je “zaboravila” da je osiguranje bilo potrebno radi onih koji se poput nje osjećaju ugroženo. Vjerskim procesijama* nije potrebno osiguranje … pitam se zašto? “Zaboravila” je i na troškove papinog posjeta.

  Nije prošlo još ni mjesec dana otkako se HTV pretvorila u KTV prilikom papinog posjeta pa ovo priopćenje Iustitie et Pax zaista zvuči montipajtonovski.

  * Kad sam već spomenuo procesije, zna li netko prijavljuje li ih Crkva policiji ili je i tu “diskriminirana”?!

  Ajgor

  29. 6. 2011. at 7:11

 3. Ovdje: http://www.kaportal.hr/2011/06/23/tijelovska-procesija/ se može vidjeti kako pomahnitali komunističko – ateističko – masonski zlotvori napadaju katoličku procesiju, a odred interventne policije s mukom odbija napade kamenjem, molotovljevim koktelima i raketnim bacačima. 🙂

  Ajgor

  30. 6. 2011. at 20:20

 4. A evo i Miklenića. Sad ću lupati reload ovdje, dok se Ajgor ne oglasi. :mrgreen:

  Charon l'Cypher

  6. 7. 2011. at 13:34


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: