Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Iustitia, pax i hipokrizija

leave a comment »

licemjer = onaj koji se predstavlja kao dobar i ispravan, onaj koji prikriva svoju pravu prirodu hineći osjećaje i stavove koji nisu njegovi; himbenik, hipokrit, podlac

————————————————————————————————————-

Komisija HBK Iustitia et pax nedavno je pozvala na bojkot kupovine nedjeljom. Pored zaštite embrija i osude komunjara to je konstanta požrtvovne i nesebične borbe za ljudska prava.
Čitajući tekst posebno me dirnulo kako je Iustitia et pax prepoznala licemjerje:

“Stoga, kupovanje nedjeljom svojevrsni je oblik licemjerja i bezosjećajnosti s obespravljenima.”

To me ponukalo da pažljivije pročitam cijeli tekst i pokušam pronaći još malo licemjerja.

“… radnice i radnike, koji su zbog slabosti hrvatske zakonske zaštite izloženi pritisku i prisiljeni raditi bez nedjeljnog odmora … u taj dan odmora ne će biti sa svojima i zbog njihove odsutnosti njihovi će domovi zjapiti prazni, sivi i sumorni.”

Dogodi se ponekad da ta inače slabašna zakonska zaštita profunkcionira pa nečiji stan ostane prazan i sumoran jer je dugogodišnji stanar deložiran. Tako su na zahtjev Oratorija svetog Filipa Nerija i odlukom Županijskog suda u Splitu “ispražnjene” tri prostorijice ukupne površine 25m2. Duhovnici su u svojoj mudrosti i socijalnoj osjetljivosti zacijelo procijenili kako je taj prostor važniji njima nego nekakvim stanarkama koje su se tamo baškarile 40 godina!

“Ljudska osoba, koju demokratska vlast nema pravo – prezreti, a niti gospodarstvenici u “socijalnom tržnom gospodarstvu” Europske unije – izrabljivati, nije samo proizvođač i potrošač roba i usluga.”

Kakva je nesebična briga Crkve za radnička prava zaposlenika najbolje govori činjenica da novinari katoličkih glasila nisu organizirani u sindikat, a nisu čak niti članovi Hrvatskog novinarskog društva. To valjda i nije potrebno jer se Njegova Nepogrešiva Svetost Papa kao jedini autoritet brine da im nikakva prava ne budu uskraćena.

“Osoba je biće duhovno, okrenuto transcendenciji, ali i kulturi i umjetnosti, te sportskoj, rekreativnoj i, općenito, društvenoj i političkoj zauzetosti.”

Postoje, međutim, situacije kada treba odlučiti između transcedencije i puke tjelesnosti, upravo kao što pokazuje jedna vijest iz 2009. godine:

Nakon što je izgradila veliki hram na Visokoj uz osnovnu školu i dječje igralište te počela gradnju nove crkve i pastoralnog centra na mjestu sportskog igrališta uz OŠ “Sućidar”, Splitsko-makarska nadbiskupija odlučila je “zauzeti” i školsko dvorište te dio sportsko-rekreacijskog centra na Brdima, gdje planira graditi još jedan vjerski objekt.

“S nadolaskom demokracije opravdano se očekivalo da će poštivanje nedjelje postati pravilom. Ali svjedoci smo da se pred naletom neoliberalne pohlepe razara i nedjelja, i to u našoj domovini, gdje se 91% građana izjašnjava kršćanima.”

Bezobzirni kapitalisti toliko su drski da tjeraju radnike na rad nedjeljom čak i kada rade za Crkvu, npr. na gradilištu Katoličkog sveučilišta što su 2008. godine zabilježili fotoaparati Jutarnjeg lista.
Naravno da duhovnici nisu imali pojma 😉 da se tamo radi i nedjeljom, dapače, tražili su od vlasnika tvrtke da Gospodnji dan bude slobodan … međutim nisu pokazali volju tolerirati eventualno prekoračenje rokova.

“Jer građani će istu količinu novca trošiti od ponedjeljka do subote, budući da je subota već za većinu zaposlenika – neradni dan. … … Konačno, upitajmo se: nisu li s tradicionalnim radnim vremenom – od ponedjeljka do petka – oduvijek bila usklađena i nastava đaka i studenata? … … Nije li, dakle, nedjelja jedino vrijeme koje nitko ne bi smio dirati i ugrožavati?”

U (pokojnom?) centru Cascade RKC je bila suvlasnik, a radno vrijeme bilo je i subotom do 21,00 iako je “subota za većinu zaposlenika – neradni dan” i usprkos činjenici da je tradicionalno radno vrijeme od ponedjeljka do petka. Ako ćemo se pozivati na tradiciju, onda bi trebali biti dosljedni, zar ne?

I ne, nedjelja nije jedino vrijeme koje se ne bi smjelo dirati. Postoje naime neke religije kojima Gospodnji dan nije nedjelja već subota, ali to je za RKC, kao i za druge religije, terra incognita zvana tolerancija!

Prije proglasa Iustitie et pax, na bojkot trgovačkih centara nedjeljom pozvao je sisački biskup Košić. On je svoju averziju prema trgovačkim lancima i krupnom kapitalu pokazao prije Božića kada je otpuštenim radnicima sisačke željezare podijelio 250 000 kuna u bonovima za Konzum!

—————————————————————-

Korišteni su tekstovi:

Kupovanje nedjeljom je oblik licemjerja i bezosjećajnosti s obespravljenima

Crkva deložirala sestre, morale su ići iz stana u kojem su 35 godina

KAKAV JE CRKVA POSLODAVAC Don Ivan Grubišić: Otkaze dobivaju oni koji nedjeljom ne idu na misu

Građani s Brda: Crkva se želi širiti na igralište

Za Crkvu se može raditi i nedjeljom

Crkva uplatila novac Agrokoru pa bivšim radnicima Željezare podijelila po 300 kuna bonova za Konzum

Written by Ajgor

3. 3. 2012. u 13:30

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: