Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Čudesna učinkovitost

4 komentara

Prošla je još jedna Velika Gospa. U te je dane već postalo tradicionalno naslušati se poruka moralnih vertikala koje korespondiraju s najnovijim mudroslovom notornog Miklenića u kojemu tvrdi kako je vjernička većina tolerantna i dobronamjerna, a manjina nameće ispiranje mozga.

Uz ovaj blagdan neizbježna su i razna čuda koja se pripisuju Gospi te nastavak ukazanja. Najnovije ukazanje zabilježila je talijanska turistkinja i priložila čvrste materijalne dokaze:

Već na prvi pogled neprijeporno je da se radi upravo o Gospi. 🙂

Uz ovu vijest novinar navodi kako je u Međugorju zabilježeno čak 600 raznih ukazanja i čudesnih ozdravljenja. Na jednom drugom mjestu pronašao sam podatak kako je Međugorje do sada posjetilo oko 30 milijuna hodočasnika. To me dovelo do pitanja kolika je zapravo Gospina učinkovitost?!

Za razliku od Svete Stolice koja još uvijek razmatra jesu li se zaista u Međugorju dogodila čuda, ja sam podatak o 600 čudesnih slučajeva prihvatio zdravo za gotovo. Vrlo jednostavna računica pokazuje da tek svaki pedesettisućiti hodočasnik može od svemoguće i milosrdne Gospe očekivati milost ukazanja ili izliječenja. Vjerojatnost je 1:50 000! Za usporedbu: vjerojatnost za dobitak petice na lotu 6/45 je 1:35 724!
Ili ovako: kada bi sve stanovnike Karlovca poslali u Međugorje, jedan od njih mogao bi očekivati “čudo”.

Navedeni članak kaže da je bilo slučajeva kada su slijepe osobe progledale. Pretpostavimo da se radilo npr. o oštećenju rožnice. Gospa radi s učinkovitošću 1:50 000, a kod oftalmologa je uspješnost transplantacije rožnice preko 90%!

U svakom slučaju, čini se da je grafikon na koji sam slučajno nabasao lutajući internetom prilično točan:

🙂

Oglasi

Written by Ajgor

23. 8. 2012. u 10:33

Postano u Zabava

Tagged with , ,

4 komentara

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ne valja ti računica, nisu svi došli po čudo, i pogotovo nisu svi slijepi. I usporedba čuda s peticom na lotu nije baš efektna. Ali je graf superkul 🙂

  mblenton

  23. 8. 2012. at 11:51

  • Ma znam … samo sam se malo zezao. Kada bi kritički pristupili ovome problemu, dakle uzimajući u obzir spontana ozdravljenja ili ozdravljenja koja su uslijedila nakon normalnog tijeka bolesti, sljepoće koje bi čudesno mogao izliječiti i psihijatar (ne može me nitko uvjeriti da je progledao čovjek kojemu je uzrok sljepoće oštećenje oka), subjektivan osjećaj popravljanja stanja (placebo) itd. itd. … došli bi do još zanimljivijih rezultata, možda i do vjerojatnosti dobitka šestice na lotu ili bi možda zaključili da čudesne i neobjašnjive intervencije odozgo nije niti bilo. 🙂

   Što se tiče Gospinih čuda, neke stvari su mi urnebesno blesave. Npr. surva se autobus u provaliju jer je vozač zaspao, pogine polovica putnika, a preživjeli zahvajuju Gospi što ih je spasila. Nije li joj bilo jednostavnije probuditi vozača?! 🙂

   Ajgor

   23. 8. 2012. at 12:51

 2. Fantastičan graf u svakom slučaju. A uostalom otkad je logika neophodna za religijske analogije? 😉

  Nikola

  28. 8. 2012. at 14:35

 3. Guglajući o čudima u Međugorju naišao sam na tekst “Međugorje – 30 godina šarlatanstva” koji odlično oslikava o kakvim se monumentalnim budalaštima ovdje radi. Evo mali poticaj za čitanje:

  1994. godine, obitelj (N.N.) porijeklom iz Hrvatske, namjeravala je podići Pastoralni centar u Međugorju (hotel od stotinjak kreveta sa kapelom i prihvatilištem za hodočasnike). S tim u vezi, obratili su se „vidjelici“ Vicki, kako bi upitala „Gospu“ kada je pravi trenutak za izgradnju. Nakon dva odlaganja, Vicka napokon prenosi dobre vijesti(02.12.1994.):
  “Ja sam sinoć pitala Gospu za vas i ona kaže da možete polako početi sa gradnjom. Puno pozdrava i ja molim za vas. Vicka.”

  Cijela ta priča je samo na prvi pogled smiješna, a zapravo je strašno što se iskorištava muka bolesnih isključivo radi financijske dobiti (a što bi drugo i moglo biti kada je u pitanju RKC).
  Kao i kod drugih “čudesa” i “alternativa” priča se samo o onima koji su (navodno) ozdravili, a izostavlja se podatak koliko nije i koliko njih je čekajući čudo propustilo pravovremenu medicinsku intervenciju i zbog toga umrlo ili još teže obolilo.

  Ajgor

  30. 8. 2012. at 9:21


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: