Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Skidam kapu, gospodine Mikleniću

19 komentara

Gotovo istodobno s pojavom mnogih kritičkih napisa o činjenici da je RKC pošteđena bilo kakvih proračunskih rezova, javio se don Milenić koji se obično smatra službenim glasom Kaptola.

Kaže Miklenić:

Od nove vlasti mnogi su (ne)opravdano očekivali stvarni zaokret, jer je ne samo stvarni zaokret, nego i za sam opstanak Republike Hrvatske on nuždan, a nova vlast kozmetičkim promjenama zapravo nastavlja utrtim stazama besciljnog životarenja mlade države i gotovo svih njezinih stanovnika.

Nakon ovoga uvoda slijedi “pogodak u sridu”:

Ti korjeni zla su, piše on, neravnopravnost i nejednakost hrvatskih građana, odnosno povlaštenost određenih pojedinaca i skupina pred zakonom

Nova vlast baš ničim nije dala naslutiti da kani u zakonske okvire svesti odnosno obračunati se s povlaštenim pojedincima i interesnim skupinama koji izravno u iznosima na milijarde kuna već godinama teško oštećuju hrvatski državni proračun.
Nova vlast također dosad nije ni pisnula o nužnoj promjeni cjelovitog izbornog sustava u Hrvatskoj bez čega nema izgradnje stvarne demokracije niti mogućnosti kontrole onih na vlasti, a bez čega nema ni stvarnog razvijanja zakonitosti koja bi jednako obvezivala, od predsjednika države do posljednjeg građanina

Sve vlade, prošle, sadašnje i buduće, dok u Hrvatskoj ne ustroje transparentni demokratski sustav i dok ne ostvare stvarno sankcioniranje nepoštivanja i kršenja zakona, mogu samo sanjati pošteno izvršavanje proračuna, tj. poštivanje strogo i isključivo namjenski trošenje sredstava kad je to zaista potrebno i korisno te izvršavanje obveza prema državnom proračunu kako onoga koji zapošljava 30.000 radnika tako i onoga koji uzdržava samoga sebe.

Kratko i jasno: zalaganje za ravnopravnost svih pojedinaca i skupina; obračunavanje s povlaštenim skupinama koje već godinama u milijardama “sisaju” državni proračun; zalaganje za namjensko i transparentno trošenje proračunskih sredstava!

Iako je premijer objasnio kako se međunarodni ugovori moraju poštivati pa stoga u proračunu ne reže sredstva za RKC, vjerujem da ne može ostati gluh na ovaj pravednički vapaj s Kaptola.
Stoga, premijeru Milanoviću, molim Vas prihvatite pruženu ruku i iskoristite odredbu članka 15. Ugovora o gospodarskim pitanjima:

Ako bilo koja od visokih ugovornih Strana bude smatrala da su se bitno promijenile prilike u kojima je sklopljen ovaj Ugovor, tako da ga treba mijenjati, započet će pregovore o njegovoj prilagodbi novim okolnostima.

Written by Ajgor

15. 2. 2012. u 11:10

19 komentara

Subscribe to comments with RSS.

 1. Miklenićeva samosvjesnost podsjeća na prastari Sinfest koji smo davno prenijeli ovdje.

  Inače, od kad su Kukurikavci krenuli braniti vatikanske ugovore, češće dolazim ovamo, čekajući tvoj post. :mrgreen:

  Charon l'Cypher

  15. 2. 2012. at 12:33

  • Eto, Miklenić je bio brži 🙂 Nejasno mi je samo je li u pitanju autizam pa ne shvaća što je zapravo napisao ili je toliko pokvaren pa nam još i pljuje u lice.

   Milanović je inače u pravu što se tiče ovogodišnje isplate. Jednostrano neizvršavanje obaveza od strane države ne bi bilo dobro – ne toliko zbog straha od eventualnih sankcija koje bi nam mogao nametnuti Vatikan 😉 (zamisli strahote da odjednom u 6 ujutro ne čuješ crkvena zvona) već zbog toga što bi nam to ozbiljno poljuljalo kredibilitet u međunarodnoj zajednici. Razočaravajuće je, međutim, to što niti jednom rječju, niti jednom gestom nije pokazao da ima namjeru nešto promijeniti.
   Kaže definicija, optimist je loše obaviješteni pesimist. Bit ću optimističan i nadati se da će se ipak nešto pokrenuti.

   Ajgor

   15. 2. 2012. at 19:40

   • Ja niti ne predbacujem isplatu preuzetih obaveza. No, u Planu 21 nema revizije tih ugovora, a novine su već objavile da Milanović&co. sprječavaju takve inicijative u vlastitim redovima (npr. Nacional koji je to preuzeo od Slobodne, a sličan tekst je i na H-Alteru, gdje si ga vjerojatno već vidio). Demantij tih tvrdnji nisam vidio, pa sam im sklon vjerovati.

    Charon l'Cypher

    15. 2. 2012. at 20:00

    • Sve se nadam da se radilo o lažnim predizbornim obećanjima 🙂
     Dobro je što se u javnosti počinje o ovome sve više pisati. Evo dobar članak R. Baretića u Nacionalu.
     A Građanska akcija poručila je: „Ova svinjarija s Crkvom kojoj se povećava uzimanje iz državne blagajne, koju pune radnici, radeći bez grijanja i u robovlasničkim uvjetima, neće proći! Ako se ne smanji stavka za Crkvu, obećajemo da nećete mirno spavati“.
     A vidjet ćemo i što će pokazati rezultati popisa stanovništva. Btw, ne misliš li da je malo predugo da se u državi s cca 4,5 milijuna stanovnika rezultati obrađuju godinu dana?!

     Ajgor

     15. 2. 2012. at 21:08

     • U pitanju ti leži odgovor. Vjerujem da nisi slučajno izabrao riječ “obrađuju” (a ne, recimo, “prebrajaju”). Ima jedan prastari vic:

      Natječu je Amerika, Rusija i Hrvatska u snazi svojih tajnih agenata. Cilj: izabrani agent treba iscijediti što više soka iz limuna.
      Prvi Amer, iscijedi 0.91dcl soka… bravo, molim jedan aplauz za CIAu!
      Drugi Rus, iscijedi 0.97dcl soka… bravo, molim jedan aplauz za KGB!
      Treći Hrvat, iscijedi 1.17dcl soka… bravo, molim jedan aplauz za Hrvatski zavod za statistiku!

      Ako možemo imati glasača više nego stanovnika, što ne bismo imali i toliko katolika?

      Charon l'Cypher

      16. 2. 2012. at 1:04

 2. Kada sam na indeksu vidio to da ne samo da neće skresati davanja RKC, nego da su im povećali davanja, poludio sam…

  Pa tko je tu lud? Oni bi kao trebali biti ljevica?

  Ista populistička dodvoravanja kao što su ova gamad iz kradezea radili… Nemaju kičmu, nemaju hrabrosti napraviti bolne rezove jer se boje da neće dobiti iduće izbore. Samo gledaju kako da zbrinu svoju guzicu…

  Gade mi se i drago im je da nisam glasao za njih…

  dingo_bastard

  15. 2. 2012. at 12:47

 3. Nastavi li se ovako jos cu poceti plakati za onim “crvenim”,kako oni kazu, vremenima kad su klerikalci koliko – toliko bili neeksponirani.

  Sve je politika

  17. 2. 2012. at 22:33

 4. Nisam toliko politički prosvijetljen, može li mi netko objasniti sto to Milanovic vidi u Bozanicevoj guzici, for real?

  drago

  19. 2. 2012. at 13:36

 5. Po meni su sami (bilo kakvi) ugovori sa Svetom stolicom veliki problem. Naime, iako Sveta stolica nije međunarodno priznata država, ugovori sa Svetom stolicom se smatraju međudržavnima i kao takvi po svojoj snazi su i iznad Ustava i obavezuju više od ugovora RH i ostalih vjerskih zajednica čime se sukobljuju s načelnom jednakošću svih vjerskih zajednica i sa ustavima većine sekularnih država. To je temeljni problem iz kojeg proizlaze mnogi drugi.
  Moje mišljenje je da već sama činjenica da su sporni ugovori potpisani u nedemokratskomokružju bez znanja hrvatskih građana i bez javne rasprave, a ratifikaciju su prošli iako su u spuprotnosti s Ustavom RH, predstavlja dobar preduvjet za njihovu reviziju pa i poništavanje. Zbog pada ugleda Katoličke crkve (npr. slučaj Irska) Hrvatska bi mogla pokrenuti u međunarodnom pravu revidiranje stava o državničkom tretiranju Svete stolice koja de facto nije međunarodno priznata država.

  Ja

  20. 2. 2012. at 16:20

 6. Ako itko “izravno u iznosima na milijarde kuna već godinama teško oštećuje hrvatski državni proračun” onda su to Miklenicevi frendovi s Kaptola.

  Sve je politika

  20. 2. 2012. at 22:10

 7. Čini mi se da je najveći problem što je Ugovore sa SS odobrio i Sabor RH. Da nije, kreatore i potpisnika istih bi se moglo jednog dana i kazneno goniti, a te ugovore lakše poništiti.

  Ali, pošto im je sadržaj toliko reketarski, a ugled SS u svijetu na niskim granama, mislim da i jednostrano raskidanje ili ignoriranje tih ugovora od strane RH ne bi donijelo zemlji nikakav pad ugleda, nego baš suprotno.

  Dan

  23. 2. 2012. at 2:06

  • Iako bih i sam volio da se problem može ovako jednostavno riješiti, ipak se ne mogu složiti s tvojim mišljenjem. Prvo, iako Vatikan (Sveta Stolica) nije država sa svim uobičajenim obilježjima, on je priznati subjekt međunarodnog prava i s njim sklopljeni ugovori imaju karakter međunarodnih ugovora.
   Hrvatska je sklopila Ugovore po svim pravilima međunarodnog prava i proces je završen ratifikacijom u Saboru. Ratifikacija znači da je najviše državno zakonodavno tijelo prihvatilo sporazum i da će se on poštivati upravo onako kako je zapisano. U konkretnom slučaju, Sabor je činom ratifikacije zajamčio da se revizija može raditi samo prema odredbama čl. 15. Jednostrani raskid mimo propisane procedure značio bi da se našem parlamentu kao najvišem zakonodavnom tijelu ne može vjerovati. A to onda znači da svaka država ima legitimno pravo sumnjati u ishod sklopljenih sporazuma. Tko će npr. investirati u gradnju naftovoda ako već sljedeća vladajuća garnitura može takav ugovor proglasiti reketarskim i poništiti.
   Trenutni ugled SS ili bilo koje druge države nema u međunarodnopravnom smislu baš nikakvog utjecaja na poštivanje ugovora.

   Ajgor

   23. 2. 2012. at 10:44

   • Kad bi se nekim čudom proveo referendum o ovom pitanju i kad bi prošlo raskidanje ugovora (što znamo da neće, ipak Hrvatsku pretežno naseljavaju ovce), bi li to bilo pravno prihvatljivo, pošto bi odluke referenduma trebale biti jače od saborskih?

    Charon l'Cypher

    23. 2. 2012. at 15:13

    • Referendum o raskidu ugovora bio bi naša unutrašnja stvar, a u odnosu s međunarodnom zajednicom u slučaju jednostranog raskida ugovora to ne bi promijenilo sliku o nama (RH) kao nepouzdanom partneru. Pojednostavljeno: ako imaš nepouzdanog prijatelja svejedno ti je je li nepoštivanje dogovora rezultat njegovog pijanstva, ženinog utjecaja (to bi bila paralela s referendumom kao vrhunaravnom voljom ;-)) ili nečeg trećeg.

     Međutim, referendum bi u svakom slučaju mogao natjerati vladu da započne pregovore o reviziji ugovora. O rezultatima referenduma ovisila bi i snaga argumenata u pregovorima: što bi bila veća izlaznost i više glasova protiv ugovora, to bi bio manji manevarski prostor RKC pa bi se u nekim idealnim uvjetima, kada bi apsolutna većina svih stanovnika RH bila protiv, moglo ići i na potpuno raskidanje ugovora. Raspravljamo, naravno, samo hipotetski 😦

     Ajgor

     23. 2. 2012. at 22:55

     • Hmmm… da, razumijem. Čini mi se velika pravna rupa da nešto što je je jače od ustava može parlament donijeti kako mu se svidi, a narod tko pita. Pogotovo što kod nas parlamentarnu većinu određuje koji 25-30% svih birača.

      Charon l'Cypher

      24. 2. 2012. at 4:14

  • Malo zadnjih dana ne pratim što se zbiva. Može mi netko prokomentirati text Banka.hr-a, “Slijedi li revizija ugovora s Vatikanom?“?

   Charon l'Cypher

   28. 2. 2012. at 12:31


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: