Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

O slobodi izbora oko vjeronauka

2 komentara

Svako malo slušamo priče kako je “vjeronauk slobodan izbor, pa što koga smeta” i sl. bedastoće na temu antiznanstvenog i protuljudskog predmeta u našim državnim školama. Protivno tome, često se isticalo kako djeca koja ne pohađaju vjeronauk, taj sat provode na hodnicima, jer je on smješten usred satnice i nema alternative, pa samim time nije baš tako “izborni” nego više prisilni.

Aktualni ministar je najavio da će “škole obvezati da u rasporedu sati vjeronauk bude na početku ili kraju satnice, a ukoliko nije da se učenicima koji ga ne pohađaju osigura neki sadržaj”.

Kako bi pokazao pravo slobodarsko lice Crkve, odmah se javio Marin Srakić, s prigovorom da je vjeronauk u nadležnosti Crkve, a ne Ministarstva (što onda radi u školi?!?) i da je ministrov prijedlog diskriminirajući. Da, upravo gore navedeni prijedlog koji traži alternativu za djecu koja ne pohađaju vjeronauk ili “rubni smještaj” vjeronauka, kako ta djeca ne bi bila osuđena na lutanje hodnicima.

Eto, dragi pobornici vjeronauka, toliko o “slobodi izbora” tog predmeta i iskrenosti Crkve da ga omogući samo onima koji žele, bez (nekoć tihe, a sada sve glasnije) prisile za ostale…

Izvor: Business.hr, “Biskupi u ‘pomicanju’ vjeronauka vide diskriminaciju i kršenje Vatikanskog ugovora

P.S. Ako je vjeronauk u nadležnosti Crkve, to ne znači da je i raspored sati u njenoj nadležnosti, iako si Crkva uzima za pravo da je cijela država u njenoj nadležnosti.

Oglasi

Written by Charon l'Cypher

7. 4. 2012. u 14:40

2 komentara

Subscribe to comments with RSS.

 1. Opet se pozivaju na Ugovore: “Naime, u ugovoru stoji da se vjeronauk izvodi pod istim uvjetima kao i ostali obvezni predmeti, „napose s obzirom na položaj vjeronauka unutar rasporeda sati“.”

  Ova odredba znači da će se vjeronauk odvijati u istom turnusu s ostalim predmetima, a ne u suprotnom kao što je to slučaj s nekim za život manje važnim izbornim predmetima … npr. informatikom.

  Možda pametnjakovići iz Banskih dvora jednoga dana ipak shvate da bi ovaj kamen oko vrata (Ugovore) trebalo mijenjati.

  Danas sam inače na 101 malo slušao Maštruka koji je bio gost Intervjua tjedna. Matić je spomenuo kako se početkom devedesetih pričalo da će Vatikan nekim silnim milijardama pomoći Hrvatskoj da se osamostali. Maštruko je zatim objasnio da Vatikan ne raspolaže takvim velikim gotovinskim sredstvima itd. itd., a na Matićevo potpitanje “Je li Vatikan i jednu lipu ikada poslao Hrvatskoj?” odgovor je bio kratak i jasan: NE!

  Ajgor

  7. 4. 2012. at 16:07

 2. Bog te jebo kad se sjetim osnovne, ja na vjeronauku slušam o vatrama pakla a pravoslavci se grudaju pred školom. Za popizdit. E, da sam mogo birat…

  gaspar0

  7. 4. 2012. at 21:59


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: