Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Svijeća od 500 eura

2 komentara

Vjerojatno svatko od nas s nestrpljenjem očekuje crveni datum na kalendaru koji obilježava državni praznik. Mnogi iščekuju i datum koji obilježava i manja slavlja, unatoč tome što to ne donosi slobodan dan.

Međutim, nitko od nas ne očekuje da bude prisiljen obilježavati neki događaj, a prisile u ovom slučaju ima jer gradonačelnik prijeti globom od 500 eura. Pozamašna svotica, ha?

Slučaj je to grada Pise (Toskana), odnosno Odluke gradonačelnika Marca Filippeschija (Partito democratico – navodno lijevi centar) kojom se određuje da dana 16.6. svi građani moraju zapaliti svijeću u čast Svetog Ranierija, zaštitnika grada.

Tradicija proslave ovog sveca obuhvaća paljenje svijeća po prozorima, no izgleda da proteklih godina mnogi nisu marili za taj običaj. Pročelnik za povijesne događaje Federico Eligi navodi da je “estetska uvreda gradu vidjeti crne rupe tamo gdje bi trebale gorjeti svijeće za svetog Ranierija”.

Alfonso Maurizio Iacono, ravnatelj Filozofskog fakulteta u Pisi tvrdi “da se nikoga ne može natjerati da slavi ili obilježava praznik ako to ne želi, najmanje pomoću odredbe i naplaćivanja globe”.

S druge strane, filozof Remo Bodei navodi da “Sveti Ranieri nije više religijsko slavlje, već laičko (zanima me po kojoj logici…), a ova Odluka će pomoći da bude još ljepša”.

Tko zna kako bi se prihvatila odredba s kojom neki gradonačelnik prijeti građanima globom od 500 eura ako se ne pojave na Gay Pride…

Izvor: UAAR

Written by isisrosenkreuz

16. 6. 2009. u 12:23

Postano u Običaji

2 komentara

Subscribe to comments with RSS.

  1. S koje strane barikada na Gay Prideu bi se morali pojaviti? 😛

    Charon l'Cypher

    16. 6. 2009. at 13:38

  2. Sa one ispravne 😉 😈

    isisrosenkreuz

    16. 6. 2009. at 13:41


Komentiraj