Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Uprisutnjenje vjerničkog elementa u pitanjima MPO

5 komentara

Zasjedala je Hrvatska biskupska konferencija. Kako i priliči skupu uzoritih čiji je član i počasni doktor Bozanić koji je uvijek znao hrabro i kritički progovoriti o aktualnim pitanjima, uglavnom su se bavili komunističkim zločinima nakon drugog svjetskog rata.

U pripremi je i znanstveni skup o otkrivanju i uprisutnjenju vjerničko-mučeničkog elementa u stradanjima.

(Oduševio me izraz “uprisutnjenje” pa sam ga jednostavno morao staviti u naslov 🙂)

Iskoristili su prigodu i kako bi se očitovali o izjavama ministra zdravlja R. Ostojića o medicinski potpomognutoj oplodnji.

Uzoriti su se …

… s čuđenjem osvrnuli na izjave ministra zdravlja Vlade Republike Hrvatske o početku ljudskoga života, koje su u javnosti odjeknule kao nestručne, nehumane i ideološki motivirane

Evo što je izjavio ministar Ostojić odgovarajući na pitanje novinara o MPO:

… rekao da je postojeći zakon definitivno zakon 20. stoljeća, da je rigidan i konzervativan i da će on ostati za građane koji smatraju da život počinje spajanjem muške i ženske jajne stanice. Dodao je da će se onima koji smatraju da život počinje rođenjem djeteta, ili kada majka osjeti njegove prve pokrete, omogućiti zamrzavanje embrija.

Te izjave su prema mišljenju biskupa u javnosti odjeknule kao nestručne. Nisu precizirali u kojoj javnosti, ali opće je poznato da oni vole “teološku spiku” … kada je obavijena velom tajnovitosti. Btw, na zasjedanju nisu precizirali niti na koju se Ostojićevu izjavu referiraju, ali novinari pretpostavljaju da je to gore navedena.

Izjave su nehumane? Tko o čemu, biskupi o humanosti. Jedan od njih je i Mile Bogović koji je svojevremeno demonstrirao svoj humanizam zdušno braneći Jelenu Brajšu nakon što je izbio skandal oko Brezovice i nije pokazao previše sućuti prema zlostavljanoj djeci. Ali kada je u pitanju dignitet oplođene stanice, e tada im nema ravna.

Izjave su ideološki obojene? E, ovdje su pogodili. Naime, lijeve političke stranke su po svojoj naravi liberalne, a liberalizam podrazumijeva zalaganje za toleranciju i poštivanje ljudskih prava. Ostojićeva izjava kako će parovi imati pravo izbora između “starog” načina koji je rađen po mjeri RKC i zakona koji će omogućiti zamrzavanje embrija upravo je odraz tolerancije i poštivanja prava vjernika, ali i onih koji to nisu.

Skup uzoritih čiji je član i laureat za izvanredna dostignuća na polju ljudskih prava očigledno se s takvim pristupom ne slaže.

UPDATE 26.01.2012.

Tolerantni katolici ne mogu podnijeti ideje militantnog ljevičara (vjerojatno i ateiste) Rajka Ostojića koji bi ljudima dao pravo izbora ovisno o svjetonazoru pa su pokrenuli akciju “spamanja” ureda premijera.

Ovime se po tko zna koji puta dokazuje da Crkva nema nimalo povjerenja u svoje stado i da bez pomoći države ne može funkcionirati po svojim načelima.
Kolika može biti snaga vjere dokazuju brojni primjeri Jehovinih svjedoka kojima ne treba nikakva državna zabrana transfuzije ili transplantacije. Katolici koji se silno trude svoju vjeru nametati drugima kao jedini ispravan put nisu im u tom pogledu ni do koljena pa pastiri koji su toga svjesni moraju posezati za svjetovnim korbačem.

Written by Ajgor

24. 1. 2012. u 18:37

5 komentara

Subscribe to comments with RSS.

 1. sylvermyst

  27. 1. 2012. at 14:57

 2. Molim da mi netko puno pametniji od mene dešifrira i objasni pojam “uprisutnjenje”, valjda sam dobro napisala…
  Unaprijed zahvaljujem!

  Povijest

  2. 3. 2012. at 21:38

  • 🙂 Hrvatski jezični portal ne poznaje ovu riječ, a guglanje pokazuje da se radi o izrazu koji se koristi samo u katoličkim tekstovima. Korijen riječi je u “prisutnost”, a “uprisutnjenje” nije ništa drugo nego nakaradna konstrukcija koja (pretpostavljam) znači nešto poput “postati prisutan”. Vjerojatno se uklapa u katolički metajezik koji voli arhaizme ili rijetko korištene riječi koje ga već na prvi pogled razlikuju od običnog pučkog izričaja. Npr. otajstvo nije ništa drugo nego tajna, ali zvuči “produhovljenije”. Ili došašće: najobičniji arhaizam koji znači dolazak, ali dolazak je tako običan i svakodnevan.
   Meni je izraz uprisutnjenje toliko upečatljivo blesav da ga povremeno koristim iz čiste zezancije.
   Ovaj odgovor nisam napisao jer sam se osjećam pametnijim već sam smatrao da je to pristojno s obzirom da sam autor teksta. 😉

   Ajgor

   4. 3. 2012. at 20:14

 3. Aha, puno ti hvala sad sam svakako ne samo pametnija nego i produhovljenija. Naime, pišem već godinama na internetu, i ne samo na njemu, pa tek sad shvatim kako se uopće ne razumijem u hrvatski jezik, jer bez obzira na sve ne želim u svojim tekstovima upotrebljavati riječi koje ne znam napisati. Bilo bi mi pametnije manje nedjeljom bauljati po City Centru, a više odlaziti na mise gdje ću obogaćivati svoj vokabular, a ne ovako ispitivati okolo što koja riječ znači.
  Nadam se još kojem uprisutnjenju na vašoj stranici…

  Povijest

  5. 3. 2012. at 17:17

  • Naime, pišem već godinama na internetu, i ne samo na njemu, pa tek sad shvatim kako se uopće ne razumijem u hrvatski jezik,…

   Početkom devedesetih, kad su krenuli zrakomlati (helikopter), svesmjeri (joystick), omekšja (software) i sl. novotarije, Tanja Torbarina je u Globusu napisala nešto u stilu “Hrvati, da ne bi bili k’o Srbi, ima da imaju jezik koji Hrvati ne kuže”. 😀 Crkva ima sličan pristup.

   Charon l'Cypher

   6. 3. 2012. at 14:07


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: