Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Monty Kaptol’s Flying Circus

11 komentara

Nakon Jezeričevog “Istina se brani istinom”, šef vesele družine muškaraca u haljinama dobio je glavnu ulogu u još urnebesnijem skeču. Nadbiskup Bozanić dobio je počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu za istinoljubivost, humanizam, ljudska prava…
Obrazloženje je sljedeće:

‘Hrvatskoj crkvenoj i društvenoj javnosti obraćao se u nizu aktualnih tema, posebice kada su poljuljani temelji opće uljudbe, kad je u opasnosti bilo dostojanstvo čovjeka i kao člana društva i kao Božjeg stvorenja… Kardinal nerijetko poziva odgovorne za društvo i Crkvu (političare, gospodarstvenike, vjernike, kulturne i znanstvene djelatnike…) na ozbiljnost i dosljednost u poštivanju prava svakoga ljudskog bića’

Njegove propovijedi i okružnice sadrže ‘poruke koje su u novijoj hrvatskoj povijesti vrlo znakovite i nezaobilazne za istinsku viziju budućnosti hrvatskog čovjeka, Crkve i Domovine’. U njima se zauzima posebice za ‘ljubav prema čovjeku, ljubav prema Domovini, ljubav prema pogaženima i ljubav prema istini koja iz Boga izvire’… ‘U njima hrabro daje sud o događajima i činjenicama, nerijetko otvara i one tužne prešućivane, krivotvorene i potiskivane stranice povijesti svoga naroda, upućujući uvijek iznova apel za traženjem istine …

‘Znanstvenom metodologijom i pristupom, primjerenim stilom oblikuje tekstove u kojima se osjeća istinsko rodoljublje i domoljublje, što ga potiče da se posebice zauzima za zalječenje ratnih i poratnih rana, za uklanjanje nepravdi, za obranu dostojanstva svake ljudske osobe i za izgradnju humanijeg društva’

Beskompromisan i odlučan društveni angažman nadbiskupa Bozanića započeo je davne 1998. godine čuvenom rečenicom o osudi grijeha struktura. Iako je na prvi pogled ta izjava izgledala kao hrabra osuda nečega, u suštini je bila šuplja poput kaptolskih zvona. Zvonila je svakome i nikome, a svatko je sam odlučio želi li je slušati.
Tijekom svoga mandata kao prvi biskup Crkve u Hrvata razvio je vještinu gromoglasne šutnje.
Zemljom su se valjali prosvjedi seljaka, radnika, fejsbukovaca, štrajkalo se glađu, sindikati su tražili prava … ali Uzoriti je s posebnim senzibilitetom svojom glasnom šutnjom uvijek znao stati na stranu obespravljene manjine na Markovom trgu.

Kada je trebalo, znao je i progovoriti. Bez straha za vlastitu kožu znao je u svojim poslanicama i prigodnim čestitkama ustati u osudi komunističkog totalitarizma i raskrinkati ga kao uzrok svih zala. Iscrpljen tom junačkom borbom nije više imao snage za isto takvu energiočnu osudu nekih drugih totalitarizama i nekih drugih zločina pa ih je popratio samo glasnom šutnjom.

Slabima i potrebitima znao je uputiti riječi solidarnosti i suosjećanja poput one čuvene “Skuplje je jeftinije” što je puk, osobito oni što kopaju po kontejnerima, ozaren božjim blagoslovom oduševljeno prihvatio.

Osim rječite šutnje Uzoriti je s godinama razvio i vještinu aktivne pasivnosti ili djelatnog nečinjenja.

Tako npr. nije ništa učinio kako bi obuzdao razigrane homofobe u vlastitim redovima i time barem ublažio, ako ne i spriječio fizičko i verbalno nasilje prema jednoj skupini svojih sugrađana.

Nije ništa poduzeo kako bi spriječio svakogodišnje sramotno slavljenje zločinca Pavelića.

Kada je u Hrvatsku došao pomodni bjelosvjetski trend razotkrivanja pedofilije u redovima božjih pastira, Uzoriti je oprao ruke poput onog jednog tipa prije dva milenija i prepustio to državnim organima. Sebi je ostavio diskrecijsko pravo ne učiniti ništa kada npr. osuđeni pedofil poželi voditi misu.

Nije smatrao potrebnim nešto poduzeti kada je jedan od rijetkih (ili možda jedini) iz njegovih redova “suspendiran” jer mu je grijeh neposluha prema nadređenom bio veći od istinskog zalaganja za ‘ljubav prema čovjeku, ljubav prema Domovini, ljubav prema pogaženima i ljubav prema istini koja iz Boga izvire’ kako je to lijepo kao neprijeporna vrlina opisano u obrazloženju Bozanićevog doktorata.

Svoju aktivnu pasivnost znao je ponekad kombinirati s pravom aktivnošću. Tako je npr. prilikom otkrivanja skandala u Caritasu problem “riješio” slanjem jalovih vizitacija i prepuštanja slučaja iskljivo državnim organima, ali koju godinu kasnije odlučio je djelovati i (bivšoj) voditeljici Caritasa koja je po dužnosti morala znati što se tamo događa dodijelio posebno priznanje za rad u zagrebačkoj nadbiskupiji.

Kao osvjedočeni domoljub, Uzoriti je odlučno prešutio sva događanja oko Dajle i hrabro je odluku prepustio papi.

Uza sve navedeno, dodjela znanstvene titule nekome čija je djelatnost kroz povijest bila osvjedočeni neprijatelj znanosti cijeli ovaj događaj čini grotesknim!

Ovaj tekst napisan je u jednom dahu, kao izraz moga oduševljenja što je bastion znanosti i kritičkog mišljenja, Sveučilište u Zagrebu, tako tankoćutno znalo prepoznati istinskog humanistu.
Pomnija analiza lika i djela Uzoritog Bozanića sigurno bi mogla upotpuniti ovaj kroki i nadamo se da niti Nobelova nagrada nije nedostižna.

Written by Ajgor

19. 1. 2012. u 10:09

11 komentara

Subscribe to comments with RSS.

 1. Hvala, Ajgore, sto si napisao ovaj post – ja sam pokusala jucer nesto sloziti, ali me ova vijest toliko ostavila bez teksta da nisam uspijevala zgrozenost i wtf osjecaje prebaciti u suvisle rijeci.

  Da je nesto trulo u Sveucilistu u Zagrebu nisam uvidjala kao student dodiplomskog studija, ali na postdiplomskom se to itekako vidi, plus sto znam na koju smijuriju Vijeca i sjednice koji put lice. Da ne pricam o tome da se ne raspisuju natjecaji za napredovanja, iako ljudima isticu ugovori pa lete s posla (doduse, to ima vise veze s Ministarstvom nego Sveucilistem). Price o ljubavnicama i prevratima u imenovanjima su, ako je pola istinito, bolja sapunica od Santa Barbare. Ali ovo s Bozanicem je stvarno toliko previse da je preslo u apsurdno!

  Ne.

  Mogu.

  Vjerovati.

  Pocasni doktorat?!

  Kakva je to zaboga znanstvena metodologija i pristup u Bozanicevim tekstovima? Sto koristi olovku i papir?!

  sylvermyst

  19. 1. 2012. at 14:36

  • Nisam ni ja mogao vjerovati jer obrazloženje izgleda poput vrhunske zajebancije.
   Što se tiče odnosa naše znanstvene zajednice prema Crkvi, tu već dugo nešto opasno škripi (a po tvome insiderskom svjedočenju vidim da škripi još koješta). O tome sam svojevremeno pisao u tekstu Rasklimani stupovi društva, a ovaj potez govori da se stanje ne popravlja. Dapače, pogoršava se jer problem iz visina gerijatrijskog kutića zvanog HAZU metastazirao na osnovne akademske razine.
   I dok su prije četiri godine studenti i profesori rimske La Sapienze prosvjedovali protiv najavljenog papinog govora u prostoru sveučilišta, kod nas znanstvena tzv. elita izvodi pothvate rektalnog alpinizma prema Kaptolu.
   Dodatna je ironija što su u povjerenstvu bili profesori filozofskog fakulteta Botica i Boras koji bi s obzirom na nedavna zbivanja upravo na njihovom fakultetu trebali znati koliko stoji “besplatno” studiranje za koje država ne može izdvojiti novac i koliko stoji prodavanje magle za koje država uvijek nalazi novac.

   Za utjehu, ipak se javljaju i glasovi razuma: Bozanić višestruko ne zaslužuje počasni doktorat
   Kao glas razuma unutar akademske zajednice (nevezano uz ovaj konkretan slučaj) treba spomenuti i CFI Croatia, skupinu znanstvenika entuzijasta koja radi na promicanju znanosti, humanizma i kritičkog mišljenja i bori se protiv svih vrsta gluposti i zatucanosti, uključujući i religijsku.

   Što se tiče “znanstvene metodologije i pristupa” u Bozanićevim tekstovima … to je prostituiranje pojma znanosti kao što je to i nazivanje teologije znanošću.

   Ajgor

   19. 1. 2012. at 16:51

 2. Šok i vjeverica. Mislim da je većina nas dobila brain freeze kad smo to čuli pa nismo u stanju ovako lijepo sročiti 🙂

  Nela

  19. 1. 2012. at 16:02

 3. Naravno da gore navedeni J.B. ne zasluzuje pocasni doktorat ali odredeno priznanje ipak zasluzuje. Ono dolazi iz cinjenice sto se veliki broj vjernika, pogoto mladih okrece vjerskim strukturama i prohvaca njihove sociojalno-politicke poslanice bez nekog velikog razmisljanja. Ako malo bolje promotrimo samo djelovanje Crkve onda i nije tako teško uvidjeti zašto su tako poštovani od strane Akademske zajednice. I jednima i drugima je u cilju ostvariti određenu vertikalu u društvu. Ostaviti ljude glupima i bespomoćnima se nameće kao jedina šansa za probitak takvih ljudi. Najprije jer se tako lakše rješavaju konkurencije, uzimaju sebi za pravo da donose važne sudove u društvenom životu i ostavljaju ljude ranjivim.
  Ima jedan lijepi filmski citat koji govori : Ja gospodo kradem novac jer sam lopov, ali sam ništa u usporedbi sa vama jer vi kradete ljudske živote. Ne kradu iz doslovno ali da im umanjuju potencijal i to namjerno, to je očito. Ljude bi trebalo biti više strah neznanja nego bilo kakve zarazne bolesti, samo na taj način mogu biti slobodni i neovisni.
  Naravno ovdje ne mislim na citavu Akademsku zajednicu ali zato mislim na Crkvu u njenoj cijelosti 🙂

  pisac

  21. 1. 2012. at 0:49

  • Ne mogu se složiti s tvrdnjom da je cilj akademske zajednice ostaviti ljude glupima. Crkva nedvojbeno ima koristi od široko rasprostranjene zatucanosti jer to direktno utječe na njihov temeljni cilj: brojnije stado, više novca.
   Kod akademske zajednice stvar je suprotna: obrazovna struktura stanovništva u izravnoj je vezi sa standardom, a to je u izravnoj vezi s izdacima za znanost… i tako u krug. Npr. u Švedskoj je 2005. izdvajanje za znanost bilo 3,86% BDP-a, a u Hrvatskoj 1,22%. Utoliko je začudnije što dio akademske zajednice podržavanjem religijskog zatupljivanja nacije pili granu na kojoj sjedi.
   Naravno, ne može se generalizirati, ali problem je što su protivnici takvog pristupa jako tihi. Dobrim dijelom to je posljedica općedruštvene klime u kojoj se 20 godina katoličanstvo poistovjećuje s pripadnošću naciji i domoljubljem pa svaka kritika katoličke crkve otvara opasnost od stigmatizacije tipa srbočetnik, jugonostalgičar i sl. Možda se upravo u tome krije razlog snishodljivosti dijela akademske zajednice prema RKC?!

   Ajgor

   21. 1. 2012. at 12:39

   • Naši znanstvenici, barem po mojim spoznajama (a krećem se u tom krugu), žive solidno izolirani od svijeta i stvarnosti. Kao jedan od njih koji je ponešto pokušao mijenjati u malom dijelu te zajednice, spoznao sam koliko — inače izuzetno inteligentni ljudi — nisu u stanju percipirati jednostavne argumente. Odluke se donose kako puhne nekom od akademskih vođa i možeš sipati argumente, statistike, projekcije, paradajze,… nema koristi. Ljudi na sjednicama čavrljaju među sobom, malo naćule uši ako se netko zakači, a onda dođe dizanje ruke i masovno dignu ruku “za” ono što je gazda rekao, čak i kad je evidentno da je loše. I bar pola njih ne bi ni ugrubo znalo reći za što su digli ruke, jer ih jednostavno nije briga za išta van znanosti koju rade.

    Kad tako odlučuju o svojoj sudbini, ne možeš očekivati osviješteni društveni angažman. To je, po njima, rezervirano za aktiviste i slična “niža” stvorenja. Uvaženi akademici su iznad toga. Uostalom, upravo je Sindikatima propala akcija skupljanja potpisa za “referendum o referendumu” jer nisu skupili dovoljno volontera.

    Ne me krivo shvatiti, ima tu i stvarno pametnih, poštenih i zainteresiranih ljudi, ali ti nekako ne isplivaju na površinu. Vinković je “tamo neki docent”, ali Paar… e, on je uvaženi akademik, ne? I nije bitno što priča jedan, što priča drugi. Hrvati obožavaju zlatnu telad, bile to papine Prada cipelice i zlatno prijestolje, akademske titule, bijesni auti i sl. “statusni simboli” ili nešto četvrto. Obrazac vrijedi gdje god da se okreneš. Negativna selekcija na sve strane.

    A akademska zajednica je samo dio društva. Ne vidi ona to društvo, ali je itekako pod njegovim utjecajem, sa svim manama koje su zapravo postale jedan od njegovih temeljnih dijelova.

    Charon l'Cypher

    21. 1. 2012. at 19:12

 4. Dobar opis je groteskno, da čovjek ne povjeruje, ali u Hrvatskoj je sve moguće … potvrđeno još jednom !

  Oliver

  21. 1. 2012. at 16:34

 5. Zanimljivo da je tek neki dan došao na web zapisnik sjednice Senata od 13.12.2011. A ovaj koji nas zanima…? A mene stvarno jako zanima vidjeti taj zapisnik.

  Charon l'Cypher

  21. 1. 2012. at 19:14

  • Samo mjesec dana nakon sjednice Senata, stigao je i zapisnik. Evo, da ostane spomen gluposti Sveučilišta u Zagrebu, s posebnim naglaskom na sramotni ishod glasovanja veleuvaženih članova Senata:

   1) Izvješće Povjerenstva za ocjenu prijedloga Senata za dodjelu počasnog doktorata uzoritom gospodinu kardinalu Josipu Bozaniću
   Rektor Bjeliš podsjeća da je Senat na svojoj 14. sjednici održanoj 14. lipnja 2011. godine donio odluku o imenovanju Stručnog povjerenstva za ocjenu prijedloga dodjele počasnog doktorata uzoritom gospodinu kardinalu Josipu Bozaniću u sastavu: prof. dr. sc. Ivan Karlić, redoviti profesor Katoličko bogoslovnog fakulteta, predsjednik te članovi prof. dr. sc. Stjepan Baloban, redoviti profesor Katoličko bogoslovnog fakulteta, prof. dr. sc. Stipe Botica, redoviti profesor Filozofskog fakulteta, prof. dr. sc. Damir Boras, redoviti profesor Filozofskog fakulteta, prof. dr. sc. Marko Petrak, redoviti profesor Pravnog fakulteta. Potom je riječ preuzeo profesor Karlić, koji je ukratko podnio izvješće, ističući kako kardinal Josip Bozanić u svakom pogledu zaslužuje i ispunjava uvjete za dodjelu počasnog doktorata (honoris causa) Sveučilišta u Zagrebu, zbog svojih doprinosa izgradnji humanijeg društva, promociji teoloških, humanističkih i društvenih znanosti, dostojanstva ljudske osobe, kulture dijaloga i afirmaciji hrvatske vjerske i kulturne baštine u Europi i svijetu. Rektor Bjeliš istaknuo je kako kardinal Bozanić, uz to što vodi Katoličku crkvu, ima ovlasti i zadaće kroz Sveučilište – ulogu Velikog kancelara za Katoličko bogoslovni fakultet, naglašavajući izvrsnu suradnju između Sveučilišta i Zagrebačke nadbiskupije.
   Senat je uz jedan suzdržan glas dodijelio počasni doktorat uzoritom gospodinu kardinalu Josipu Bozaniću.

   Prijedlog je, kako tu piše, došao u lipnju prošle godine. Evo izvatka i iz tog zapisnika:

   2) Pokretanje postupka za dodjelu počasnog doktorata kardinalu Josipu Bozaniću
   Rektor Bjeliš izvijestio je Senat o prijedlogu temeljem kojega Fakultetsko vijeće Katoličko-bogoslovnog fakulteta predlaže Senatu donošenje odluke o pokretanju postupka dodjele počasnog doktorata kardinalu Josipu Bozaniću, zagrebačkom nadbiskupu i velikom kancelaru KBF-a kao i stručno Povjerenstvo u sastavu: Ivan Karlić, prodekan za znanost, predsjednik; prof. dr. sc. Stjepan Baloban, član; prof. dr. sc. Stipe Botica, član; prof. dr. sc. Damir Boras, član; prof. dr. sc. Marko Petrak, član.
   Profesor Oslić je podsjetio Senat da je KBF već imao nekoliko počasnih doktora, navodeći prof. dr. sc. Vilima Kajbaha, biskupa Ćirila Kosa te kardinala Franju Kuharića, ističući činjenicu kako kardinal Bozanić ima dva magisterija znanosti, pri čemu je jedan postignut na KBF-u iz područja dogmatske i sustavne teologije, a drugi u Rimu iz područja kanonskog prava. Nadalje, kardinal je objavio 25 knjiga i prigodnih članaka te je potpredsjednik Europske biskupske konferencije, kazuje profesor Oslić, naglašavajući činjenicu da isti svojom osobnošću pridonosi afirmaciji hrvatske kulturne baštine u Europi i svijetu.
   Senat je jednoglasno prihvatio prijedlog pokretanja postupka za dodjelu počasnog doktorata kardinalu Josipu Bozaniću te imenovao Povjerenstvo u sastavu:
   – Ivan Karlić, prodekan za znanost, predsjednik;
   – prof. dr. sc. Stjepan Baloban, član;
   – prof. dr. sc. Stipe Botica, član;
   – prof. dr. sc. Damir Boras, član;
   – prof. dr. sc. Marko Petrak, član.

   Dobar je to skok, sa “znanstvenih” magisterija dogmatske i sustavne teologije te kanonskog prava na počasni doktorat zbog “svojih doprinosa izgradnji humanijeg društva, promociji teoloških, humanističkih i društvenih znanosti, dostojanstva ljudske osobe, kulture dijaloga i afirmaciji hrvatske vjerske i kulturne baštine u Europi i svijetu”.

   Humanije društvo se valjda odnosi na palaču od oniksa dok ljudi gladuju, promocija teoloških “znanosti” je ionako kontradikcija u pojmovima (njegov angažman oko ove druge dvije mi nije poznat, pa neću komentirati), promociju dostojanstva ljudske osobe će mu sigurno pohvaliti gay zajednica i osobe koje trebaju MPO, a kulturu dijaloga je iskazao opetovanim protivljenjem govorom mržnje koji često dolazi od njegovih podanika. Eh, da, bar nas je lijepo afirmirao u Svijetu, npr. svojim nesebičnim angažmanom oko Dajle.

   Bravo, uvaženi Senate, zaslužili ste čistu peticu iz uvlačenja Crkvi tamo gdje sunce nikad ne sja.

   Usput, zna li netko tko je bio ovaj jedan karakter koji se uspio suzdržati od analnog alpinizma?

   Charon l'Cypher

   22. 2. 2012. at 3:40

 6. Evo, za dva dana i ova se sramotna priča privodi kraju: Kardinalu Bozaniću počasni doktorat (za izgradnju humanijeg društva, promicanje znanosti, bla, ser, truć,…). 👿

  Charon l'Cypher

  16. 5. 2012. at 20:08

  • Današnja Tema dana na 101-ici bavila se ovim slučajem. Izdvajam neka Beškerova odlična zapažanja:

   Ja mislim da je kardinal Bozanić zaslužio i gore, a ne samo to, ako ćemo govoriti otvoreno.Recimo da bi zagrebačko Sveučilište trebalo biti prije svega znanstvena i obrazovna, a ne političko-supozitorijalna ustanova.

   Političko-supozitorijalna ustanova 😀 genijalno … kandidiram ga za izraz godine!

   Međutim, znam da je Bozanić nakladnik lista u kojemu sam ja brutalno oklevetan i izvrijeđan, ne zato što sam nešto učinio, već zato što im se ne sviđaju moji stavovi. Onda o tom humanizmu imam isti odnos kao prema upotrijebljenom papiru – neću reći u koju svrhu.

   O dijalogu:

   To nije dijalog partnera, već nadređenog i podređenog. Čim je odnos između nadređenog i podređenog tu se humanizam svodi vjerojatno na to što nas opet ne peku na lomačama.

   Skidam kapu, gospodine Bešker!

   Ajgor

   18. 5. 2012. at 18:31


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: