Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Plodovi duhovnih vježbi

5 komentara

U organizaciji Zaklade biskup Josip Lang od 9. do 11. ožujka 2012. god. održane su “duhovne vježbe” za pravnike. Kao što se moglo zaključiti i iz samog poziva (o čemu sam pisao ovdje), cilj “duhovnih vježbi” bio je perfidan pokušaj utjecaja na sudbenu vlast, a zahvaljujući pisanom tragu koji su sudionici vježbi ostavili, možemo zaključiti kako se taj utjecaj preko pravnika pokušava proširiti i na izvršnu vlast. Ili je možda ispravnije reći da se pritisak Crkve na vlast nastavlja, ovoga puta preko pravnika.
Naime, sudionici ovoga skupa na kraju su se otvorenim pismom obratili premijeru Milanoviću.

Sadržaj teksta predstavlja kontinuitet zalaganja RKC za vlastite tzv. vrijednosti. Osim već uobičajenih besmislica poput diktature relativizma (ili “drvenog željeza” koje je odlično objasnio prof. Polić; početak u 2min:30 sek priloga), pa malo hrvatskih i malo europskih vrednota koje se po mišljenju autora pisma mogu ostvariti samo kroz kršćansku baštinu, istaknuti su i konkretni ciljevi:

– za dostojanstvo osobe, obitelji i naroda u punom smislu
– za zaštitu obitelji kao zajednice muškarca i žene
– za zaštitu života od začeća do smrti
– za vraćanje dostojanstva radu kao Božjem daru
– za solidarnost sa siromašnima.

“Za dostojanstvo osobe, obitelji i naroda u punom smislu” – nejasno je za kakvo se to dostojanstvo osobe, obitelji i naroda u punom smislu zalažu pravnici i suci?! Koja je razlika između njihovog “punog smisla” i onoga koji se građanima jamči Ustavom Republike Hrvatske, a za čiju su provedbu u praksi najodgovorniji upravo pravnici i suci?!
Je li zalaganje za dostojanstvo u punom smislu kada se nekoga poput Mihajla Hrastova, bez obzira bio kriv ili ne, razvlači po sudovima punih 20 godina, a sve to proživljava i njegova obitelj?!
Je li zalaganje za dostojanstvo u punom smislu kada ljudi desetljećima čekaju pravdu, a zastare prestanu biti rijetke iznimke?!
Nije li bilo primjerenije umjesto premijeru vapaj za zaštitom dostojanstva uputiti kolegama ili se međusobno pogledati u oči … ili se možda i ispovjediti kad su već bili tamo gdje su bili.
Treba spomenuti kako su pravnici potpisali pismo zajedno s predstavnicima institucije čiji je “uzoriti” zataškavao bibinjsku pedofilsku aferu, da se zadržim samo na najnovijem primjeru.
Usput, u kontekstu zalaganja za dostojanstvo čovjeka, možda bi cijenjene pravnike i suce potpisnike pisma valjalo uputiti da “proguglaju” tko je bio (i još uvijek je) najžešći protivnik Zakona o suzbijanju diskriminacije!

“Za vraćanje dostojanstva radu kao Božjem daru” – kao i u slučaju zaštite dostojanstva čovjeka, bio ili ne bio rad Božji dar, opet su pravnici i suci ti koji mogu značajno utjecati na vraćanje dostojanstva radu, ako ne drugačije, a ono barem ubrzavajući rješavanje radnih sporova.

Jesu li ovi apeli zapravo priznanje sudionika skupa da ne rade svoj posao kako treba ili da ne razumiju što bi trebali raditi?!

“Za solidarnost sa siromašnima” – toliko je već toga napisano na temu skromnosti duhovnih pastira da ne vrijedi više trošiti riječi – možda samo dodati najnoviju vijest da je papa za sebe naručio poseban parfem.
Kako su apel potpisali i pravnici, spomenut ću samo odvjetničke tarife. Ne želim omalovažavati vrijednost odvjetničkog rada i njihovo znanje, već samo ukazati na činjenicu da potpisnici apela i prije donošenja očekivanih zakona mogu i sami nešto učiniti.

Zucker kommt zuletzt:

Osjećamo se odgovornima istaknuti i naglasiti potrebu za univerzalnim vrednotama zakona, a ne selektivnima, kako to odgovara određenim interesnim skupinama koje promišljaju zakonodavnu djelatnost kao metodu i servis za ostvarenje profita.

Nisam komentirao zalaganje potpisnika pisma za zaštitu obitelji kao zajednice muškarca i žene i za zaštitu života od začeća do smrti jer je previše očigledno. Radi li se tu o univerzalnim vrednotama ili o selektivnim vrednotama jedne religije?
Je li od Crkve već osuđen prijedlog zakona koji će dati mogućnost izbora metode medicinski potpomognute oplodnje ovisno o želji i svjetonazoru univerzalan ili selektivan pristup?!
Koja je to neimenovana interesna skupina kojoj bi za ostvarivanje profita bilo idealno upravo takvo zakonodvstvo koje bi još više pojačalo spregu s vlastima? 😉

Kao potpisnici pisma navedeni su pored organizatora “Pravnici okupljeni na duhovnim vježbama”, a u uvodu se navodi da se radi o oko 200 sudaca, odvjetnika, javnih bilježnika, pravnika u upravi i gospodarstvu, profesora Pravnog fakulteta i drugih.

Upravo je nazočnost sudaca na “duhovnim vježbama” i njihovo solidariziranje s ovakvim pismom ono što mi se čini neprimjerenim.
Sudački kodeks, naime, vrlo jasno kaže:

Sudac mora obnašati svoju dužnost nepristrano i bez predrasuda ili naklonosti u odnosu na rasu, boju kože, vjeru, nacionalnu pripadnost, životnu dob, bračni status, spolnu orijentaciju, socijalni i imovinski položaj, političku opredijeljenost i svaku drugu različitost.
Sudac je dužan suzdržati se od davanja izjava ili komentara kojima bi se u postupku mogla narušiti pravičnost suđenja i stvoriti dojam pristranosti.

Jesu li suci svojom nazočnošću i potpisivanjem pisma povrijedili ovaj članak Kodeksa? Pravno tumačenje može dati udruga sudaca ili neko njihovo stručno tijelo, ali iz perspektive običnog građanina, čak i kada bi pravorijek bio “nisu krivi”, ovakav postupak ne ulijeva povjerenje u sudbenu vlast.

Kakvu objektivnost može očekivati npr. zlostavljani sudionik “Gay pridea” kada se zna da su neki suci (ne znamo koji, a možda bi bilo bolje da znamo) potpisali da je za njih obitelj samo zajednica muškarca i žene?!

Ne vjerujem da će sudačka organizacija obratiti pažnju na cijeli ovaj slučaj, možda zato što je to objektivno beznačajno, a možda i zato što se suci pretvaraju u privilegiranu i nedodirljivu kastu što nam je nedavno jako lijepo ilustrirao sudac Turudić.

U svojoj bahatosti koja nije ništa manja od bahatosti optuženika, svjedoku Bebiću rekao je “Pristojno se ponašajte, niste u Saboru”. To me podsjetilo na školske dane kada smo u razredu često mogli od nastavnika čuti “Prostojno se ponašaj, nisi u birtiji!” Tako omalovaženi Sabor, bez obzira što mi o njemu mislimo, donosi zakone po kojima sudi i treba ih se držati kao pijan plota upravo taj sudac Turudić, a da ironija bude veća, neke od tih zakona vjerojatno je potpisao “nepristojni” Luka Bebić.

Kao što smo se mogli uvjeriti, sučevo pljuvanje po najvišoj instanciji demokratske vlasti s kojom je pravosuđe organski povezano ne smatra se dovoljno važnim da bi stvorilo zgražanje u medijima ili nedajbože izazvalo sudačku udrugu da Turudiću udjeli barem jednu javnu odgojnu packu. Zbog čega bi onda bilo opravdano očekivati da će se netko baviti “duhovnim vježbama” za suce?! 😦

Written by Ajgor

19. 3. 2012. u 13:01

5 komentara

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ne vjerujem da će sudačka organizacija obratiti pažnju na cijeli ovaj slučaj, možda zato što je to objektivno beznačajno, a možda i zato što se suci pretvaraju u privilegiranu i nedodirljivu kastu što nam je nedavno jako lijepo ilustrirao sudac Turudić.

  U svojoj bahatosti koja nije ništa manja od bahatosti optuženika, svjedoku Bebiću rekao je “Pristojno se ponašajte, niste u Saboru”. To me podsjetilo na školske dane kada smo u razredu često mogli od nastavnika čuti “Prostojno se ponašaj, nisi u birtiji!” Tako omalovaženi Sabor, bez obzira što mi o njemu mislimo, donosi zakone po kojima sudi i treba ih se držati kao pijan plota upravo taj sudac Turudić, a da ironija bude veća, neke od tih zakona vjerojatno je potpisao “nepristojni” Luka Bebić.

  Kao što smo se mogli uvjeriti, sučevo pljuvanje po najvišoj instanciji demokratske vlasti s kojom je pravosuđe organski povezano ne smatra se dovoljno važnim da bi stvorilo zgražanje u medijima ili nedajbože izazvalo sudačku udrugu da Turudiću udjeli barem jednu javnu odgojnu packu. Zbog čega bi onda bilo opravdano očekivati da će se netko baviti “duhovnim vježbama” za suce?!

  Evo, ipak se Šprem sjetio uzjoguniti se. Možda da složiš zažetak ovog članka za stričeka Sessu? 😉

  Charon l'Cypher

  19. 3. 2012. at 20:48

  • Evo, odgovorio je i Turudić i to upravo iz pozicije nedodirljivog:

   ‘Niste valjda očekivali da ću se ispričati zbog svojih riječi u sudnici, predsjednik Sabora si je uzeo za pravo ono što mu ne pripada. On se izravno umiješao u načelo neovisnosti sudske vlasti te me je zapravo bespredmetno napao zbog jedne rečenice koju sam rekao u sudnici i koja je izvađena iz konteksta’

   Umiješao se u neovisnost sudske vlasti? WTF?! Znači sudac u sudnici smije vrijeđati i biti nekulturan, a svaka kritika takvog ponašanja smatra se miješanjem u neovisnost sudstva?!

   Možda sam malo priglup pa ne shvaćam kako se to Šprem umiješao u neovisnost sudske vlasti, tj. na koji način njegova primjedba može utjecati na proces protiv Sanadera?! Ili možda Turudić pod neovisnošću smatra nešto u “punom smislu” tj. da se neovisnost suda ne odnosi samo na procese i odluke već i na sve što se događa u sudnici. Stoga novinari, osobito oni iz Red Carpeta – oprez!!! Ni slučajno nemojte komentirati Turudićevo odijelo ili cipele koje nosi u sudnici kako ne biste ugrozili načelo neovisnosti sudske vlasti!!!

   A smiju li se suci miješati u rad zakonodavne vlasti tako da šalju otvorena pisma u kojima izražavaju želje po kakvim bi zakonima željeli suditi?

   Ajgor

   20. 3. 2012. at 15:07

   • Umiješao se u neovisnost sudske vlasti? WTF?! Znači sudac u sudnici smije vrijeđati i biti nekulturan, a svaka kritika takvog ponašanja smatra se miješanjem u neovisnost sudstva?!

    To bi odgovaralo prikazu sudaca u američkim filmovima. Sad barem znamo odakle Turudić vuče svoju stručnost. Možda smatra i da smije uzeti pare da bi “drugačije sagledao stvar”, jer je i to “neovisnost u punom smislu”.

    Uostalom, ako Crkva može biti van našeg pravosuđa:

    Na pitanje zašto svjedočenje protiv don Ivanova nije prijavio policiji, nego samo Kongregaciji te zar za njega ne vrijede odredbe Kaznenog zakona RH odgovorio je: – U anglosaksonskim zemljama, te u Francuskoj, bio bih dužan takva svjedočenja prijaviti policiji. U drugim zemljama, među kojima je i Hrvatska, Kongregacija ne obvezuje biskupe na to. Taj sam vatikanski dokument, gdje se to precizira, dostavio zadarskoj policiji.

    (a ne vidim da se netko od mjerodavnih buni), što ne bi i suci?

    Meni nije iznenađujuće da je baš takav sudac dobio “slučaj Sanader”. Pa ne bi ga valjda dali pravom profesionalcu, npr. Majici?

    Charon l'Cypher

    20. 3. 2012. at 17:11

 2. Evo još jednog nedodirljivog:
  “”Pa nisam ja, čovječe, neki organ ili neka institucija koja surađuje s Udbom. Imam neke diskrecije. Ali ovo sam ja dostavio, policija zna za ovo, što ja smijem i što ne smijem.”
  Odgovor je to uzoritog biskupa Puljića na novinarsko pitanje zašto nije bibinjski slučaj prijavio Udbi … khm pardon, policiji.

  Usput nam je objasnio kako se brani dostojanstvo osobe u punom smislu:
  “Crkva se ovako indirektno osuđuje jer brani dostojanstvo čovjeka, a don Ivanov ima pravo na časnu obranu iako je već medijski osuđen.”
  O žrtvama ni riječi! Ali zato naglašava da Crkva nije obavezna poštivati državne zakone koji se odnose na prijavljivanje saznanja o počinjenju teškog kaznenog djela! Nije li dotični gospodin predstavnik religije koja se smatra moralno superiornijom od nevjernika i inovjeraca?! Ne samo superiornijom, štoviše i izvorištem morala!

  Ajgor

  20. 3. 2012. at 17:12

 3. A zastitu onih koje su zlostavljali pedofili u svecenickim mantijama nisu spomenuli????

  http://www.svejepolitika.com/kriz-iznad-zakona/

  svejepolitika

  22. 3. 2012. at 13:41


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: