Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Za koga glasati?

6 komentara

Već tradicionalno, biskupi su nas blagoizvoljeli počastiti svojim viđenjem najboljih kandidata za izbore. Iako su neki analitičari i novinari predviđali da će njihova poslanica otvoreno preferirati ZNA SE koga, biskupi su poslali na prvi pogled zbunjujuću poruku. Ako promotrimo dvije najizglednije opcije – HDZ kao desnu i Kukuriku tj. SDP kao lijevu, pažljivi birač stvarno ne zna koga bi trebao odabrati na temelju biskupske preporuke.

Kažu biskupi:

Birajte onoga tko se zalaže za zaštitu života od prirodnog začeća do smrti!

Hm, u 16 godina svoje vladavine, HDZ nije zabranio abortus, a Milinović je na posljednjoj sjednici Sabora malo i olabavio zakon o MPO.
SDP u ovome kontekstu ne treba ni spominjati: oni su za pravo žena na izbor i za potpuno liberalan zakon o MPO (zamrzavanje zametaka što je za RKC najspornije).

Za Crkvu nije prihvatljivo izjednačavanje bilo kojega drugog oblika zajedničkoga života s obitelji, čime bi se pridonosilo narušavanju stabilnosti poimanja obitelji i braka kao zajedništva muškarca i žene …

U svome mandatu, SDP-ova vlada donijela je zakon o istospolnim zajednicama (22.7.2003.) koji daje određena prava istospolnim partnerima. HDZ-ova demokršćanska vlada nije taj zakon ukinula, a u svome mandatu donijela je i zakon o zabrani diskriminacije koji sankcionira i diskriminaciju homoseksualaca usprkos dobro znanim homofobnim stavovima Crkve.

Odnos prema nedjelji, koja je za kršćane dan nad svim danima, otkriva odnos prema drugim temeljnim vrijednostima.

HDZ koji je dvaput bezuspješno donosio zakon o trgovini koji zabranjuje rad nedjeljom, u finišu svoga mandata potpuno je popustio uzde i donio zakon koji daje pravo trgovcima da rade 7/24!

Dok su dosada poduzete mjere da se jasno prokažu i sankcioniraju zločini fašizma i nacizma, to se nije dogodilo sa zločinima komunističkoga režima, a baš je to iznimno važno za zdrav hod sadašnjega i budućih hrvatskih naraštaja.

Eeee, tu su stvari već malo jasnije. ZNA SE tko je poduzeo munjevitu akciju, sa samo 20 godina zakašnjenja da bi istražio navodne ratne zločine crvenog zlotvora Boljkovca, kojemu je ista ZNA SE koja stranka dala jako važnu ulogu u tzv. “stvaranju države”.

Biskupi se zalažu i za očuvanje digniteta Domovinskog rata, ali kao moralna vertikala nisu se izjasnili što misle o namjeri isticanja pravomoćno osuđenog ratnog zločinca na listi parlamentarne političke stranke koja ne priznaje ustavno pravni poredak Republike Hrvatske! (Druga zanimljivost je što niti državno izborno povjerenstvo ne vidi problem u tome što takva stranka želi sudjelovati u kreiranju pravnog poretka države. Suludo i tragikomično!)

I onda, za koga glasati?

Srećom, pojavila se Hrvatska građanska stranka & Željko Kerum, katolik, Hrvatina i domoljub koja će svoj neupitni moralni kredibilitet podijeliti s HDZ-om i Jadrankom Kosor, Hrvaticom, katolkinjom i domoljupkom! Oboje su uzorni katolici, ponajprije u bračnom životu.
I sam naziv Kerumove stranke – Hrvatska građanska stranka je jako zanimljiv, otprilike kao i pridjevak koji je Mamić dao Dinamu – “građanski” nogometni klub. Kad to pročitam, uvijek se sjetim Zlatka Tomčića, uljuđenog gospodina koji je bio predsjednik Hrvatske seljačke stranke! Kako život zna biti ironičan!

E, pa kao što je Kerumova stranka građanska, tako je i RKC moralna!

Čitam, eto , kako se Bozanić žali da neprijatelji Crkve misle kako su gramzivi. Ne, uopće nisu. Biskup Srakić nedavno je dobro objasnio kako se negramzivo ponašaju. Na pitanje novinara je li istina da su u vrijeme SDP-ove vlasti ostvarili najveći povrat imovine, on je rekao kako oni to ne broje već kad nešto dobiju, okrenu list i nastave tražiti dalje! I kada bi taj povrat koristili za unaprijeđenje svoje osnovne djelatnosti (tzv. duhovnosti) to bi još i bilo probavljivo, međutim, slučaj Dajla pokazao je kako bez oklijevanja mešetare i trguju.

Osim neupitnog morala, tu je i dosljednost. Pa tako Crkva jako osuđuje politički angažman umirovljenog svećenika Ivana Grubišića, a nekako istovremeno se pojavljuje naputak da se u crkvama ne smije politički agitirati, ali i stav da se to neće sankcionirati.
Kao šlag na torti, tu je i činjenica da ta ista Crkva svojevremeno nije imala ništa protiv političkog angažmana franjevca Tomislava Duke koji je bio saborski zastupnik.

I što na kraju zaključiti? Déjà vu – Crkva će manje – više prikriveno podržavati najizgledniju desnu i deklarativno demokršćansku opciju bez obzira na njezin stvaran sadržaj, ali to će raditi dovoljno zamagljeno i uopćeno kako bi ostalo dovoljno manevarskog prostora za rektalni alpinizam i neželjenoj opciji ako to bude potrebno. U cijeloj priči najvažniji je materijalni interes!

Ali kaže Druga poslanica Korinćanima: 😉

Svršetak će im biti po djelima njihovim.

Oglasi

Written by Ajgor

12. 11. 2011. u 14:02

Postano u Politika

Tagged with , ,

6 komentara

Subscribe to comments with RSS.

 1. Milanović je već dva puta u predizbornoj kampanji jasno i glasno izjavio da nema namjeru uopće pokretati inicijativu za izmjenu ili raskid ugovora sa Svetom stolicom. Čak kaže da ti ugovori nisu štetni za RH.
  Dakle, dirljiva suradnja između buduće vlasti i Crkve već traje.

  Do sada sam među strankama koje izlaze na ove izbore uočio tri koje bi se, navodno, založile za reviziju ili raskidanje ugovora sa SS.

  Prva su Hrvatski Laburisti Dragutina Lesara, koji u programskim smjernicama kažu ovako:
  “Hrvatski laburisti se zalažu za slobodu vjeroispovijesti, ali i za poštivanje Ustava koji Hrvatsku definira kao laičku, sekularnu državu. A u njoj vrijedi pravilo: crkvi crkvino, državi državino. Crkva je, dakle, odvojena od države. Jedan od zadataka Hrvatskih laburista je i redefiniranje ugovora Republike Hrvatske i vjerskih zajednica.”
  http://www.laburisti.com/modules/mastop_publish/?tac=Programske_smjernice

  Drugi su Savez za promjene Ivana Pernara.
  http://zelenapolitika.wordpress.com/2010/09/21/zasto-smo-protiv-financiranja-vjerskih-zajednica-iz-drzavnog-proracuna/

  Treći su lista Ivana Grubišića.

  Dan Margetić

  12. 11. 2011. at 15:09

  • Dobro je što će se pitanje Ugovora otvoriti u kampanji, no budimo realni, navedene liste neće moći istinski utjecati na izvršnu vlast.
   SDP-ov stav o Ugovorima ponovio je danas Mirando Mrsić u Intervjuu tjedna na 101-ci (http://www.radio101.hr/podcast.php?id=46918 , 29 min:35 sek). Rekao je:
   “Ugovori ostaju kakvi jesu, ali treba ih čitati u punom izričaju, a ne samo s jedne ili s druge strane”.
   Nije mi baš najjasnije što je time htio reći, ugovori su toliko katastrofalni za RH pa ne znam kako se drugačije mogu čitati, no želim vjerovati da je to nagovještaj promjene pristupa.
   Inače mislim da je Milanović u ovoj kampanji htio izbjeći izravan sukob s Crkvom i HDZ-u izbiti iz ruku mogućnost optuživanja za bezbožništvo pa je zbog toga postupio oportunistički, da ne kažem kukavički.
   Ako Kukuriku pobijedi, vrijeme će pokazati hoće li se išta mijenjati u odnosu države prema Crkvi. Prvi mali ali značajan test bit će rješavanje problema diskriminacije na eko kvizu na što je udruga Protagora do sada odlično reagirala, a drugi test bit će promjena Zakona od zaštiti od buke čije odredbe se ne odnose na vjerske zajednice koje od ranog jutra smiju malteratirati pospane građane. Upit na temu zaštite od buke poslao sam inače Kukuriku koaliciji na http://www.kukuriku.org/. Ako dobijem odgovor podijelit ću ga s čitateljima Irereverenta.

   Ajgor

   12. 11. 2011. at 19:36

 2. Za koga glasati? Pa po crkvenjacima je jasno: za one koji će im još više dati 😉

  Ma ja bih njih zabranio… Ali ovaca ima, a nitko ne želi u čobane pa netko mora preuzeti uzdr, right? 😀

  dingo_bastard

  12. 11. 2011. at 15:30

 3. Tko god bude nova vlast, bez građanskog aktivizma i pritiska javnosti neće se ništa na bolje promijeniti. zbog toga je potreban ateistički aktivizam i pritisak na novu vlast kojoj okosnica programa valjda neće biti: “Bog i Hrvati”. Istina da manje stranke ne mogu voditi izvršnu vlast, ali mogu vršiti pritistak na tzv. “ljevicu” na vlasti. Kukurikovcima će biti jako nezgodno uvlačiti se Crkvi ako im Grubišić i Lesar budu spočitavali koliko je to štetno za građane RH i lakše će im biti mijenjati Ugovore (i izglednije je da se to dogodi) ako to netko drugi u saboru predloži.. Sasvim druga situacija je kad opzicija zborno grmi o “progonu katolika” i vrši pritisak u suprotnom smjeru.

  Ja

  13. 11. 2011. at 19:02

 4. Evo nekoliko najnovijih bisera:
  “Kazala je (J. Kosor) kako će, unatoč svima koji nisu vjerovali da će se to dogoditi, potpisati pristupni ugovor, “i to s nalivperom koje mi je poklonio Sveti Otac Benedikt XVI, što ima posebnu vrijednost jer mi smo kršćanska zemlja”. Dodala je kako se treba sjetiti „jednog oporbenog čelnika kojega je cijela Hrvatska molila da dođe na susret sa Svetim Ocem“.”

  Dan ranije rekla je ovo:
  “- Iz suprotnog tabora najavljuju moguće ukidanje vjeronauka u školama i moguće promjene ugovora s Vatikanom.”

  Nije li laganje grijeh? Naime, na moju žalost, iz suprotnog tabora najavljuju:

  “Ugovori nisu svetinja no međunarodni ugovori su nadređeni nacionalnom zakonodavstvu. Prema spominjanom ugovoru Hrvatska je obavezna ponuditi nastavu vjeronauka, koji je IZBORNI PREDMET, pa ne postoji nikakva obaveza da ga pohađaju svi učenici. Planiramo u vrijeme vjeronauka organizirati školske aktivnosti za one koji ga ne pohađaju ili vjeronauk tako smjestiti u satnicu da njime ne budu opterećeni učenici koji ga ne pohađaju. Uz to, ne bi trebalo zanemarivati poruke iz škola, prema kojima se dobar dio roditelja –navodno- slaže s postojanjem nastave vjeronauka.”

  Ajgor

  20. 11. 2011. at 10:38


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: