Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Dobra i loša vijest

7 komentara

Može li prvo loša?

Vlada je definitivno odustala od pregovaranja o reviziji Ugovora. Kada je glasnogovornica vlade svojevremeno objasnila kako se takvi pregovori moraju prvo zaopčeti diplomatskim kanalima, daleko od očiju javnosti, tada je još i postojao tračak nade da će se nešto pozitivno ipak dogoditi. Međutim, nakon vrlo jasne izjave kako vlada za sada nema namjeru pokrenuti pitanje revizije, i to se očekivanje rasplinulo.

Ostala je još mogućnost da Crkva pokrene pregovore ali to je tema za raspravu među najokorjelijim optimistima u mlađoj vrtićkoj grupi. 🙂

U javnosti se prilično “zatalasalo” oko revizije, a kao i u prethodnim slučajevima, od zagovornika proračunskog financiranja Crkve mogli su se čuti svakakvi kvaziargumenti.

Najdrskije ruganje pravnoj državi došlo je na tu temu od biskupa Bogovića:

Crkva nije od ovoga svijeta niti kada treba pravdati kako se troši novac poreznih obveznika.

Hrvatska se pak televizija pobrinula da u najboljoj Hlo-tradiciji organizira demokratsko sučeljavanje u emisiji “Otvoreno”. Zagovornici revizije Ugovora bili su:

– jedan umirovljeni splitski svećenik
– don Ivan
– don Grubišić
– saborski zastupnik Ivan Grubišić

Ovoj četvorici bila su ravnopravno suprotstavljena četiri zastupnika suprotne teze:

– Antun Šuljić
– Krešimir Miletić
– Darko Pavičić
– Ivica Šola.

Sve u svemu, emisija se mogla zvati i “Prisavski masakr notornim stilom”.

Potezani su, između ostalog, ovi “argumenti”:
U hrvatskoj postoji 44 000 udruga koje troše daleko više proračunskog novca i to financiranje također nije transparentno.
Broj od 44 000 zvuči impozantno, međutim nisu sve udruge korisnice državnog proračuna. I među onima koje su korisnice proračunskih sredstava ima onih koje neuredno vode financije, međutim sve one podliježu mogućnosti nadzora i revizije i ne može ih spasiti nikakva izjava tipa “vjerujem da će doći vrijeme kada ćemo po zakonu voditi financije, ali za sada to ne radimo” kao što je svojevremeno nešto slično izjavio varaždinski biskup Mrzljak.

Druga, možda još bitnija stvar je činjenica što se RKC ne može uspoređivati s udrugama iz jednostavnog razloga što ona nije niti građanska udruga, niti nevladina organizacija, niti neprofitna udruga … ona ima jedinstven status u Hrvatskoj.
Ako ćemo već uspoređivati kruške s jabukama, onda jednako (bez)vrijedan argument može biti i usporedba izdataka za RKC s troškovima bilo kojeg ministarstva.

Najsličnije su Katoličkoj crkvi, barem po drugoj temeljnoj djelatnosti, vjerske zajednice (iako RKC nije ni u registru vjerskih zajednica). Mogao se tako čuti i argument kako nitko ne spominje proračunsko financiranje drugih vjerskih zajednica. Ovdje su zamijenjeni uzrok i posljedica. Treba se naime prisjetiti kako je uopće došlo do proračunskog financiranja drugih vjerskih zajednica. Tek nakon potpisivanja Ugovora sa Svetom Stolicom i druge su vjerske zajednice pozivajući se na njih počele tražiti svoj dio kolača! I dobile su ga!

I druga jako bitna stvar: niti jedan ugovor s drugim vjerskim zajednicama nema snagu međunarodnog ugovora i može se bez problema razvrgnuti. Međutim, takvo ponašanje bilo bi nedemokratsko i diskriminirajuće i vlada je jednostavno i u ovome slučaju talac Ugovora sa Svetom Stolicom – dok se oni ne revidiraju, ne mogu se revidirati niti drugi.

No, da skratim – s obzirom da se vlada izjasnila kako za sada neće pregovarati o reviziji ugovora, to znači da će Crkva dobiti svoj dio našeg kolača i u 2013. godini, a vjerojatno i u 2014! Naime, troškovi će krajem 2012. biti uvršeni u državni proračun za 2013. godinu, a ako pregovori i počnu 2013, teško je očekivati da će biti brzo završeni pa će vjerojatno upasti i u proračun za 2014. godinu.

A sad dobra vijest!

Riječ je o uvođenju zdravstvenog odgoja u škole. Poznata je da su ministarstvu prosvjete u vrijeme mandata HDZ-a bila ponuđena dva programa: jedan konzervativan, dogmatski i neznanstven kojeg je ponudila udruga Grozd i drugi liberalan i zasnovan na znanstvenim činjenicama koji je ponudio Forum za slobodu odgoja.

Niti jedan HDZ-ov ministar, uključujući i dr. Primorca – briljantnog znanstvenika i medicinara – nije se usudio odlučiti koji program treba uvesti. Nisu se usudili zamjeriti proklamiranoj katoličkoj većini, ali valjda je i u ministru Primorcu postojalo toliko intelektualnog poštenja da se nije usudio u jedan školski predmet zasnovan na znanosti uvesti srednjovjekovne dogme.

Vrući krumpir došao je sada u ruke ministra prosvjete Jovanovića, a kako čovjek vjerojatno nije vičan pripremi krumpir salata, vrlo je jasno odgovorio na prijedlog Grozda da se uvedu dva zdravstvena odgoja:

Ja nemam pojma o čemu oni govore. Kad je riječ o školi oni mogu imati savjetodavnu ulogu, no konačna odluka bit će donesena na temelju znanosti i struke. Nemamo dvije matematike pa nećemo imati ni dva zdravstvena odgoja.

Točka oko koje ima najviše razilaženja između Grozdovog i znanstvenog pristupa zdravstvenom odgoju je spolni odgoj.

Grozd naime iznošenje znanstveno utemeljenih činjenica o seksu kao što su npr. da kondom učinkovito štiti od infekcije, a kontracepcija od neželjene trudnoće, tumači kao poziv na promiskuitet i razvrat. Međutim, ako netko tako misli i u pomoć za samosavladavanje i odgovorno ponašanje mora prizivati prijetnju vječnog ognja, onda je problem u njemu, a ne u činjenicama!

7 komentara

Subscribe to comments with RSS.

 1. Meni je ovaj prijedlog za dva spolna odgoja prvo bio smijesan, no onda smijeh prisjedne. Smijesno mi je bilo sto se GROZDovci pozivaju na to da imaju pravo odgajati svoju djecu o seksualnosti kako oni misle da je najbolje – drugim rijecima, reci klincima da ce im od masturbiranja odlakaviti dlanovi i da ce oslijepiti, recimo. Ili jednostavno presutiti cijelu stvar jer ‘nije normalna’. Koliko roditelja sa svojom djecom prica o sexu? Koliko ih znate? Ja samo dvoje. Frendica koja radi u osnovnoj je rekla da je pitala svoj razred koliko roditelja je s njima pricalo o sexu i odgovor je bio – nula. A klinci bili zeljni informacija. GROZDovci se uspanicili posto je vecini neugodno s djecom razgovarati o sexu i sami ne znaju cinjenice nego nesto ‘misle’, a sad im klinci vise nece zivjeti u neinformiranosti.

  Da, roditelj nazalost ima pravo upropastiti svoje dijete ‘odgojem’, no zadaca odgovornog drustva je da to proba sprijeciti.

  sylvermyst

  8. 3. 2012. at 13:35

 2. Koje to sve “udruge” dobivaju novac može se vidjeti na http://www.uzuvrh.hr/potpore.aspx?pageID=58

  Puno ih u imenu ima riječi “župa”, “crkva”, “biskupija”, “nadbiskupija”, “katolička”, “caritas” i slično.

  uzalud

  10. 3. 2012. at 9:27

 3. A kad je vec spomenut djecji vrtic… U vecini njih se vec sada diskriminiraju djeca, bar meni izgleda kao diskriminacija, na obicne grupe i onu vjersku koja je, usput receno, u vecini slucajeva pretrpana…

  Sve je politika

  10. 3. 2012. at 14:21

 4. Haha, jos da netko onako slucajno uvrsti u literaturu da ljudi u drugim kulturama “prociscuju tijelo” i “podizu nivo energije” sexom, ovi bi se pojeli zivi, da ne kazemo da se sexom covjek osjeca i izgleda mlade i tako neke slicne znanstveno dokazane cinjenice. Ali ozbiljno, neka mi oprosti Bog ako grijesim, i njima se zalomi koja je*acina tu i tamo, jedino ako ne postoji kakva molitva kojom Bog ne sprjecava reprodukciju ovih hormona koji su inace potrebni za normalno funkcioniranje svakog covjeka.
  No kako to inace biva i ja sam neke kockice poslozio puno kasnije. Kad sam na vjeronauku jednom pitao pa da, zasto se i oni ne mogu zeniti?? Onda mi je uvaljena prica da su u proslosti oni pomagali kao bolesnima i siromasnima pa kada bi to radili onda se nitko ne bi mogao brinuti za njihove familje L0L.. Prava je istina da su oni kao vojnici, i ako ne znas sluzit, brzo ces se naci sa druge strane (ne)milosti ma kakav ti bio. Znaju oni o vjecnom zivotu isto koliko i Mujo i Haso o ubrzanom gibanju, pa prosipaju finte jadnoj djeci…

  drago

  13. 3. 2012. at 15:33

 5. Upravo sam odgledao emisiju In medias res i drago mi je da je spomenuto i financiranje drugih vjerskih zajednica i to upravo ovako kako ga i ja komentiram u tekstu. Ivica Šola ovaj puta nije postavljao pitanje “zašto ne govorite i o drugima” već je vrlo jasno istakao “zasluge” RKC za financiranje drugih vjerskih zajednica.

  Spominjala se i raspodjela sredstava koje Crkva dobiva iz proračuna i teolog/novinar Mikić se žalio kako mediji ne spominju koliko je Crkva u vrijeme krize povećala izdatke za Caritas već se bave samo luksuznim građevinama. Žao mi je što dr. Bijelić i Barković nisu na to reagirali npr. ovako:
  “A zašto nam Crkva svake godine ne daje točan izvještaj o trošenju sredstava pa bi onda i mi građani, a i mediji znali kako je taj novac utrošen pa bi se pisalo i o Caritasu. Ako se novac zaista troši na dobrobit naroda što može ići samo u prilog Crkvi, zašto se to taji?!”

  Ajgor

  14. 3. 2012. at 11:48


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: