Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Ipak je zlato sve što sja

with one comment

Mnogo smo puta čuli od samog Benedikta XVI. kako je Isus živio skromno i jednostavno. Ističe se kako je baš takav skroman i jednostavan život put prema vječnom blaženstvu.

Crkva je možda te stvari tokom svoje povijesti i zaboravila (možda češće nego bi se moglo nazvati slučajnošću), no mnogi su se pripadnici same Crkve bunili protiv raskoši. Jedan od njih je bio i Sveti Franjo Asiški, koji je u 13. stoljeću pokušao vratiti kršćanstvo korjenima istinske skromnosti i skrušenosti. Njegova jednostavna poruka je odjeknula daleko, osnovan je red franjevaca koji djeluju i dan danas i kojima je glavni moto upravo taj jednostavan i skroman život.

Franjevac je bio i poznati Pio iz Pietrelcine kojeg je 2005. papa Ivan Pavao II. proglasio svetim. Kontroverzni franjevac Pio (i sama Crkva je sumnjala u njegove stigme i čuda) je bio miljenik naroda već za života, no u smrti se sve to pretvorilo u morbidnu lakrdiju. Toliko morbidnu da su se prodavali i pamučni zavoji kojima je on brisao krv sa navodnih stigma.

Nezadovoljni time što je Piovo tijelo daleko od očiju (i valjda od srca) vjernika, odlučeno je da će biti izloženo 40 godina nakon smrti. Prošle je godine tijelo izvučeno iz kripte, restaurirano, balzamirano i izloženo vjernicima. Tisuće i tisuće ljudi svake godine dolazi u San Giovanni Rotondo kako bi se klanjalo lešu.

Od ove godine, ne samo da će se vjernici moći klanjati truplu, moći će se klanjati i pompoznoj građevini od čistog zlata. Možda je i red da mu se klanjaju, budući da je to zlato njihovo.

Naime, od svih donacija u zlatu koje su prikupljene u zadnjih 20 godina, sagrađena je grandiozna kripta za smještaj mrtvog objekta obožavanja vjernika. Struktura se sastoji od rampe koja vodi do kripte u kojoj s lijeve strane imamo 36 niša koje prikazuju život Svetog Franje Asiškog dok je na desnoj strani prikazan život Svetog Pia. Na kraju rampe, stiže se do male crkve u kojoj je prikazan Kristov život. Mozaici obuhvaćaju površinu od oko 2000 kvadratnih metara.

Kako sve to izgleda možete pogledati ovdje (klikom na bilo koju od sličica otvara se galerija).

Možda sam Pio ne bi imao ništa protiv toga da leži okružen zlatom – za života su ga često optuživali (čak i crkvene ličnosti) da njegove stigme i čuda nisu ništa drugo nego farsa za stjecanje financijske koristi. Ali…

Tko zna kako bi na to gledao Sveti Franjo, čovjek koji je odustao od bogatstva svojeg oca kako bi propovjedao o siromašnom životu kao putu prema Kristu.

Tko zna kako bi na to gledao sam Isus, čovjek koji je navodno propovjedao skromnost i nije posjedovao ništa osim jednostavne odjeće, a naglasio je da će lakše deva proći kroz ušicu igle nego bogataš kroz  vrata koja vode u Carstvo nebesko.

Da, propovjedao je o siromašnom životu. Šteta što nije dao naputke o tome kako mora izgledati smrt.

Izvor: UAAR

Written by isisrosenkreuz

2. 7. 2009. u 9:25

Postano u Financije, Teologija

Jedan odgovor

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] Ipak je zlato sve što sja […]


Komentiraj