Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Je li moguć referendum o MPO?

4 komentara

O znanstvenim činjenicama i zdravorazumskim aspektima udružene vjerničke halabuke o zamrzavanju embrija i prijedlogu novog zakona o MPO već je bilo riječi na ovim stranicama. Kako se približava izglasavanje zakona u Saboru, tako se i tenzije pojačavaju. S obzirom da nisam pravnik, pitanje iz naslova nije retoričko već me stvarno zanima kakva bi mogla biti pravna utemeljenost najavljenog referenduma?

Prema onome što smo mogli čuti i pročitati, za vjernički puk su najspornije dvije stvari:
1. zamrzavanje embrija
2. omogućavanje MPO ženama bez partnera

In vitro oplodnja zamrzavanjem embrija je medicinski postupak, a Ustav i Zakon o zdravstvenoj zaštiti daju pravo na optimalno liječenje, što znači uporabu najučinkovitijih dostupnih medicinskih postupaka. Stoga se postavlja pitanje smije li volja većine stanovništva jednom dijelu populacije uskratiti ” … adekvatnu medicinsku pomoć u skladu s europskim i svjetskim standardima” (tom formulacijom su se poslužile Rode najavljujući ustavnu tužbu protivi Milinovićevog zakona) zato što je to u suprotnosti s njihovim svjetonazorom.
(Ustavna tužba Roda na Milinovićev zakon najavljena je u srpnju 2009. godine. Nisam uspio pronaći podatak je li zaista podignuta i kako je riješena. Ako je, onda se pravorijek može primijeniti i na ovaj slučaj.)
Kada bi u Hrvatskoj u većini bili Jehovini svjedoci, bi li oni imali pravo tražiti zakonsku zabranu transfuzije krvi? Ili kada bi većinski bio kult Zubić Vile, bi li on imao pravo tražiti zabranu izrade gebisa? Čini mi se da se tu približavamo pitanju ljudskih prava, npr. pravu na liječničku njegu iz čl. 25.1 Opće deklaracije o pravima čovjeka.
Kako se u navedenim primjerima (uključujući i Miletićeve embrije) radi o isključivo ideološki ili religijski motiviranim postupcima koji bi bili na štetu onih skupina koje ne dijele te stavove, moglo bi se govoriti i o diskriminaciji po vjerskoj osnovi (kao što je već slučaj s Milinovićevim zakonom).
U civiliziranim državama, a osobito potpisnicama međunarodnih deklaracija o ljudskim pravima što je i Hrvatska, ljudska prava ne mogu biti pitanje volje većine, tj. referenduma.

Netko bi sada mogao reći “pa i eutanazija je samo medicinski postupak” … Točno, ali subjekti eutanazije imaju pravnu osobnost i tu se osim etičkih otvaraju i mnoga pravna pitanja.
Što se tiče zamrzavanja embrija, ono nije u koliziji s pozitivnim hrvatskim zakonima. Poput svih država u svijetu, i u Hrvatskoj čovjek postaje subjekt prava (“fizička osoba”) tek nakon rođenja. I poput većine država u svijetu, postoji zakonska zaštita ploda nakon određene faze razvoja (obično se radi o desetom tjednu trudnoće), ali oplođena jajna stanica i embrij u najranijoj fazi razvoja se ne tretiraju kao osobe! Stoga je prozivanje da se uništavanjem oplođene jajne stanice ili zamrzavanjem embrija postupa protiv osoba pravno neutemeljeno.

Što se tiče medicinski potpomognute oplodnje za žene bez partnera treba vidjeti postoji li neki postojeći zakon s kojim bi to pravo bilo u koliziji? Postoji li i jedan zakon koji ženama bez partnera zabranjuje imanje i odgajanje vlastite djece? Koliko mi je poznato, ne postoji! Dapače, čl. 25.2 Opće deklaracije o pravima čovjeka implicira pravo na djecu izvan braka jer kaže “Sva djeca, rođena u braku ili van njega, trebaju uživati jednaku socijalnu zaštitu.”
Pa u čemu je onda problem? Za Crkvu je bitno održavanje privida dominacije tzv. katoličkog morala u državi što je za nju vrlo lukrativno. Pa i kleru je poznato da postoji puno žena koje odgajaju djecu bez partnera, između ostalog i njihovu djecu, ali drugo je kada se to stavi na papir.
(Prikrivanje i licemjerno stvaranje privida je inače u defaultu katoličke crkve: smijete nepoštivati celibat, ali da se ne zna; smijete pipkati djecu, ali da se ne zna; budite pederi, ali da se ne zna; i Bog uništava 40% oplođenih jajnih stanica, ali to se ne zna …)

Bez obzira kakvi su pravni temelji za najavljeni referendum, vjerujem kako u slučaju njegove provedbe ne postoje šanse za uspjeh. Iz njega bi logično uslijedilo i pitanje zabrane pobačaja, a većina anketa pokazuje kako se naših 87% navodnih katolika baš i ne oduševljava tom idejom.
S druge strane, jedan takav referendum bio bi koristan kako bi se konačno utvrdilo kakva je stvarna pozicija Crkve u društvu. S obzirom da je to za Crkvu preveliki rizik (predsjednik agnostik i premijer ateist izabrani nasuprot navijanju Crkve nisu beznačajan podatak), vjerujem kako je najavljeni referendum samo prijetnja praznom puškom.

Written by Ajgor

9. 7. 2012. u 11:13

4 komentara

Subscribe to comments with RSS.

 1. Natpis na majici izvrsno opisuje protivnike MPO:

  :mrgreen:

  Charon l'Cypher

  10. 7. 2012. at 1:43

 2. U Temi dana na Stojedinici neimenovani ustavnopravni stručnjaci koji nisu željeli biti snimani navodno su izjavili kako je referendum o MPO s pravnog stajališta moguć. Istovremeno, udruge neplodnih žena pozivaju se na činjenicu da se radi o liječenju (jer je neplodnost po klasifikaciji WHO bolest) i da to ne bi smjelo biti predmet referenduma.
  Uoči današnje saborske rasprave HDZ je započeo vatromet licemjerja i budalaština. Kako kaže zajebantski News Bar

  “HDZ-ovci gestapovskim metodama odlučili istrijebiti i zadnju sivu stanicu iz svojih glava”.

  🙂
  Blaženi Damir Jelić izjavio je kako je predloženi zakon u rangu s jasenovačkom i bleiburškom tragedijom. Predloženi zakon zapravo vraća mogućnost zamrzavanja embrija što se radilo do 2009. godine. HDZ je u međuvremenu 14 godina bio na vlasti i 4 godine najjača oporbena stranka i zanimljivo kako do pojave monsinjora Jelića nitko nije prepoznao razmjere zločina?!
  Ginekolog Ćorušić osim megabudalaštine o eugenici spominjao je i povećane rizike od raka maternice. Gotovo da i nema medicinskog zahvata koji ne povećava nekakav rizik (baš svaka operacija povećava rizik od sepse ili napada “superbakterije”). Svako sjedanje u automobil povećava rizik od povrede ili pogibije, međutim bitno je je li rizik prihvatljiv ili nije, a Ćorušić nam nije dao egzaktne podatke iz kojih se može izvući valjan zaključak.

  S političkog stajališta, mislim da je HDZ ovime zabio autogol. Prema pisanju Novog lista toga je navodno svjestan i dio članstva:

  “Neće biti dobro ako će se HDZ s Ružom Tomašić i Josipom Miljkom iz HČSP-a boriti za naklonost izrazito desnih birača i tome prilagoditi svoj program. Tih birača jednostavno nema dovoljno da bismo mogli računati na izborne pobjede.”

  A tu je i pitanje abortusa:

  “Ako ne žele biti licemjerni, neka sada predlože i ukidanje Zakona o abortusu iz 1973. godine, za čije ukidanje ni Franjo Tuđman nije želio čuti, kaže jedan HDZ-ovac. ”

  Ajgor

  11. 7. 2012. at 10:10

 3. Novi list:Referendum bi mogao biti odlična vijest

  “Štoviše, takvim bi referendumom hrvatska demokracija mogla profitirati, pogotovo ako »katolička Hrvatska« napokon pokaže svoje liberalnije lice i ako građani na biralištima odbiju talibansko nametanje crkvenog dogmatizma, kao što su i u »katoličkoj« Irskoj birači svojedobno na referendumu odbili zatvaranje dućana nedjeljom.

  U tom slučaju – ako građani vrijednosti sekularizma ne žrtvuju na oltar vjerskog fundamentalizma – HDZ bi se zatekao na istoj – gubitničkoj – strani s Crkvom.

  Bilo bi to prvi put da se HDZ u potpunosti i bez ikakve distance predao u ruke biskupa, postavši tek oruđe u njihovim rukama. Ujedno bi to bio i drugi bolan poraz te stranke u kratkom razdoblju, ali i prvi veliki poraz novog vodstva i dokaz o njegovoj potpunoj nesposobnosti.

  Karamarko očito ne shvaća da ni mnogi tradicionalni birači HDZ-a zasigurno ne prihvaćaju radikalne stavove Crkve o umjetnoj oplodnji. Takav konzervativizam bio je stran i Franji Tuđmanu.

  Naposljetku, takav neuspjeh bio bi trenutak istine za samu Crkvu. Propast referenduma bio bi povod za redefiniranje njezine uloge u Hrvatskoj, ali i razlog za preispitivanje koliko uvriježene, toliko i iskrivljene sintagme o Hrvatskoj kao katoličkoj državi, u kojoj konzervativizam, nazadnjaštvo i šovenski nacionalizam – po volji božjoj – redovito odnose pobjedu nad liberalnim, otvorenim i građanskim.”

  Ajgor

  11. 7. 2012. at 19:31


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: