Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Anegdota o kritičkom razmišljanju (i nedostatku istog)

2 komentara

Čudni su putevi Interneta. 😉 Stiže mi ujutro mail sljedećeg sadržaja:

Pošaljite ovo svima koje poznajete, a žive u Hrvatskoj. Mogli biste primiti naizgled bezazlen e-mail sa prezentacijom naziva ‘Idemo dalje’.
Ako ga primite, NE OTVARAJTE TO NI POD KOJU CIJENU, nego odmah izbrišite i zaboravite.
Ako povjerujete u poruku, na ekranu će vam se ispisati: – ‘It is too late now, your life is no longer beautiful’ (Sad je prekasno, sada IDEMO DOLJE)
Nakon toga IZGUBIT ĆETE SVE ŠTO JE BILO U VAŠEM NOVČANIKU, a osoba koja je poslala dobit će pristup Vašem imenu, OIB-u, HROK izvatku, e-mailu i passwordu – lozinki, svemu!
Ovo je novi virus koji je počeo kružiti prije tjedan dana.
Iz tvrtke European Union su već potvrdili njegov primitak, a antivirusni programi nisu u mogućnosti uništiti ga.

Virus je kreirao hacker koji sebe naziva ‘KOS-OR’ (arap. “vlasnik zivota”)

MOLIM VAS POSALJITE PRIMJERAK OVE OBAVIJESTI SVIM PRIJATELJIMA I ZAMOLITE IH DA PROSLIJEDE DALJE!!!

Moja reakcija? Ha, ja sam osoba na kojoj chain mailovi obicno stanu. Nisam praznovjerna, s ljudima koji su bitni se ionako redovito vidim pa nemam potrebu proslijediti im “Pošalji me ljudima koje voliš” mailove. I na kraju, znam da neproslijeđeni spam nema apsolutno nikakve veze s dobrim seksom, odnosno s nedostatkom istog čime mi se u takvim mailovima prijeti. 😉 Isto tako, iako ne poznajem izvrsno web tehnologije, znam da Microsoft ili koja već firma neće za svaki proslijeđeni mail uplatiti lovu na račun One Neke Male koja je (još uvijek, opet?) u bolnici. Uglavnom, moja reakcija je bila – klik na Delete.

Obično tu stvar s ovakvim mailovima stane, no eto, za par sati stiže i dodatak – nema panike, radi se o laži. A ma ne. 🙂 Mislim, šta nije bilo dovoljno da se tvrdi da će zbog nekog maila nestati sve iz mog novčanika? Ne znam gdje vi držite novčanike, ali moj nije u računalu. Što je HROK sam morala guglati – Hrvatski registar obveznika kredita. Znači, mail mi ukrade novčanik i još provali u moju banku? Svaka mu čast. 🙂 A da ne pričam o ostalim ‘bode oči’ detaljima. Evo još jednom tekst prvog maila, uz ponešto mog boldanja:

Pošaljite ovo svima koje poznajete, a žive u Hrvatskoj. Mogli biste primiti naizgled bezazlen e-mail sa prezentacijom naziva ‘Idemo dalje‘.
Ako ga primite, NE OTVARAJTE TO NI POD KOJU CIJENU, nego odmah izbrišite i zaboravite.
Ako povjerujete u poruku, na ekranu će vam se ispisati: – ‘It is too late now, your life is no longer beautiful’ (Sad je prekasno, sada IDEMO DOLJE)
Nakon toga IZGUBIT ĆETE SVE ŠTO JE BILO U VAŠEM NOVČANIKU, a osoba koja je poslala dobit će pristup Vašem imenu, OIB-u, HROK izvatku, e-mailu i passwordu – lozinki, svemu!
Ovo je novi virus koji je počeo kružiti prije tjedan dana.
Iz tvrtke European Union su već potvrdili njegov primitak, a antivirusni programi nisu u mogućnosti uništiti ga.

Virus je kreirao hacker koji sebe naziva ‘KOS-OR‘ (arap. “vlasnik zivota”)

MOLIM VAS POSALJITE PRIMJERAK OVE OBAVIJESTI SVIM PRIJATELJIMA I ZAMOLITE IH DA PROSLIJEDE DALJE!!!

Em, predizborno vrijeme? Ironija? Možda? 😉

Uglavnom, uz demantij u mailu je bio dan i link na članak u Večernjem listu. Odnosno, širenje gornjeg spama započele su – časne sestre (znam ljude koji znaju ljude koji znaju časne sestre pa je mail tako i završio kod mene). Pretpostavljam da je slijed događaja bio ovaj – netko je zaspamao samostan (ajme, ideje), časne nisu shvatile foru pa su poruku proslijedile dalje.

Najbolje (ili najgore, kako se uzme) je da je osoba koja je meni proslijedila poruku inače vrlo razumna po svim pitanjima, osim po pitanju vjere. Ima i dobar smisao za humor. Ali očito, kad mail dolazi od časnih sestara, vjernici su isprogramirani da ne čitaju s razumijevanjem. :/ Zastrašujuće.

Dobro, svatko može nasjesti na sličnu podvalu, nije ovo ništa drugačije jer su u pitanju časne sestre. Ili, možda je? Dokazuje da su i časne sestre samo ljudi? Ali, ako mogu pogriješiti oko nečeg ovakvog, zašto su sigurni da ne griješe oko dogmi u koje vjeruju i koje poučavaju? Šta, demant tih stvari je završio u Spam folderu?

I ponavljam, inače vrlo razumna osoba, iskreno dobra i vrlo pametna, postane spužva koja samo apsorbira “informacije” bez razmišljanja, isključivo zato jer one dolaze od strane nekog s “titulom” u vjerskoj organizaciji kojoj ona pripada? Ne znam bolji dokaz od ovog za indoktrinaciju i za to koliko je jak pritisak Crkve na vjernike da ne smiju kritički misliti. Odnosno, da očito nemoguće stvari, tipa krađe novčanika od strane maila, vjernicima ne zazvone na uzbunu, jer eto, “informacija” dolazi iz službenih kanala.

“The greatest obstacle to discovery is not ignorance — it is the illusion of knowledge.”
– Daniel Boorstin

Written by sylvermyst

20. 10. 2011. u 19:46

2 komentara

Subscribe to comments with RSS.

 1. Bila bi sreća da je virus počeo kružiti tek prije tjedan dana. Kruži on već osam godina, a prije toga još osam godina. I zaista je vrlo učinkovit u devastiranju naših novčanicika i zaista ima pristup svemu navedenom. Ali nije ga kreirao spomenuti haker jer za to treba barem malo sposobnosti. Kreirao ga je TUDJ-MAN, a usavršio SANAD-ER (hrv. “kralj Remetinca”).

  A o kritičnosti vjerničkog uma … he, he … evo jedna lijepa ilustracija:

  Ajgor

  21. 10. 2011. at 15:08

 2. Ta ilustracija me podsjetila na sljedeći citat iz i inače jako dobre autobiografske knjige:

  Disillusion had begun to set in at Christian school as well. One day in fourth grade I brought in a picture that Grandma Wyer had taken on an airplane flight from West Virginia to Ohio, and in the photo there appeared to be an angel in the clouds. It was one of my favorite possessions and I was excited to share it with teachers, because I still believed everything they taught me about heaven and wanted to show them that my grandmother had seen it. But they said it was a hoax, scolded me and sent home for being blasphemous. It was my most honest attempt to fit in with their idea of Christianity, to prove my connection with their beliefs, and I was punished for it.

  It confirmed what I had already known from the beginninng–that I wouldn’t be saved like everybody else. I knew it every day when I left for school trembling with fear that the world would end, I wouldn’t go to heaven and I’d never see my parents again. But after a year passed, then another, then another, and the world and Ms. Price and Brian Warner and the prostitutes who were born again were still there, I felt cheated and lied to.

  Gradually, I began to resent Christian school and doubt everything I was told. It became clear that the suffering they were praying to be released from was a suffering they had imposed on themselves: It was man, not some mythological demon, that was going to destroy man in the end. And this beast had been created out of their fear.

  The seeds of who I am now had been planted.

  — Brian Warner (aka Marilyn Manson), “Long Hard Road Out of Hell”

  Charon l'Cypher

  21. 10. 2011. at 18:48


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: