Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Vijesti iz Svijeta (1)

2 komentara

Norveška ukinula službenu državnu crkvu

Norveški parlament izglasao je ukidanje norveške crkve, doprinoseći odvajanju Države i religije. Jednostavno, ekipa je zaključila da religija više nije tako važna da mora postojati jedna državna religija, s obzirom da samo 2% Norvežana redovito pohodi crkvu, 20% ih smatra da im je religija važna, a čak 72% njih ne vjeruje u Boga (kao konkretno biće).

Praktički, to znači da Crkvu više neće financirati iz proračuna, političari neće pohoditi religijska slavlja (barem ne u svojstvu službenih osoba), država više neće imati utjecaja na izbor crkvenih velikodostojnika,… je l’ te, što već znači sintagma “odvajanje Države i Crkve”.

Posebno je iznenađujuće da se čini da, kako stvari stoje, Norvešku neće preko noći progutati kaos razmahalog nemorala.

Naravno, daleko su ti brojevi od Hrvatske, zar ne? Ipak je ovdje 88% revnih katolika, a za razliku od 72% bezbožnika u Norveškoj. Zapravo, razlika i nije neka bitna, samo se kod nas skriva glupom statistikom. Formalno, 79% Norvežana su članovi Crkve, jer se to postaje krštenjem. Na isti način se kod nas dobije upravo tih 88% kod nas — pažljivo se izbjegava postavljanje pitanja poput “Koliko često idete u Crkvu?” ili “Živite li u skladu s naukom Crkve (sex prije braka, kontracepcija, non-stopno darivanje Crkve,…)?”.

I nije neka razlika, ali njima su daske u glavama očito bolje posložene…

Izvor: Norway abolishes state-sponsored Church of Norway

Da ne bi sve bilo tako lijepo, pobrinuo se Izrael…

Crkva važnija od djece

Na žalost, već smo navikli da se bijes raznih pravednika (pa i široke vjerničke javnosti) usmjerava na one koji prijave zlostavljanja katoličkih svećenika, umjesto na same svećenike. Naravno, katolicizam tu nije ništa posebno. Stvar je uvijek ista: institucija van svake kritike i dosega razuma, može raditi što želi.

Mordechai Jungreis saznao je da su njegovog mentalno zaostalog sina seksualno zlostavljali u židovskom ritualnom kupalištu. Kao i svaki odgovoran roditelj (dakle, kao malo koji vjernik), prijavio je zlostavljača kojeg je uskoro pokupila policija.

I tu je uslijedio novi šok. Stari “prijatelji” počeli su ignorirati njega i njegovu obitelj, stanodavac ih je izbacio iz stana, anonimne poruke proklinjanja što je “izdao sunarodnjaka” su mu preplavile telefonsku sekretaricu, a majka paraliziranog djeteta je njegovoj punici rekla da je isti čovjek zlostavljao njeno dijete, pa ga ona nije prijavila i da zašto je njen zet to morao napraviti! 😯

Sličnu sudbinu proživljavaju i ostali koji u toj religijski zadrtoj zajednici odluče “izdati” “svete ljude” koji sexualne strasti zadovoljavaju na nemoćnoj djeci.

I onda smo mi ateisti “bezosjećajni” i “moralno korumpirani”?!?

Cijeli članak možete pročitati u on-line izdanju New York Timesa.

Written by Charon l'Cypher

15. 5. 2012. u 18:43

2 komentara

Subscribe to comments with RSS.

 1. Nedavno je Jutarnji objavio rezultate ankete o religioznosti u Europi: http://www.jutarnji.hr/ekskluzivno–veliko-svjetsko-istrazivanje-otkrilo-da-su-hrvati-cetvrti-najveci-vjernici-u-europi/1027348/

  U Hrvatskoj tek 21% ispitanika koji su se izjasnili kao religiozni redovito ide u crkvu (najmanje jednom tjedno). Više od četvrtine ispitanika odlazi u crkvu jednom godišnje ili rjeđe. Podaci ukazuju na znatno nižu razinu religijske prakse u odnosu na religijsku samoidentifikaciju, objašnjava dr. Dinka Marinović-Jerolimov koja je sudjelovala u vođenju istraživanja u RH.

  Kler će rado posegnuti za argumentom kako odlazak u Crkvu nije jedino mjerilo koje određuje vjernika. Međutim, mi iz državnog proračuna ne financiramo vjeru kao takvu već instituciju koja “opslužuje” vjernike. Ako uslugu redovito konzumira tek 21% onih koji se izjašnjavaju kao vjernici, zašto financirati i nekonzumiranu uslugu za ostale?! To je kao da država daje poticaje na poljoprivredno zemljište u punom iznosu iako se koristi tek 21%, a ostatak se investira u poljoprivredne strojeve koji lijepo i moćno izgledaju, ali ničemu ne služe.

  Moram priznati da me malo iznenadilo ovo s Norvežanima. Bio sam uvjeren da su se oni već ranije toga riješili.

  Ajgor

  16. 5. 2012. at 13:33

  • Dobra ti je paralela. 😆

   Inače, odlazak u crkvu je vjerojatno najblaži kriterij. Recimo, ne vjerujem da se svih 21% stvarno pridržava svega iz Biblije, što bi – po meni – bio puno realističniji kriterij prepoznavanja sljedbenika te knjige i nauka baziranog na njoj. 😉

   A Norvežani… Te nordijske crkve su pristojne, za razliku od naše, pa im se vjerojatno nije žurilo.

   Charon l'Cypher

   16. 5. 2012. at 15:31


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: