Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Nema iskoraka u Splitu

10 komentara

Kako smo već navikli, kraj svibnja i početak lipnja vrijeme je za gay pride te manje ili više žučljivo medijsko i internetsko suprotstavljanje na tu temu.
Sjećamo se što se lani dogodilo u Splitu – nasilje nad sudionicima pridea i vrlo loše odrađen policijski posao, prije svega mislim na preventivu. Iako nasilje izgleda kao ono najlošije što se može dogoditi, ove godine je splitsko gradsko poglavarstvo učinilo nešto još gore. Danas je izmijenilo najavljenu i prijavljenu trasu povorke i tako poslalo građanima Splita poruku kako homofobiju i mržnju prema gejevima smatra legitimnim čime je pripremilo put za novo nasilje.

Kao i svake godine Crkva je kroz usta svojih visokih službenika dala svoj značajan doprinos širenju homofobije, ali meni osobno je najdojmljiviji nastup građanske inicijative pod vodstvom Stjepana Loze.
Upravo je nevjerojatno kakvim se izokretanjem činjenica poslužio, a još je nevjerojatnije (ili možda i nije kada znamo tko vodi Split) što je to uopće razmatrano u gradskom poglavarstvu. Tako Lozo tvrdi da se na prošlogodišnjem prideu “dogodio zastrašujući nastup državne sile prema građanima“. Kako ne bi bilo zabune na koga je mislio, dodatno je pojasnio:

“Ako se uskrati suglasnost za najavljenu paradu, spriječit će se nasilje nad nedužnim građanima i zaštititi najslabije u našoj političkoj zajednici, a to danas nisu oni koji paradiraju u povorkama gay pridea.”

Kao argument poteže i to da se u vrijeme održavanja pride građani ne mogu slobodno kretati tim dijelom grada. Naravno da je zaboravio na drugo zakonsko pravo, ono iz članka 10. Zakona o javnom okupljanju, koje su on i njegova inicijativa uspješno derogirali. I moram priznati da još nikada nisam čuo da se netko požalio na onemogućavanje slobodnog kretanja kada je u pitanju maturalna “norijada”, sindikalno okupljanje, skup za podršku generalima ili tjelovska procesija.

U potpunosti podržavam pravo gej populacije na javno okupljanje te ostvarivanje prava za koje smatraju da su im potrebna.
Niti jedno od prava koje traže ne može umanjiti tuđa prava, za razliku od Crkve koja se svim silama trudi ograničiti tuđa prava.

A postupak splitskih vlasti smatram civilizacijskom sramotom jer su poklekle pred nasilnicima i udovoljile (ne u potpunosti, ali dovoljno da pošalju poruku) njihovim zahtjevima. I na kraju su to začinile licemjernim pozivom svima onima koji imaju drukčije stavove i seksualnu orijentaciju da se suzdrže od nasilja i civilizirano i uljuđeno izraze svoje mišljenje.

Arbitrarno prosuđivanje što je normalano, poželjno i društveno prihvatljivo i prema tome određivanje količine prava koja se mogu konzumirati (u ovome slučaju trase na kojoj se smiju kretati) velika je šamarčina ljudskim pravima i slobodama, a popuštanje pred nasiljem uvijek je vodilo prema još većem nasilju. Svatko tko se danas veseli ovakvom ishodu, trebao bi se zapitati kada će i neka njegova prava biti uskraćena zato što je netko odredio da nisu normalna ili poželjna.

Baš me zanima hoće li se oglasiti počasni doktor kojemu je Zagrebačko sveučilište odalo priznanje za posebne zasluge u humanističkom djelovanju!

Written by Ajgor

28. 5. 2012. u 15:40

Postano u LGBT, Ljudska prava

Tagged with , ,

10 komentara

Subscribe to comments with RSS.

 1. Baš me zanima hoće li se oglasiti počasni doktor kojemu je Zagrebačko sveučilište odalo priznanje za posebne zasluge u humanističkom djelovanju!

  Uzmemo li u obzir što su sve pričali i pričaju oni kojima je on nadređen, mislim da je jasan stav tog vrsnog humaniste, bez da ga direktno iskazuje.

  Charon l'Cypher

  28. 5. 2012. at 19:27

 2. E to je lijep, humanistički, civiliziran stav, da zainteresiran nisi za gay populaciju, ali da podržavaš pravo na potraživanje prava 🙂 Zašto više ljudi ne razmišlja tako? Nastranu sada zakoni i prava, meni i dalje nije jasan i vidljiv izvor tolike mržnje koja niče u grudima “pravih Hrvata”… Po žučnim nastupima i energiji koju ulažu u borbu protiv Pridea i gay populacije vidim da su Hrvati sposobni boriti se, biti glasni i organizirani. Nažalost, sva ta borbenost i spremnost je usmjerena na POTPUNO krivu adresu…

  Zanimljivo, stvarno zanimljivo da je šačica pedera i lezbi takva nacionalna sramota i prijetnja društvenom integritetu, dok se pred svim drugim PRAVIM problemima ove države šuti i pokunjeno se skidaju gaće i pita se “koliko duboko”, tako da se zna koliko jako stisnuti zube. Ne kontam. Zašto nema takve organizacije i žara kada treba prosvjedovati protiv novog poskupljenja, bahatog političara koji krade naočigled? Ne, to sve prolazi. Ali nedajtiZeuse da jedan queer zamaše zastavom duginih boja, eto kohorte čijoj organiziranosti i disciplini bi i Rimljani stari zavidjeli…

  Da, kao što se može osjetiti iz mog komentara, izrazito sam ogorčen, a Hrvati su mi jednako mili i dragi koliko i stidne uši… I iskreno, sramim se što sam Hrvat, zbog ovakvih kakvi su prošle godine htjeli klati svoje sugrađane i koji će i ove godine napraviti skandal. Strah me je za sudionike ovogodišnje splitske Povorke, iskreno, i nadam se da neće biti krvi…

  John Bez Terrae

  29. 5. 2012. at 0:59

  • Inače ju ne volim, no mislim da je Vedrana Rudan u ovom kratkom interviewu dala dobra objašnjenja. Izdvajam (mada preporučam pročitati sve):

   Mislite li da je hrvatsko društvo spremno na Prideove u svim dijelovima države?

   Mislim da su građani Hrvatske kao društvo spremni na guženja širokoga spektra u svim dijelovima Hrvatske. Dvadeset godina stavljaju svoje guzice na gotovo svojim besramnim gospodarima koji nas jebu sve većim porezima, ukidanjem ljudskih i radnih prava, oduzimanjem prava na školovanje i liječenje. Nikad u dvadeset godina nisu izašli na ulice, bacali kamenje na one koje treba, zapalili svoje gradove koji su se u međuvremenu pretvorili u selendretine. Te nagužene kukavice već dvadeset godina jezivo boli guzica zato ne mogu shvatiti da silovanje i vođenje ljubavi nije ista stvar.

   Što mislite, zašto je baš Split toliko problematičan?
   Što je Split? Onih 500 bolesnika koje smo lani gledali na Rivi? Nije Split problematičan nego Država koja ne može pod kontrolom držati jednu rivu nekoliko sati. Preciznije, ona to ne želi. Njoj odgovara da se robovi prazne bacanjem kamenja na drugačije. Hrvatska je mala zemlja za veliku mržnju. Naši građani ne vole Cigane, Srbe, Židove, Slovence, Bosance, crnce, žene, Hercegovce, purgere, seljake iz susjednih sela…

   Usput, je l’ itko ikad vidio neki prosvjed u Hrvatskoj protiv pedofilije u katoličkoj crkvi? Toliko o tome da su pederi opasnost za obitelj, a ne roditelji koji se bave njima, umjesto svojom djecom.

   Charon l'Cypher

   29. 5. 2012. at 2:55

   • Da, vidio sam ovaj intervju s njom i, kao i ti, nije da je baš obožavam, ali teta Rudan je u ovom tekstu stvarno pogodila žicu, bez dlake na jeziku i rekla ono što drugi ili ne žele čuti ili odbijaju povjerovati.

    John Bez Terrae

    29. 5. 2012. at 13:31

  • “…da zainteresiran nisi za gay populaciju, ali da podržavaš pravo na potraživanje prava…”

   Hm, da, malo sam se nespretno izrazio pa sam to promijenio u tekstu, hvala što si mi skrenuo pozornost.

   “Zašto nema takve organizacije i žara kada treba prosvjedovati protiv novog poskupljenja, bahatog političara koji krade naočigled?”

   Mislim da na ovo pitanje ne treba gledati kao na problem “šačice pedera i lezbi” već kao napad na tradiciju i ustaljene temeljne “vrijednosti” koje zagovaraju oni koji izvan kolektiviteta vrlo teško realiziraju vlastiti identitet, vrijednosti i sigurnost. Kada se raspaljivanju strasti pridruže i duhovni pastiri, to djeluje vrlo motivirajuće.
   Tome treba pridodati i one koji imaju problema s vlastitim spolnim identitetom i za koje smatram da su među najglasnijima. Tako naime tumačim neke komentare u kojima (navodni) homofobi tvrde da homoseksualci propagiraju svoj način života i seksualne navike. To je činjenično netočno (nikada nisam vidio ili čuo poziv “postani peder”), ali očigledno izlazak gejeva iz ormara nekima predstavlja identifikacijski problem i dovodi ih pred dvojbu.
   S druge strane barikade nalaze se zagovornici ljudskih prava. Ograničiti bilo kojoj skupini (osim onih koje su zakonom izuzete) pravo na okupljanje i kretanje nije minoran problem, to zadire u same temelje ljudskih prava, puno više nego poskupljenje cestarine.

   Evo reakcije pravobraniteljice za ravnopravnost spolova:
   http://www.nacional.hr/clanak/130669/izravna-diskriminacija
   Evo i jedan dobar komentar:
   http://www.nacional.hr/clanak/130642/povorka-po-nosu

   Ajgor

   29. 5. 2012. at 9:25

  • U vezi zadnjeg paragrafa – nas nekoliko se zafrkavalo kako nigdje vani necemo reci da smo iz Hrvatske, jer cemo odmah biti labelirani kao korumpirani, nesposobni, primitivni i td. Sve je ok dok to ostane samo na sali, no ja sam nedavno bila na intervjuju u Engleskoj i onako, u razgovoru, pitao me covjek po cem je Hrvatska poznata. Sve sto je meni palo na pamet da mu kazem na to – nije nesto cime bih se hvalila, a kamo li uopce spomenula.

   A u vezi onog idiotskog argumenta da je proslogodisnji Split Pride posredno odgovoran za nestanak Antonie Bilic jer su policajci, umjesto da je traze, osiguravali skup – sta nije onda valjan i zakljucak da su oni zbog kojih je skup uopce trebalo osiguravati zapravo odgovorni? Jer, da njih nema, ne bi trebalo ni policajaca, jel..

   sylvermyst

   29. 5. 2012. at 13:22

   • Nisu svi Hrvati ni korumpirani ni pokvareni ni homofobi. U ovom slučaju radi se o manjini koja je agresivna, glasna i potencijalno vrlo opasna ako se ne reagira na pravi način. Zlatko Gall je to u današnjoj Temi dana na 101-ci rekao ovako:

    “Doista nije bitno da li je ’33 godine broj jurišnika u smeđoj košulji bilo 100 tisuća, 5 tisuća ili petsto ljudi. Činjenica je da je njih tolerirala čitava Njemačka i da su oni doveli do onih događaja deset godina kasnije. Ako Split šuti na tu skupinu marginalaca, ili kako ju zovem marginalnim zagađivačima medijskog prostora i prelazi preko toga onda je kriv kao i oni sami.”

    Kada sam pisao tekst padale su mi na pamet usporedbe s nacizmom no smatrao sam ih prejakima, ali kada sam pročitao današnji komentar Tomislava Klauškog malo sam se zamislio …

    “PRIJE mjesec dana romska obitelj pod pritiskom općinskog načelnika istjerana je sa svoje zemlje u Škabrnji. Otprilike u isto vrijeme u Gospiću je osnovan Stožer za obranu Like od Roma.
    Prije desetak dana novi predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko koaliciju svoje stranke sa strankom hrvatskih Srba nazvao je “ponižavajućom”, a spomenik partizanskog ustanka u Srbu proglasio “četničkim”.
    Otprilike u isto vrijeme grupa ljudi koja sebe proglašava intelektualcima javno je poručila kako je “Antonija Bilić neizravna žrtva lanjskog Gay Pridea u Splitu, jer su tisuće policajaca povučene iz potrage za nestalom djevojkom zbog osiguravanja parade na Rivi”.
    Da bi na njihov zahtjev Grad Split jučer zabranio održavanje te iste parade na toj istoj Rivi.
    Tako izgleda kad fašizam uzima zalet.”

    Ajgor

    29. 5. 2012. at 17:38

 3. na ovu temu danas pročitah komentar Ante Tomića u Slobodnoj Dalmaciji …. izvaredan komentar na sva ova događanja oko gay pride-a u Splitu …. potpisujem

  Oliver

  29. 5. 2012. at 14:00

 4. Keruma treba izučavati na svim svjetskim politološkim fakultetima kao primjer što se događa kada netko tko nema ni malo sluha za politiku i uopće je ne razumije dođe na relativno visoku političku funkciju. Bilo je takvih slučajeva u povijesti, ali neki barem nisu radili nikakvu štetu, kao npr. onaj čuveni Kaligulin senator.
  Kerum se stavio u ulogu glasnogovornika građana Splita (“Građani Splita ne žele povorku i bilo bi najbolje da je ignoriraju”) čime je jasno dao do znanja da gejeve ne smatra građanima Splita iako i oni plaćaju prireze i sve ostale gradske namete. Ako već ne drži do ustavne jednakosti građana, trebao bi kao uspješan “bizmismen” uvažavati barem tu činjenicu.

  Ajgor

  31. 5. 2012. at 9:54


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: