Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Fetva za Lustiga

2 komentara

Nakon nedavnih biskupskih jadikovki o tome kako “crveni vragovi” provode “kulturološku revoluciju” i žele nametati svoj svjetonazor, katolički je puk demonstrirao svoje viđenje tolerancije i prava na drugačije mišljenje.

Nakon Lustigove izjave kako ne vjeruje da bog postoji jer u protivnom ne bi dopustio holokaust, roditelji kninske djece (i/ili vjerojatnije ravnatelj osnovne škole) odlučili su tolerantno ga ne uznemiravati vjerničkom prisutnošću. Ostavili su ga u praznoj dvorani, samoga s njegovim monstruoznim idejama o negiranju božje bezuvjetne milosti, promicanju zajedništva i ravnopravnosti bez obzira na nacionalnu pripadnost i najoštrije osude genocida, kako onog nacističkog tako i onog novijeg, srebreničkog. (Lustig ne vjeruje u boga pa izazvao konsternaciju?! )
Fanatični zaštitnici života od začeća do prirodne smrti ovim su činom pokazali hrvatsku pripadnost Europi, ali ne ovoj današnjoj, već onoj od prije sedamdesetak godina, onoj poraženoj. Ovu današnju, naime, obilježavaju dva kamena temeljca: antifašizam i demokracija koja uključuje slobodu govora. Kninska djeca, za koju se nadam da su u ovom slučaju bila samo instrument odraslih, uspješno su u svijet odaslala anticivilizacijsku poruku kojom poručuju da ne drže ni do jednog ni do drugog.

Otvoreno koketiranje nižeg klera s fašizmom i izostanak reakcija s Kaptola opće su poznate pojave. Da to nisu slučajni ekscesi koji su tek promakli pažnji biskupa potvrdilo se i prilikom nedavnog Bozanićevog, a još više Košićevog anticivilizacijskog mahnitanja kada je ovaj potonji vrlo jasno pokazao na čijoj su mu strani simpatije:

Moj grad Sisak i cijela Hrvatska moraju odlučiti hoće li slijediti Krista ili antikrista, jer ne mogu jedno i drugo. Stoga zabranjujem ubuduće bilo kakvu upotrebu imena i lika Svetog Kvirina zajedno sa zločincima partizanima.

Kad se ovako uopćava, bez ulaženja u povijesne finese o razlikovanju antifašizma, komunizma i ateizma i individualiziranja krivnje, onda Košićeva ista logika (uopćeno i bez namjere pravljenja razlika među vjernicima) vrijedi i za zaključivanje tko su bili sljedbenici Krista. To je osobito zanimljivo u svjetlu činjenice da su se vjernici navodno silno uvrijedili jer se u jednom od prikazanih filmova kršćane povezuje sa zločinima. Koliko mi je poznato, na Košićevu izjavu nisu tako reagirali iako je svojom generalizacijom dvostruko uvrijedio vjernike. Naime, i među antifašistima (partizanima) je bilo kršćana.

Katolička crkva inkorporirana je u školski sustav tako da se sve više ravnatelja ponaša kao da su Bozanićevi ministranti – organiziraju mise na početku i na kraju školske godine, u medijima izjavljuju da ih nitko ne može prisiliti na skidanje križeva u učionicama … a prema nekim naznakama i kninski je slučaj ravnateljevo djelo.
Crkva dobiva enorman medijski prostor i ima stalno angažirane jurišnike poput notornog manipulatora Ivice Šole u Večernjaku koji uz mnoge druge konstrukcije širi i strah od građanskog odgoja u čijem kurikulumu, nota bene, kao glavni ciljevi stoje promicanje ravnopravnosti, jednakosti, tolerancije i povrh svega osposobljavanje učenika za samostalno (e, da, to je trn u oku Crkve: samostalno) i odgovorno građansko odlučivanje.
Političari ustrašeni navodnim utjecajem Crkve koji im može oduzeti birače (iako rezultati dosadašnjih izbora i anketa pokazuju da to nije tako) ponizno slušaju objede na vlastiti račun, a kada s oltara prime poveće količine pljuvačke onda se ponašaju kao da je to samo počela padati kiša.

Uza sve to, nije ni čudo što su neki gorki plodovi sazreli. Bilo bi čudno da nisu.

Na kraju ću ponoviti (retoričko) pitanje iz jednog od prethodnih tekstova:
Je li onih tristotinjak milijuna kuna godišnje najveća društvena šteta koja nas može zadesiti … ???

Written by Ajgor

28. 9. 2012. u 9:15

2 komentara

Subscribe to comments with RSS.

  • Primijetio je to i Branko Lustig:

   “Neću spominjati nikakva imena, ali interesantno je da u svim kontinentalnim gradovima koje sam do sada posjetio s filmom, i pričao o holokaustu, nije bilo problema. Čim sam došao dolje, nastali su problemi.”

   Svakome tko prati politička zbivanja dovoljno je prisjetiti se rezultata parlamentarnih izbora da bi zaključio zašto je to tako. HDZ, desničarska stranka koja se u vrijeme Jadranke Kosor izrazito okrenula klerikalizaciji ima svoje utvrde upravo na jugu – u Dalmaciji. I problemi s prajdom došli su iz istog miljea. Zna se da je gotovo nemoguće da se ovako nešto dogodi u Istri ili u Rijeci. Problem je, međutim, što se u međunarodnoj javnosti ne uvažavaju ove razlike pa takvi incidenti sramote cijelu Hrvatsku. B. Lustig nije nekakav anonimni bezveznjak pa se može vjerovati kada kaže:

   “Pisao mi je i Spielberg, pozvao me da se vratim u L.A. Ljudi su, mnogi ljudi, posvuda, čuli za ovo u Kninu u Hrvatskoj, znaju za to i pričaju o tome.”

   I druga zabrinjavajuća stvar (koju nisam spomenuo jer je tekst nastao jutro nakon incidenta pa sam se potajno nadao da će se nešto dogoditi) izostanak je ozbiljnije reakcije političkog vrha, barem Ž. Jovanovića kao ministra čijeg se resora ovo najviše tiče. Ali svi mediji su prenijeli nakaradnu reakciju kninske gradonačelnice. I svi mediji svode ovo samo na pitanje tolerancije iako dobar dio problema leži u prešućivanju “neugodnih” događaja iz prošlosti. Nakon dva desetljeća manje ili više otvorenog opravdavanja pa i glorificiranja ustaštva (koje je imanentno upravo Jugu – vidi pod M. P. T. ili Hrvatsko obredno društvo bojovnika drugog svjetskog rata i Domovinskog rata ) prilično je “nezgodno” pljusnuti djeci u lice okrutnu istinu.

   Što se tiče problema s Romima u Međimurju, to je vrlo kompliciran problem koji nije posljedica pukog desničarskog (“rasnog”) ideologiziranja.

   Ajgor

   30. 9. 2012. at 10:36


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: