Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Homeopatija za duhovnu dušu

2 komentara

U prethodnom sam tekstu spomenuo kako u okrilju katoličke crkve djeluju udruge koje su također financirane javnim sredstvima. Baš kao naručen za potvrdu ove tvrdnje pojavio se na T-portalu članak “Za liječenje molitvom 17.000 kuna, a za leukemiju 3.000”.
Prema odluci slavonskobrodskog gradonačelnika o financiranju udruga, Caritasovo savjetovalište za žrtve obiteljskog nasilja dobilo je 15 000 kuna, a Centar za hagioterapiju 17 000 kuna. Više su dobili samo liječeni alkoholičari (20 000 kn) i udruga za terapijsko jahanje (18 000 kn) dok je npr. Udruga leukemija i limfomi dobila 3 000 kn.

Što je hagioterapija koju je gradonačelnik dr. med. Mirko Duspara odlučio tako velikodušno financirati? U spomenutom članku opisano je o čemu se radi:

Hagioterapija je izvorno srednjovjekovna praksa u kojoj se za liječenje koriste razne relikvije, rituali, molitve, hodočašća i sl. Ovu tehniku 1990. je u Zagrebu, nadahnut enciklikom pape Ivana Pavla II Salvifici doloris, utemeljio don Tomislav Ivančić, dakle svećenik.

No da bi se dobila bolja slika, za one koji nemaju volje, vremena ili živaca za čitanje velikih količina budalaština, iz teksta HAGIOERAPIJA odabrao sam nekoliko reprezentativnih.
Komentar nije potreban, a jedina intervencija su moji podnaslovi, boldanja i promjena redosljeda.

Znanstveni pristup

Hagioterapija je znanost koja proučava čovjekovu duhovnu dimenziju , patologiju duhovne duše , gdje u čovjeku nastaje zlo i razaranje njegove osobnosti i duhovne dimenzije, da bi otkrili uzrok tome i primjeniti pravu terapiju.

O čovjeku se uglavnom govori kao o tjelesnom i psihičkom biću.Međutim , nedvojbeno je : čovjek je tjelesno , psihičko i duhovno biće.Duh pak nije materijalan ,stoga nije dostupan pozitivnim znanostima.

Hagioterapija se temelji na prirodnom moralnom zakonu.Bog je stvoritelj morala.U taj svijet koji je Bog stvorio , Bog je utisnuo svoj moralni zakon.Dao je čovjeku savjest, zakonitost dobra.

Američki istražitelji kažu da 70 posto slučajeva raka nastaje na temelju trauma u duhovnoj strukturi čovjeka.

Duh i duhovna duša

Čovjekovo tjelesno i psihičko područje zajedničko mu je s biljkama i životinjama.
Čovjekov duh je nešto po čemu se čovjek razlikuje od svih ostalih stvorenja.

Prve stranice Biblije govore kako je Bog čovjeku udahnuo dah života te je čovjek postao živa duša.

Riječ duša zajednički je naziv za duh i psihu. Duša je stoga duhovne ali i materijalne prirode.

Ako je , na primjer , majka i samo pomislila da pobaci svoje dijete , duh djeteta je to registrirao te je od tada povrijeđen.Budući da duh potječe izravno od Boga , on je sposoban pohranjivati sve događaje od samih početaka svoga postojanja a da se psiha toga uopće ne sjeća.Čovjekov duh ne mora dozrijevati poput psihe i tijela da bi počeo registrirati događaje , več je za to sposoban od samog početka.

Kome je hagioterapija namijenjena?

Hagioterapija je namijenjena za sve ljude, i ateistima i pripadnicima svih religija.
Hagioterapija nije molitvena terapija , niti kršćanska terapija , ona je prvenstveno prirodna terapija.

Čovjek sam sebi stvori nekog Boga koji mu prijeti.Prava slika je ona o Isusu Kristu.

Tko može biti hagioterapeut?

Hagioterapeut prvenstveno treba biti psihički i duhovno zdrav.Važno je da ima dobar glas u Crkvi i u svijetu.Ako je on sklon poroku ili ako se na njemu ne vidi napredak u vrlinama i duhovnom životu, tada je on loš hagioterapeut.

Da bi mogao prepoznati bolest i lijekove za nju, potrebno mu je prijateljevanje s Isusom Kristom i temeljito iskustvo molitve , duhovnog života i darova Duha Svetoga.
Da bi hagioterapeut mogao dobro izvršiti svoje duhovno poslanje , nužno mu je da u danu ima barem jedan sat meditativne molitve.To bi trebao biti prijateljski razgovor s Bogom , a ne samo čitanje Svetoga pisma ili usmena molitva.

Primjer iz kliničke prakse

Simptomi:

Djevojka , 26 godina , bez djece , praktični vjernik , zatražila je pomoć Centra zbog straha od vožnje dizalom i javnog nastupa , te nepodnošenja ljuljanja , kada bi se javila mučnina i oblio je hladan znoj.

Dijagnoza:

Duhovne strukture koje su oštećene su život , srce , ljubav i povjerenje.Kod pacijentice je stoga postavljena duhovna dijagnoza patnje uzrokovane uvredama koje su nastale prenatalno i postnatalno.

Terapija:

U terapiji su korištene samo pojedine kateheze ( kateheza o egzistenciji , Isusu Kristu i molitvi ) te molitve kojima se nadoknađivao manjak ljubavi ( agape-terapija ) i gradilo povjerenje ( pistis-terapija ).Osobito je pomogla molitva Vjerujem da me Bog voli , moj život je na njegovom dlanu.Zatim su primjenje molitve praštanja ( eirene-terapija ) zbog djece koja su joj se rugala u djetinjstvu , te na kraju pneuma-terapija ( za ispunjenje duhom ljubavi , povjerenja , mira , hrabrosti , odvažnosti )

Rezultati:

Prvi rezultati terapije pokazali su se već nakon trećeg susreta.Strahovi su se počeli smanjivati , da bi do kraja terapije potpuno nestali. Odnos prema roditeljima dobio je novu kvalitetu.Pacijentica je oprostila djeci koja su joj se rugala i stekla je samopouzdanje.Uspjela je uspostaviti prijateljstvo , a započela je i vezu s jednim mladićem.

Written by Ajgor

7. 4. 2012. u 8:27

Postano u Financije, Misticizam

2 komentara

Subscribe to comments with RSS.

  1. veni, vidi i ne povjerovah 🙂 ovo je jedna od boljih u zadnje vrijeme.. svaka cast na pruzenim informacijama.

    drago

    10. 4. 2012. at 21:18

  2. […] U čemu je poanta? Kao i u slučaju zakona koji ženama daje pravo na abortus, i ovaj zakon će davati širok spektar prava, ali nikoga ni na što neće obvezivati. Nitko neće niti jednu članicu udruge “Hoću tatu” moći prisliti na medicinski potpomognutu oplodnju po Ostojićevim pravilima! Ako budu imale problema s plodnošću, imat će punu slobodu obratiti se Hrvatskom katoličkom liječničkom društvu koje će im molitvom omogućiti majčinstvo. Ili Tomislavu Ivančiću koji će ih izliječiti hagioterapijom. […]


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: