Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Uprisutnjenje sudačkog elementa u duhovnoj obnovi

6 komentara

Nije vijest kad pas ugrize čovjeka, već kad čovjek ugrize psa, staro je novinarsko pravilo. U tom smislu mogli bismo reći kako u Hrvatskoj više nije vijest kada se Crkva upliće u državne poslove već kada bi država na to reagirala sukladno Ustavu.

Stoga se članak poput onog da je karlovački gradonačelnik opet vodio djelatnike gradske uprave i ravnatelje karlovačkih škola na “duhovnu obnovu” više i ne čita kao vijest već kao informacija o nastavku tradicije. S obzirom da je to treća duhovna obnova, Karlovčani su već zacijelo osjetili rezultate obnove u povećanju učinkovitosti gradske uprave i poboljšanju kvalitete obrazovanja. 😉

Nije ništa neobično niti kada Ljilja Vokić (bivša ministrica prosvjete i sadašnja ravnateljica VII zagrebačke gimnazije) najavi predavanje na temu „Odgoj naše djece-roditelji, škola, crkva” Da bi farsa bila potpunija, tribinu organiziraju Hrvatsko katoličko društvo prosvjetnih djelatnika i Hrvatsko katoličko liječničko društvo. Ovo potonje društvo u posljednje je vrijeme poznato po tome što će se moliti za supružnike kojima Bog nije podario radost roditeljstva.

Stoga je i sasvim “normalna” vijest poput ove:

Suci i odvjetnici navalili na duhovne vježbe: U postupcima ne vidimo čovjeka, nego spis. Zato idemo na vjerski seminar

Radi se o “duhovnim vježbama” namijenjenim pravnicima i sucima, a teme o kojima će se “duhovno obnavljati” su:

„TKO SAM, ODAKLE SAM I KAMO IDEM?“
„PRENATALNA EUTANAZIJA“
„PRAVO I PRAVEDNOST U BIBILIJI“
„SAVJEST – GLAS BOŽJI U ČOVJEKU. TEMELJI HAGIOTERAPIJE“
“SOCIJALNI KRIŽNI PUT”
„KRŠĆANIN – LAIK U POLITICI“
“RELIGIOZNO ISKUSTVO I SPOZNAJA TEMELJNIH VREDNOTA“
„STRES, KRIZA, PSIHOTRAUMA – DIJAGNOZA I TERAPIJA“
„NEPOVREDIVOST LJUDSKOG ŽIVOTA – PROBLEMATIKA UMJETNE OPLODNJE“
„IZAZOV SVJETONAZORA: NEW AGE I KRŠĆANSTVO”

Dvije teme osobito su zanimljive: “Prenatalna eutanazija” i “Nepovredivost ljudskog života – problematika umjetne oplodnje” i treba ih gledati u kontekstu nedavnih napada na ministra Ostojića koji je najavio promjene zakona o MPO. Crkva ima pravo zastupati svoje stavove, međutim čini mi se da je u ovom slučaju napravila iskorak u pokušaj nedopuštenog utjecanja na pravosudne djelatnike. Suci, naime, moraju suditi sukladno zakonima i Ustavu (čl. 2 Kodeksa sudačke eitke) i postupati i odlučivati samo u skladu sa savjesnim tumačenjem i primjenom propisa. Nikakvi osobni svjetonazori ne smiju utjecati na donošenje odluka, nikakvo “Pravo i pravednost u Bibliji” ne smiju utjecati na njihove odluke i nikakva “Religiozna iskustva i spoznaje temeljnih vrednota” ne smiju ući u sudnicu.

Svaku put kada se političari ili novinari drznu komentirati sudačke postupke ili odluke, promptno se oglašava predsjednik Udruge hrvatskih sudaca i osuđuje vršenje pritiska na pravosuđe. Hoće li u ovom slučaju UHS prepoznati perfidan pokušaj nametanja svjetonazora koji je suprotan vrijedećim zakonima Republike Hrvatske i utjecanja na suce?!

Već spomenuti Kodeks sudačke etike u čl. 5 kaže

Sudac mora obnašati svoju dužnost nepristrano i bez predrasuda ili naklonosti u odnosu na rasu, boju kože, vjeru, nacionalnu pripadnost, životnu dob, bračni status, spolnu orijentaciju, socijalni i imovinski položaj, političku opredijeljenost i svaku drugu različitost.
Sudac je dužan suzdržati se od davanja izjava ili komentara kojima bi se u postupku mogla narušiti pravičnost suđenja i stvoriti dojam pristranosti.

Ne želim osporavati ničije pravo na religioznost, pa tako niti sucima, međutim, nije li sudjelovanje na javnom skupu s ovako tendencioznim temama stvaranje dojma pristranosti?
Koliko mi je poznato, suci izbjegavaju nazočnost na političkim skupovima i aktivno članstvo u političkim strankama upravo zato da ne stvaraju dojam pristranosti.

Prema čl. 14

Svatko ima pravo ukazati na ponašanje suca suprotno odredbama ovog Kodeksa

pa sam si i ja kao sitnozuban vulgaris eto dopustio slobodu postaviti pitanje hoće li se nazočnost sudaca na ovakvoj duhovnoj obnovi smatrati kršenjem Kodeksa?

Written by Ajgor

29. 2. 2012. u 11:54

6 komentara

Subscribe to comments with RSS.

  1. Ima li neki službeni način da se na to ukaže?

    Charon l'Cypher

    29. 2. 2012. at 13:36

    • http://www.uhs.hr (Udruga hrvatskih sudaca) ima etičko vijeće, međutim moje pitanje u tekstu je retoričke naravi. Naime, ako UHS nije reagirala na prigovore predsjednika republike zbog isticanja križeva u sudnicama što je očigledan primjer pristranosti, uopće se ne zanosim mišlju da bi itko mogao osvrnuti na mišljenje web anonimca.

      Ajgor

      1. 3. 2012. at 8:40

  2. Čekaj malo… A koliko ja znam u Hrvatskoj ne žive samo katolici, pa me zanima tko će sve držati te seminare?

    Depilacija Zagreb

    29. 2. 2012. at 16:07

    • Kako to misliš “u Hrvatskoj ne žive samo katolici”, nevjerniče pogani koji ćeš gorjeti u Paklu jedine prave tolerantne religije mira i ljubavi?!? 😯 😛

      Charon l'Cypher

      1. 3. 2012. at 3:06

    • Uopće ne dovodim u pitanje pravo katoličke crkve da organizira duhovne vježbe niti pravo vjernika da u njima sudjeluju. Problem je u tome što je u pozivu jasno naznačeno na koju ciljnu skupinu se odnose upravo ove “vježbe”: “Pozvani su: Pravnici, odvjetnici, suci, javni bilježnici, liječnici…”.
      Ne treba biti nobelovac kako bi se iz dnevnog reda zaključilo da su ove “vježbe” samo dio kampanje protiv MPO (osim već spomenute Ostojićeve najave promjene zakona tu je i najnovije papino mišljenje o prokreaciji) i to preko onog dijela društva koji se smatra uglednim i utjecajnim.
      Suci su najpozvaniji štititi ustavom određenu sekularnost, a kako njihov kodeks predviđa i prihvaćanje “ograničenja koja bi se drugim građanima činila opterećujućima” bilo bi korektno da se na takve pozive ne odazivaju, ako ih već ne smatraju pokušajem vršenja pritiska ili uplitanja u zakonodavni postupak.
      Vidjet ćemo za desetak dana kakav će biti odaziv i kako će to biti popraćeno u javnosti pa ćemo s više argumenata moći nastaviti raspravu.

      Ajgor

      1. 3. 2012. at 9:10

  3. Ili da skratimo pozvana je samo “elita” koja može utjecati na te odluke. Zbilja mi nije jasno zašto više ne puste taj zakon o umjetnoj oplodnji, i ljude koji prolaze tolike muke da bi postali roditelji. Što im još i Crkva mora krojiti zakone i raditi probleme? Ma bez komentara

    Depilacija Zagreb

    1. 3. 2012. at 22:23


Komentiraj