Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

O slobodi vjere

with one comment

DW je nedavno objavio članak «Svijet je daleko od potpune slobode vjere» u kojemu je pobrojano mnoštvo primjera vjerske diskriminacije. Zajednički nazivnik u svim slučajevima činjenica je da većinske vjerske zajednice u nekim državama teroriziraju manjinske! Ateisti se ne spominju, ali je razumno pretpostaviti da oni u tim državama mogu biti samo žrtve, nikako ugnjetavači.

U ovoj vijesti najviše me iznenadilo što UN-ov posebni izvjestitelj Heiner Bielefeldt, sveučilišni profesor, ne razumije pojam sekularnosti koji je u osobitom interesu manjinskih vjerskih zajednica. Iznenađenje je nestalo kada sam u njegovoj biografiji pročitao da je on katolički teolog!

Istovremeno on (Heiner Bielefeldt, op.a.) kritizira i zahtjeve sekularnih zajednica da ih se “poštedi” vjerskih simbola na javnim mjestima.”To bi bio kraj slobodnog društva”, smatra on. “Ljudi moraju živjeti s time da će gledati crkvene tornjeve, da će povremeno čuti zvonjavu crkvenih zvona, da će okolo hodati muslimanske žene pokrivene maramama i da će im u susjedstvu biti izgrađeni minareti. Onaj tko to ne želi, on u načelu poziva na autoritarnu državu.”

Nisu sekularisti ti koji bi rušili minarete i tornjeve i ušutkavali crkvena zvona (osim u 6 ujutro :-)) i hodže (osim u ranu zoru :-)). Na švicarskom referendumu o zabrani gradnje džamija nije iskazana volja ateista i sekularista već većinske vjerske zajednice (inače bi se tražila i zabrana gradnje kršćanskih crkava). «Pošteđivanje» od vjerskih simbola odnosi se na isticanje vjerskih simbola u državnim ustanovama kao što su škole, sudnice, uredi državne uprave itd. i odvajanje religije od države! Upravo je gore spomenuto nakaradno shvaćanje pojma sekularnosti početak diskriminacije kako ateista tako i manjinskih vjerskih zajednica.

Mogućnosti djelovanja UN-ova posebnog izvjestitelja su ograničene ali on ni u kojem slučaju nije bez utjecaja. Njegova izvješća o stanju ljudskih prava kad je riječ o vjerskim slobodama u pojedinim područjima svijeta mogu služiti kao putokaz drugim državama i društvima.

Uz takvog specijalnog izvjestitelja upitno je kamo vode ti putokazi.

Written by Ajgor

24. 5. 2012. u 11:53

Jedan odgovor

Subscribe to comments with RSS.

 1. Mislim da uopće nije upitno kamo vode putokazi. 😛

  Slažemo se, kao i uvijek, u većini napisanog, no s tvojim stavom o religijskoj buci se ne mogu složiti. Ne, ne želim zla crkvena zvona ili hodžino zavijanje niti u 2 popodne. Ako ja ne mogu raspaliti neku svoju muziku da odzvanja po cijelom kvartu (bez da mi gospoda u plavom pokucaju na vrata), zašto bi crkve i džamije imale povlasticu dizanja halabuke?

  Nemojmo se pozivati na brojnost “sljedbenika”. Crkve dižu galamu i kad su prazne, a policija će intervenirati na buku s nekog tuluma koliko god on bio posjećeniji od crkve.

  Nemam problem gledati crkve i džamije (dapače, turistički ću ih i obići kad odem negdje) niti ljude pomotane u krpe ili s križinama od 10 kila oko vrata, ali imam problem da mi netko diže larmu, koje god doba dana ili noći bilo.

  Charon l'Cypher

  24. 5. 2012. at 13:01


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: