Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

O blagoslovu

4 komentara

Što je blagoslov? Prema Hrvatskom jezičnom portalu to je “čin koji obavlja posvećena osoba (svećenik), kojim se, po zazivu Božjem, blagoslovljenoj osobi želi Božja zaštita na poseban način.”

Prema Katekizmu “ustanovila ih je Crkva radi posvećivanja nekih crkvenih službi, nekih životnih stanja, vrlo različitih okolnosti kršćanskog života, kao i uporabe čovjeku korisnih stvari.”

Kada je nedavno premijer odlučio ne pozivati svećenike radi blagoslova otvaranog objekta, prema objašnjenjima i iz Vlade i iz crkvenih krugova, troškovi nisu bili u pitanju. Naime, Vlada tvrdi da je i do sada pozivanje svećenika bilo u ingerenciji lokalne samouprave, a crkveni krugovi tvrde kako se takvi blagoslovi nisu naplaćivali.
Što se tiče same potrebe za blagoslovom, don Grubišić tvrdi da “… ono što je Bog stvorio ne treba biti posebno blagoslovljeno.”
Kada svećenik blagoslovi jedan most ili tunel ili javni WC, taj blagoslov očigledno vrijedi vječno. Nismo, naime, do sada imali priliku vidjeti da se ti blagoslovi ponavljaju svake godine.
Međutim, svake godine svećenici idu od kuće do kuće, udjeljuju blagoslov i još ga naplaćuju. Prilično paradoksalna situacija u kojoj uslugu s ograničenim rokom trajanja naplaćuju, a onu neograničenu udjeljuju besplatno?!

————————————————————————————————————-
————————————————————————————————————-

Ovo sam mogao napisati i drugačije:

Iz priloženog primjera potvrđuje se, po tko zna koji put, kako je RKC prije svega profitna, trgovačka organizacija koja poznaje zakone tržišta.

Sudjelovanje u svečanim otvaranjima u prisustvu kamera, novinara, razdraganog puka itd. Crkva tretira kao marketing i kao takav ga logično ne naplaćuje. (Vjerujem kako bi čak bila spremna i sudjelovati u troškovima organizacije kada bi to netko tražio.)

S druge strane, konzumente svojih “proizvoda” nesmiljeno će guliti u svakoj prigodi.

Written by Ajgor

6. 7. 2012. u 10:46

Postano u Zabava

Tagged with ,

4 komentara

Subscribe to comments with RSS.

 1. Kako je rekao Kardum u jednoj kolumni Globusa: prodavači zagrobnog života, ništa više…

  dingo_bastard

  6. 7. 2012. at 14:32

 2. Promptno je s lokalne razine stigao odgovor na Milanovićevu bezbožničku rabotu: “Karlovački odgovor premijeru: HDZ doveo dva svećenika, a pjesma se orila satima”

  Most preko Kupe, petnaestak kilometara nizvodno od Karlovca gradio se četiri godine, a u jednoipolsatnom programu otvorenja nastupilo je čak pet tamburaških sastava, KUD-ova i pjevačkih zborova iz četiri okolna sela, Rečice, Skakavca, Brežana i Šišljavića, blagoslov su vodila čak dva župnika, svaki je došao s jedne obale, na manifestaciju su stigli gradonačelnik i svi njegovi suradnici te župan i oba dožupana, a sve je završilo domjenkom za nekoliko stotina ljudi.

  Upravo kako i priliči skromnim i samozatajnim katolicima.

  Ovaj njihov gradonačelnik poznat je inače po tome što svake godine vodi svoju gradsku upravu i ravnatelje škola i javnih poduzeća na duhovnu obnovu u jedan hercegovački samostan. U tim produhovljenim gradskim službama radila su četiri do sada otkrivena službenika s lažnim diplomama, a akcija otkrivanja se nastavlja.

  Gradonačelnik Jelić također voli slati čestitke za Božić i Uskrs čiji bi sadržaj potpisao i Bozanić. U redu je čestitati, ali prema onome što je jednom pisao Večernji, on te čestitke šalje poimence i uopće ga nije briga što među primateljima ima i ateista i inovjeraca.

  Kao profesor hrvatskogj jezika Jelić je kooptiran u Karamarkovu vladu u sjeni u resor obrazovanja pa ga možemo smatrati budućim ministrom prosvjete i bogoštovlja.

  Ajgor

  7. 7. 2012. at 10:32

  • ministar prosvjete i bogostovlja :/ za smrznut se od pomisli da je tako nesto zapravo skroz moguce :/

   sylvermyst

   7. 7. 2012. at 11:59


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: