Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Money, money, money

5 komentara

Neki izgleda nisu dobro pratili na vjeronauku kad se obrađivala lekcija o tome da se put u raj ne može kupiti novcem. I eto tako imamo Milana Bandića koji donira 28 000 kuna, ne svojih, što ne bi bio problem, nego iz ionako praznih proračunskih zaliha, za – molitvu! Bolje rečeno, za kupovanje glasova zaslijepljenih ovčica, ali zadržimo se na službenoj priči.

Točka 25 dnevnog reda u svom Zaključku kaže:

Odobrava se korištenje 28.000,00 kuna iz sredstava organizacijske šifre 0701 Aktivnost 07. Proračunska zaliha, pozicije 31-3811 Tekuće donacije u novcu, Uredu gradonačelnika na poziciju 52-3811 Tekuće donacije u novcu, financijske potpore za Pokret krunice za obraćenje i mir-crkva Sv. Križa, radi molitve podrške iseljenoj Hrvatskoj dana 24. rujna 2011.

A u Obrazloženju piše:

U povodu molitve kojom se podržava iseljena Hrvatska pod geslom ujedinjeni molitvom očuvajmo Hrvatsku, Pokret krunice za obraćenje i mir obratio se Gradu Zagrebu zamolbom za financijskom potporom u prigodi organiziranja spomenute molitve koja će se održati 24. rujna 2011.

E, sad, pokušala sam pronaći gdje se molitva organizira, u kojem hotelu, Crkvi ili gdje već. No, nisam pronašla tu informaciju, zadnja vijest na stranici Pokreta je od 25.04.2011, a i guglanje kao jedinu informaciju na tu temu daje da se molitva održava 24. rujna, no gdje – to se ne spominje. Zanimljivo, nije li? No, glavno da ako se učlanite u Pokret dobivate iskaznicu kao vidljivi znak molitvenog zajedništva sa već preko 100 tisuća članova Pokreta.

Čime se bavi Pokret?

Glavni je cilj Pokreta promicanje svakodnevnog moljenja krunice ili barem jedne desetice za: obraćenje grešnika, mir u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, kršćansku obnovu bračnog i obiteljskog života, rađanje začete djece; borbu protiv psovke, droge, alkoholizma i pornografije, za redovnička i svećenička zvanja, te za povratak svih prognanih i izbjeglih na stoljetna ognjišta i njihovu obnovu.
Pokret krunice sudjeluje u svim bitnim vjerskim događajima u hrvatskom narodu sa željom da čitav narod molitvom poveže u jedan neraskidivi lanac Božje ljubavi svjestan da samo oni koji grade s Bogom i na Bogu, grade na neuništivim temeljima. Neka Hrvatska, poput golubice raskriljenih krila, postane zemlja žive krunice. I Vi možete tome doprinijeti! Najprije njegovanjem dostojanstvenog kršćanskog života, a zatim dnevnom molitvom krunice ili barem jedne njezine desetice. Svaki član Pokreta ima puno pravo daljnjeg širenja djelatnosti Pokreta, dapače svi oni koji se oko toga angažiraju primit će poseban Gospin blagoslov i zaštitu, jer će na taj način postati Njezini apostoli.

Dobije li se za ovo boldano neki certifikat ili im se treba vjerovati na riječ?

Ako izostavimo (trenutno neobjašnjeni) trošak na molitvu, ima li od toga bar nekakve koristi? Hoće li 25. rujna Playboy misteriozno nestati s kioska, neće se više čuti ni jedna psovka ili će se najednom svi iz iseljeništva vratiti u Hrvatsku? Što se efekta molitve tiče, prema npr. ovoj studiji molitva nema nikakv efekt na zdravlje ljudi, ni pozitivan ni negativan. Ili, nit’ škodi, nit’ koristi. E, ali – nije besplatna nego nas i lijepo košta!

Na što se moglo utrošiti tih 28 tisuća kuna, a da se, i to pozitivan, efekt negdje i vidi? Danas je Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a prema ovome, pred zatvaranjem je 5 od 7 skoloništa za zlostavljane žene zbog – financijskih poteškoća. U prvih šest mjeseci ove godine osam je žena ubijeno od strane sadašnjih ili bivših partnera dok je zabilježeno 18 pokušaja ubojstva. Čini se da živimo u društvu u kojem je više stvarnost nego vic: Što ćeš ti bit kad odrasteš? – Ženu. Prema istraživanju koje je Autonomna ženska kuća Zagreb provela 2003. godine, pokazalo se da je oko 30% žena u Hrvatskoj bilo žrtvom fizičkog nasilja svog supruga, partnera ili dečka. Gotovo jednak broj žena bio je prisiljavan na neželjeni seksualni odnos od strane svog partnera. Prema gornjem istraživanju, 12% žena misli da zato što su vjernice trebaju ostati uz svog muža, kakav god da je, jer rastavom krše Božju zapovijed i čine grijeh. Mislite li da se stanje popravilo s vremenom?

Ne živim u iluziji da bi 28 000 kuna dugoročno pomoglo sigurnim kućama, no definitivno bi tako utrošen novac bio korisniji nego da ga se potroši na molitvu.

“Pray: To ask the laws of the universe to be annulled on behalf of a single petitioner confessedly unworthy.”
— Ambrose Bierce

“Two hands working can do more than a thousand clasped in prayer.”
— unknown

“Give a man a fish, and you’ll feed him for a day;
Give him a religion, and he’ll starve to death while praying for a fish”
— unknown

5 komentara

Subscribe to comments with RSS.

 1. Kao iskusni egzorcist, možda nam gospodin Kožul otjera Bandića s grbače. U tom slučaju, ovo gore će biti najbolje uloženih 28.000kn u povijesti Zagreba. 😈

  Charon l'Cypher

  22. 9. 2011. at 22:08

 2. “… dapače svi oni koji se oko toga angažiraju primit će poseban Gospin blagoslov i zaštitu, jer će na taj način postati Njezini apostoli.”
  Ovo je tipičan primjer prodaje indulgencija, ali nešto malo modificiran u odnosu na srednji vijek. Plaćanje nije individualno već kolektivno, od svih prireznih obveznika (iako vjerojatno postoji i skupljanje milodara), a za uzvrat članovi ne dobivaju oprost grijeha već poseban Gospin blagoslov i zaštitu što je slično ili isto barem što se tiče učinkovitosti. 🙂

  Ovaj Bandićev postupak treba inače gledati u sklopu široke predizborne akcije rektalnog planinarenja na Kaptol. Pa tako Jadranka Kosor mimo proračuna daje dodatnih 80 milijuna kuna za uređenje nekakvih crkvenih objekata na zadarskom području. Skloništa za žrtve nasilja koje se spominju u tekstu koštaju inače 7 milijuna kuna godišnje. Ministrica financija neće oporezivati Crkvu jer “ne zna” kako bi knjižila njihovu imovinu. Zoran Milanović smatra da konkordat nije štetan i da ga ne treba revidirati.

  Ajgor

  23. 9. 2011. at 10:04

  • “Ovaj Bandićev postupak treba inače gledati u sklopu široke predizborne akcije rektalnog planinarenja na Kaptol.”
   vrlo zanimljiv izbor riječi koji pogađa u srž ……. Sviđa mi se !!!

   Oliver

   23. 9. 2011. at 10:34

 3. Amje meni, ručak mi je skoro presjeo kad sam vidio ovo: http://www.index.hr/vijesti/clanak/ministarstvo-crkvenog-razvoja-u-tjedan-dana-pankretic-dao-gotovo-milijun-drzavnih-kuna-crkvi-/573821.aspx

  Oni mimo onih 350 milijuna kn koje dobivaju na temelj ‘vatikanskih sporazuma’ dobivaju i 70 milijuna za crkve i tko zna što!

  Iskreno mi se gadi gdje živim…

  dingo_bastard

  26. 9. 2011. at 16:39

  • Onda bolje da ti ne dam ovaj link. :mrgreen:

   Članak o tome na Indexu imaš ovdje. Ako si stvarno mazohist, odi u komentare i pogledaj koliko bisera je izjavilo da je tim rasipništvom u tom devastiranom kraju Jaca kupila njihov glas.

   Charon l'Cypher

   26. 9. 2011. at 17:49


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: