Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Ordinarni Jezerinac

10 komentara

ȍrdināran prid. 〈odr. -rnī〉
1. koji je redovan; redni, običan, osrednji
2. razg. pejor. koji je običan do vulgarnosti; vulgaran, prost, nepristojan, pravi (u negativnom smislu) [ordinarni glupan]
HJP

Biskup Jezerinac ponovo je u akciji. Posjetio je Karlovac i na misi upriličenoj povodom proslave 20. obljetnice Dana međunarodnog priznanja Hrvatske blagoizvolio izjaviti sljedeće:

Ovaj agresorski rat koji je bio – to je posljedica ateizacije, bezboštva i odbijanja Boga

Jutarnji list

Jako zanimljiva izjava s obzirom da je kraj osamdesetih, paralelno s padom socijalizma, obilježilo naglo i masovno “otkrivanje Boga”. Preko noći je broj ateista smanjen sa 90% na manje od 10%. Poglavar je tada također otkrio svoj katolicizam i kardinal Kuharić bio je neizostavan dio državotvornog dekora, a prvi redovi u katedrali postali su omiljeno mjesto političke vrhuške. Svećenici su od početka rata obilazili postrojbe, neki kažu i blagoslovili topove. Ubrzo su i institucionalizirali svoju ulogu u oružanim snagama u vidu vojnog ordinarijata koji, gle koincidencije, vodi upravo biskup Jezerinac.

A u Srbiji koja je počela agresiju također je na djelu bilo otkrivanje Boga i to onoga istoga u kojega vjeruju i katolici, a Srpska pravoslavna crkva spremno je ugrabila priliku da bi povećala svoj utjecaj i moć:

Početkom jugoslovenske krize, Srpska pravoslavna crkva dobija sve veći prostor na političkoj sceni u Srbiji. Na izvanrednom zasjedanju Svetog arhijerejskog sabora u siječnju 1991. odlučeno je da se bez Crkve ne mogu donositi nikakve političke odluke koje se tiču Srba.

Tijekom raspada SFRJ 1990-ih godina mnogi sudionici ratova su se pozivali na Srpsku pravoslavnu crkvu, tražili podršku Srpske pravoslavne crkve i često je dobijali. Među njima su bili mnogi srpski političari, vojnici, vojni zapovjednici, uključujući i zapovjednike paravojnih formacija, novinari, pjesnici, pisci, itd. S druge strane, mnogi predstavnici SPC su javno podržavali srpske vojne i paravojne formacije.

Episkop Atanasije Jeftić i Amfilohije Radović su javno tražili spajanje svih srpskih krajeva u “Ujedinjene srpske zemlje”

Izvor: Wikipedia u suradnji s mojom memorijom

Je li dakle Jezerinac dementan ili računa na slabo pamćenje pastve … ili je samo ordinarni pokvarenjak?

Written by Ajgor

14. 1. 2012. u 19:52

10 komentara

Subscribe to comments with RSS.

 1. Samo ordinarni pokvarenjak, bojim se :/

  Valerchy

  14. 1. 2012. at 19:55

 2. CFI je vjerojatno potaknut Jezerinčevim trabunjanjem objavio jedan stari tekst dr. Polića o zlim bezbožnicima koji su glavni krivci ratove.
  Preporučam!
  http://www.cficroatia.org/polic.html

  Ajgor

  16. 1. 2012. at 18:07

 3. sylvermyst

  17. 1. 2012. at 13:10

 4. 🙂 Preuzvišeni Jezerinac ili njegovi šefovi shvatili su da su malo pretjerali pa su se pokušali izvući.

  Iz Ureda vojnog ordinarija danas su priopćenjem objavljenim preko IKA-e pokušali demantirati da je vojni biskup Juraj Jezerinac na subotnjoj misi u Karlovcu spomenuo da je “nedavni agresorski rat bio posljedica ateizacije”. Štoviše, prigodna homilija bila je, kako poručuju javnosti, prožeta tek pastirskim riječima ljubavi i pozivom na zajedništvo, utemeljenima na biblijskom liturgijskom čitanju i povijesnim činjenicama hrvatskog naroda, bez imalo prizvuka dvosmislenosti.

  Pa onda efektno “zakucavaju”:

  Novi list je uz ostalo u priopćenju optužen za izokretanje istine i laž , a autor teksta za “ideološki obojenu jednostranost i agresivnost, koja poprima oblik promidžbenog rata”.

  Međutim, bezbožni novinar koji je kao što vidimo optužen i za promidžbeni rat, snimio je njegovu homiliju i vrlo jasno se čuje ono što je rekao o ateistima.
  Uzoriti Jezerinac je dakle i ordinarni lažov!

  http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Snimka-govora-biskupa-Jezerinca-demantira-njegov-demantij

  Na kraju članka nalazi se link na snimku govora.

  Ajgor

  17. 1. 2012. at 21:24

 5. Da stvar bude komičnija, Jezerinčev demantij naslovljen je “Istina se brani istinom”! 😀

  Ajgor

  18. 1. 2012. at 9:36

  • Šteta što u Novom listu nemaju smisla za humor. Ja bih tekst naslovio “Istina se brani audio-zapisom” ili tako nekako. 😉

   Off-topic: vidim da se i Crkva pridružila pro-EU propagandi. Kako to objašnjavaš? Ipak je EU ono zlo koje ih nije htjelo gurnuti u svoj nesuđeni ustav (što je kasnije na silu progurano kao tzv. Lisabonski ugovor).

   Charon l'Cypher

   18. 1. 2012. at 12:33

   • Crkva je virtuoz pragme, ali i dvoličnosti. Službena politika Vlade je proEU i ta Vlada drži kasu iz koje se financira Crkva, a ima pravni mehanizam koji daje mogućnost revizije Ugovora. Logično je da će Crkva kroz usta tzv. uzoritih ili kako se već vole (samo)titulirati oni u rangu biskupa podržavati stav vlasti kako ne bi ugrozila svoju poziciju. Istovremeno će na nižim razinama dopuštati širenje eurofobije. Kaćunko i Jurčević to rade javno, preko blogova, a kako to rade župnici na misama koje nisu pod lupom medija, možemo samo nagađati. Indikativno je da Kaptol na to ne reagira, isto kao što ne reagira na mise Paveliću, kao što ne reagira na širenje homofobije, kao što ne reagira na osuđene pedofile koji drže mise i slično. U svim tim slučajevima potvrđuje se da je šutnja znak odobravanja. Nevjerojatno je, naime, i logički nemoguće da podanici jedine apsolutističke monarhije u Europi dobivaju tako široka demokratska prava u izražavanju stava ako to nije (barem prešutno) odobreno i podržano s vrha. Nedavni slučaj don Grubišića potvrđuje kako se u Crkvi ništa ne može učiniti protiv volje šefova čak i ako postoji najveći mogući demokratski legitimitet i to dobiven od nominalno oko 90 postotnog katoličkog glasačkog tijela.

    Ajgor

    18. 1. 2012. at 13:37


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: