Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Hoću tatu

7 komentara

Hajci na Ostojićev prijedlog zakona o MPO pridružila se i udruga “Hoću tatu”. Udruga je osnovana još u travnju ove godine pa zahtjev o skidanju hitnog postupka više nije aktualan. Ostatak priče je manje – više predvidljiv …

Glavne zamjerke predloženom zakonu o MPO opisane su u članku Osnovana mreža udruga ‘Hoću tatu’

Uz već uobičajenu priču o zamrznutim ljudima, članovi udruge posebno su zabrinuti jer bi Ostojićev zakon mogao dovesti do jednog nečovječnog (“bezočnog”) društva i čak urušiti pravni poredak.

Trn u oku su prava žena bez partnera na MPO i rađanje djece ili, zamislite zla, pravo da lezbijke imaju djecu. Zaboravlja se, međutim, kako žene bez partnera već imaju neotuđivo pravo rađati djecu kao što ga imaju i lezbijke. Zašto u tom pogledu diskriminirati one žene koje ne mogu prirodno začeti?

Neka pitanja koja postavlja Udruga u najmanju su ruku čudna. Tvrdi se, naime, da bi Zakon otvorio neka nova pravna pitanja:

Što je to obitelj? Tko je dijete i koji su kriteriji utvrđenja? Tko je nasljednik i u kojem trenutku? Je li začeto, a nerođeno dijete nasljednik (ako se rodi živo)? Je li zametak nasljednik ako se rodi kao živo ljudsko biće i u kojem roku? Može li se osporavati krvna veza i u kojem slučaju?

Kao prvo, fizička osoba kao subjekt prava u hrvatskom zakonodavstvu postaje rođenjem, a završava smrću. Stoga su pitanja o nasljednim pravima začete djece i zametaka deplasirana.

Svi “sporni” slučajevi regulirani su Zakonom o nasljeđivanju i Obiteljskim zakonom.
Podsjećam: majke bez partnera, nepoznati očevi, zatajivanje biološkog oca, lezbijke koje imaju djecu … sve je to realnost i Ostojićev zakon neće u tome smislu donijeti ništa novo niti sporno. Razlika je samo u načinu oplodnje.

U obrazlaganju opasnosti od urušavanja pravnog poretka, Udruga se poziva na razne zakone i konvencije. U jednome (i jedinom!) od njih, u preambuli Konvencije o zaštiti prava djeteta, koristi se pojam zaštite djeteta prije i nakon rođenja što je za udrugu vjerojatno ključni dokaz ispravnosti teze o zamrznutim ljudima. Iako nije precizno definirano, pretpostavljam kako se pod pojmom djeteta prije rođenja smatra plod nakon 10. tjedna trudnoće. I Zakon o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece (to je onaj zakon koji je još uvijek na snazi u RH) u članku 15. također štiti nerođeno dijete, što za razliku od trabunjanja o zamrznutim ljudima ima smisla.

U svim ostalim pravnim aktima koje navodi i ne navodi udruga, fizička osoba u pravnom smislu postaje se tek nakon rođenja. (U kanonskom zakoniku to je čak malo i prolongirano – nakon krštenja.)

Druga bitna stvar je činjenica da se spomenuti akti najvećim dijelom bave pravima. Već smo se uvjerili da Crkva i apologeti imaju problema s razlikovanjem prava i obaveza.
Da bi se pravo konzumiralo potrebno je zadovoljiti dva uvjeta: subjektivni – postojanje želje za ostvarivanjem prava i objektivni – postojanje objektivnih mogućnosti za konzumaciju prava.
Ustav jamči pravo na rad: da bi se to pravo konzumiralo treba prvo željeti raditi i trebaju postojati slobodna radna mjesta. Kada bi se pravo tretiralo kao obaveza, sada bi na Ustavnom sudu vjerojatno imali 350 000 ustavnih tužbi.
Dijete ima pravo znati tko mu je biološki otac, ali ako je on katolički svećenik koji želi prikriti tu činjenicu, dijete neće moći konzumirati to pravo.

U čemu je poanta? Kao i u slučaju zakona koji ženama daje pravo na abortus, i ovaj zakon će davati širok spektar prava, ali nikoga ni na što neće obvezivati. Nitko neće niti jednu članicu udruge “Hoću tatu” moći prisliti na medicinski potpomognutu oplodnju po Ostojićevim pravilima! Ako budu imale problema s plodnošću, imat će punu slobodu obratiti se Hrvatskom katoličkom liječničkom društvu koje će im molitvom omogućiti majčinstvo. Ili Tomislavu Ivančiću koji će ih izliječiti hagioterapijom.

Već sam spomenuo kako prijedlog udruge ne korespondira s realnošću. Tome treba dodati i činjenicu kako se po starom dobrom kršćanskom običaju inzistira na formi (otac, majka, djeca), a zanemaruju se stvarni odnosi u obitelji te težnje i potrebe pojedinih članova. Prema kršćanskoj doktrini majka je diskriminirana i svedena na status “fertilnog kontingenta”, odgajateljice, sluškinje i seksualnog objekta – tako barem naučava Biblija. Utoliko je smješnije pozivanje ove udruge na ravnopravnost spolova i to na ovako budalast način:

Ruši se načelo ravnopravnosti spolova! Žene mogu same imati djecu, a muškarcima je isto “pravo” uskraćeno!

Zadovoljavanje forme na kojoj inzistiraju Crkva i apologeti ne jamči kvalitetu obiteljskih odnosa. Isto kao što se ne može tvrditi da će dijete koje odrasta samo s majkom ili nedajbože u lezbijskoj zajednici biti loše odgojeno ili nesretno.

Kako bi se uvjerili u ono prvo, dovoljno je uguglati npr. “otac silovao” (783 000 rezultata) ili “otac monstrum” (46 000 rezultata), “otac zlostavljao” 636 000 rezultata). Usput, prepoznajete li gospodina sa slike?

Ovo ne znači da sam protivnik “tradicionalne” obitelji, ne, naprotiv, odrastao sam i živim u takvoj. Njih je daleko najveći broj, bez obzira na religiju ili bilo kakvu ideologiju. Stoga su inicijative poput “Hoću tatu” objektivno nepotrebne – u populaciji je zanemarivo malo onih žena koje će konzumirati “sporna” prava. Problem se krije u činjenici što bi ozakonjenje za katolike nepoćudnih prava dodatno pokvarilo već narušenu sliku o katoličkoj Hrvatskoj. Naime, jamčeći ustavna i zakonska prava svako društvo ujedno šalje poruku kakvo je ili čemu teži. Davanje prava seksualnim i rodnim manjinama, zabrana njihove diskriminacije, pravo na abortus … sve to odskače od vizije konzervativne kršćanske države na kojoj inzistira Crkva.

A najkomičnije od svega je što su članovi udruge poput “Hoću tatu”
– obožavatelji žene koja je začela “neprirodno”;
– sljedbenici tipa koji nikada nije zasnovao obitelj (što je u ondašnjoj židovskoj zajednici bio razlog za ozbiljnu “sumnju”)
– poštovatelji zemaljskih predstavnika gore navedenih koji ne zasnivaju obitelji, a ako im se dogodilo, prikrivaju svoje očinstvo.
😉

Written by Ajgor

7. 5. 2012. u 8:15

7 komentara

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ovo je strašno 😦
  Ser kenj ser kenj o tuđim pravima :@

  Valerchy

  7. 5. 2012. at 11:01

 2. Na žalost, ne stignem napisati dulji osvrt, pa ću te samo uputiti na jedno istraživanje, itekako relevantno za ovu temu: Study: Children of Lesbians May Do Better Than Their Peers.

  Svakako preporučam i govor Zacha Wahlsa.

  Charon l'Cypher

  7. 5. 2012. at 12:08

 3. “Sramota slovenske Crkve: Bivši nadbiskup u Mariboru kažnjen za bankrot, ljubljanski odbio test očinstva

  Uran je kažnjen zbog “moralnih razloga” koji nisu navedeni, no Dnevnik piše da je, prema neslužbenim informacijama – za koje Crkva tvrdi da su “glasine i blaćenje”, a jučer ih je ponovno demantirala – Uran 2009. zapravo umirovljen zbog spora s Vatikanom koji je zahtijevao da pristane na zahtjev za testiranje očinstva.
  Naime, prema nepotvrđenim informacijama, postoji mogućnost da nadbiskup ima djece.

  Ajgor

  9. 5. 2012. at 7:43

  • Sveta sperma očito producira djecu kojoj ne treba tata, za razliku od sperme umjetno ubačene u neku lezbijku (da je “prirodno” ubačena, i ta bi bila dovoljno dobra, kako si objasnio u nekom od prethodnih tekstova ;)).

   Charon l'Cypher

   9. 5. 2012. at 12:10

 4. Na Sprdexu (spoof-news portal) donose svoju verziju odgovora Kaptola. 😆

  Charon l'Cypher

  10. 5. 2012. at 4:24

 5. HBK se također poziva na iste argumente kao i ova udruga. Očigledno je u pitanju koordinirana akcija. Između ostaloga, kažu biskupi “Takav zakon koji svojim rješenjima u potpunosti zanemaruje opća moralna načela dugoročno bi se mogao negativno odraziti na moral najširih krugova ljudi… …. donošenjem takvog zakona otvara mogućnost manipulacija s roditeljstvom i u konačnici podriva obitelj utemeljena na bračnoj zajednici.”

  Ni u saborskoj raspravi nitko se nije bavio podacima koliko bi moglo biti žena koje će se odlučiti na MPO bez partnera – to ne bi bilo teško izračunati stavljajući u odnos broj takvih žena koje su prirodno začele i rodile i postotak žena koje su neplodne.
  Mogao bih se kladiti da ih godišnje neće biti puno više nego što ima zastupnika demokršćana koji su se razveli, oženili ljubavnice i sl. J. Kosor, D. Kalmeta, T. Karamarko, Ž. Kerum su najpoznatiji, ne znam koliko bi ih se još našlo među ostalima.

  Neke druge aspekte morala kako svećenstva tako i zastupnika demokršćana neću niti spominjati … 🙂

  Ajgor

  13. 5. 2012. at 12:27


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: